Ileana Petrache, călătoare: ”Balinezii celebrează fiecare apus de soare ca pe o sărbătoare”

Călătorile sunt pline de lecții de viață. Iată ce a observat Ileana Petrache, om de comunicare, în călătoriile sale pe alte continente.
Ileana Petrache, călătoare: ”Balinezii celebrează fiecare apus de soare ca pe o sărbătoare”
Ileana Petrache, Namibia, foto arhivă

Este o călătoare prin definiție și asta îi ocupă toată viața ”Încă de când eram mică, se pare, căci, întrebată de învățătoare, în clasa I, ce vreau să mă fac, am răspuns cu aplomb: „Călătoare”.  Și da, iată că asta și sunt. Toată viața am simțit că prin călătorii mă îmbogățesc cu adevărat” explică Ileana Petrache, PR și specialist în comunicare. Multe dintre fotografiile ei de vacanță sunt în natură, în locuri inaccesibile.  Am stat de vorbă cu ea despre bagajul cu care se întoarce din călătoriile prin lume.

 

CSÎD: Ce lecții de viață ai învățat până acum în călătorii?

Ileana Petrache: Lecții de viață? Atât de multe… nici nu aș ști cu ce să încep și cum să le rezum pe toate. Mi-am descoperit și depășit clișee, limite fizice și psihice de care nu eram conștientă.

Ileana Petrache, foto arhivă
Ileana Petrache iubește călătoriile în natură, foto arhivă

CSÎD: Totuși, dormi în natură în locuri total remote…

Ileana Petrache: Am depășit în fiecare vacanță limita confortului (căci am preferat oricând cazări de miliarde de stele în detrimentul celor luxoase. Și am preferat cățăratul pe munți și bântuitul pe coclauri în locul plimbatului prin oraș și a admiratului străzii, stând la o cafenea).

Ileana Petrache, foto arhivă
Ileana Petrache, foto arhivă

CSÎD: Ce învățături ai de la oamenii întâlniți?

Ileana Petrache: Am învățat că oamenii simpli (și cu siguranță săraci pentru canoanele noastre, ale lumii occidentale), trăiesc într-o mult mai bună armonie cu natura, se bucură mult mai mult de micile mari minuni cotidiene, sunt mai echilibrați și mai relaxați decât noi. Am văzut cohorte de balinezi mergând seara spre plajă și, spre șocul meu de european, am aflat că nu era nicio sărbătoare specială – celebrau… minunea vizuală a apusului, ca în fiecare zi, de altfel.

Ileana Petrache, foto arhivă
Ileana Petrache, foto arhivă

Lecții din Tibet

CSÎD: Așa e, luăm următorul răsărit de soare ca fiind garantat…

Ileana Petrache: Am admirat cupluri vârstnice de tibetani ținându-se de mână pe stradă, într-o regiune care, să nu uităm, a fost terorizată și călcată în picioare și unde, totuși, blândețea a rămas pe chipurile și în sufletele oamenilor.  Am dansat pe străzile Cubei, invitată la petreceri de către localnici care peste zi stăteau la cozi pentru rația lunară de mâncare.

Ileana Petrache, foto arhivă
Ileana Petrache în Mexic, foto arhivă

CSÎD: Ce experiențe ai avut în țările cu alte religii?

Ileana Petrache: Am mers cu inima puțin strânsă în țări musulmane, precum Uzbekistan, Maroc, Java sau Iordania, unde zâmbetul și brațele deschise ale localnicilor  mi-au mers direct la suflet și m-au făcut să mă rușinez puțin pentru îndoielile mele inițiale.

Ileana Petrache
Ileana Petrache, foto arhivă

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi
Senior Editor și Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee