Prima impresie atunci cand intri in Varsovia nu este neaparat una foarte placuta, cladirile si atmosfera gri nu par foarte prietenoase. Sa nu uitam insa ca istoria a decis soarta acestui oras, iar inaintea celui De-al Doilea Razboi Mondial, Varsovia era unul dintre cele mai cosmopolite orase europene.
In timpul celui de-al doilea conflict armat mondial, 90% din Varsovia a fost distrusa. In locul ei a renascut o alta. Si aceasta s-a transformat tot dupa cum a dictat istoria. Azi, multe dintre blocurile comuniste s-au transformat in zgarie nori din otel si sticla, ce convietuiesc intr-o oarecare pace cu casele din caramida rosie.
Capitala Poloniei are 1,7 milioane de locuitori si este cel mai mare oras al tarii. Este udata de raul Vistula si asezata la 350 km departare de Marea Baltica si la tot aceeasi distanta de Muntii Carpati. Cei care aleg sa admire Varsovia iarna trebuie sa stie ca iernile poloneze sunt foarte geroase, deci echipamentul corespunzator este obligatoriu.
Ce sa vizitezi?
In general, Varsovia este un oras sigur, zonele frecventate de turisti in special sunt impanzite de politisti. Districtul Praga este considerat a fi mai periculos, deci nu va aventurati. Itinerarii?
In primul rand, vechiul oras (Stare Miasto) care a fost distrus in intregime in timpul bombardamentelor din cel De-al Doilea Razboi Mondial si reconstruit la scurt timp dupa terminarea conflictelor armate. Stare Miasto este inscris in Patrimoniul UNESCO, alaturi de Castelul Regal (Zamek Kròlewski).
Gradinile Regale Łazienki (Łazienki Królewskie), Palatul din Apa (Pałac na wodzie), Vechea Oranjerie (Stara oranjeria), Gradina Botanica (Ogród botaniczny), Zelazowa Wola – casa unde s-a nascut Frédéric Chopin, reprezinta alte puncte de interes.
Centrul orasului masoara 2 km, deci este perfect pentru o plimbare la pas. Strazile „Chmielna” „Nowy swiat” sunt vestite pentru promenade indelungi. Mare atentie insa cand traversati strazile, sa nu aveti surprize neplacute din partea soferilor.
Mai bine lapte decat fast-food!
Sa mananci in Varsovia poate fi o experienta la fel de interesanta ca in Paris daca ai norocul de a te indruma un cunoscator al locului. Altfel, din pacate, polonezii sunt fani declarati ai dietei americane, mai bine zis prefera fast-food-ul.
Indiferent de cat de mare este bugetul alocat unei calatorii in Varsovia, trebuie sa treceti pragul unui „Bar mleczny” in romana „Bar de lapte”, creat in anii ’60 ai secolului trecut, loc in care s-au servit intotdeauna produse lactate ieftine.
Dupa caderea comunismului, majoritatea s-au desfiintat, dar cele care sunt deschise si astazi pastreaza fidel aerul si atmosfera anilor din comunism. Practic, aceste Baruri de lapte sunt o lectie de istorie a Poloniei.
O bere cu lamaie?
Berea, o bautura foarte apreciata (si) in Polonia, se serveste cu lamaie. Veti observa multe tarabe unde se vand bere si jumatati de lamaie. O halba de bere costa intre 5 si 15 zloti in berarii, baruri si restaurante si aproximativ 3 zloti in supermarket.
Atentie! Consumul de bauturi alcoolice in locuri publice este interzis, insa localnicii nu se sperie asa usor si mai savureaza cate o dusca in parcuri. O cafea buna veti putea savura intr-una dintre cafenelele din partea veche a orasului, din zonele «Trzech Krzyzy», «Chmielna». O cafea simpla costa in jur de 10 zloti.