Dubai, prin ochii turistului sceptic

Cine doreste sa bifeze filtrarea prin propria retina a cat mai multor recorduri mondiale trebuie sa viziteze emiratul arab.
Dubai, prin ochii turistului sceptic
Dubai, prin ochii turistului sceptic

Cine doreste sa bifeze filtrarea prin propria retina a cat mai multor recorduri mondiale trebuie sa viziteze emiratul arab. Arhitectura futurista, inaltimi ametitoare, grandoare, un mix inedit intre oriental si cosmopolit, dar si kitsch, legi ciudate pentru non-musulmani si clima greu de suportat.

Inca de la imbarcarea in avionul Fly Emirates, in cazul meu din Istanbul (zbor de 4 h si 45 de minute), constati ca Dubaiul vrea sa te impresioneze: insotitoare de bord demne de titlul de Miss nascute in absolut toate zarile, peste 1.000 de programe tv (inclusiv fitness in avion) menite sa-ti indeparteze si pana si cele mai adanci temeri de zbor, denumiri culinare demne de un restaurant de 4 stele din Paris, dar si un sistem inedit de ati spune „bun venit”: scanarea retinei.

Meniul continua cu hoteluri impresionante unde privelistea de la etajul 70 este un compliment din partea casei (cladirile apar din dune de nisip peste noapte), camere decorate cu mobilier din lemn masiv in stil arabesc superb, personal amabil de provenienta internationala.

Cand iesi din hotel pe langa palmierii imbodobiti cu instalatii de pom de Craciun si prin ceata deasa din atmosfera formata din cauza umiditatii ridicate si a temperaturilor inalte (vara), te confrunti cu monstrii din sticla si otel in forme futuriste (asta cand nu se formeaza din senin furtuni de nisip ce obtureaza peisajul).

Frustrant este ca monstri sunt atat de mari incat nu ii poti cuprinde in obiectivul aparatului foto fara sa ii stirbesti. Cel mai inalt turn din lume – Burj Khalifa (ajungi la etajul 124 in doar 60 de secunde), cel mai mare mall din lume Dubai Mall, cel mai mare acvariu din lume (situat tot in Dubai Mall, unde pentru 10 euro ai ocazia sa iti treaca rechini deasupra capului, plus alte cateva mii de pesti dar si sa vezi o gradina zoologica subacvatica) etc.