Destinatii de Revelion: Atena este ca un vin vechi!

Punctul de intersectie dintre ruinele Greciei Antice, istorie, cultura, civilizatie, filosofie, olimpiada, modernism, mare si soare este Atena. Am putea sa-i mai spunem o “casa a simbolurilor”. Tot ceea ce ai citit de la Legendele Olimpului, la invataturile lui Platon sau la istoria maratonului are un corespondent real. In principiu o piatra.
Destinatii de Revelion: Atena este ca un vin vechi!
Atena este ca un vin vechi

Punctul de intersectie dintre ruinele Greciei Antice, istorie, cultura, civilizatie, filosofie, olimpiada, modernism, mare si soare este Atena.

Am putea sa-i mai spunem o „casa a simbolurilor”. Tot ceea ce ai citit de la Legendele Olimpului, la invataturile lui Platon sau la istoria maratonului are un corespondent real. In principiu o piatra.

Mici sau mari ori la stadiu de ruina, pietrele sunt martori taciti ai istoriei si sunt pastrate si respectate cu sfintenie. Ele reprezinta ramasitele unei harti a celor care au definit lumea si care si-au lasat amprenta asupra a tot ceea ce suntem si a tot ceea ce ne inconjoara astazi. Deci oricine care se afla in cautarea sinelui, in traseul sau initiatic trebuie sa poposeasca pe taramul elen.

Cel mai mare oras al Greciei are o vechime de peste trei milenii, insa a devenit capitala din 1843. Despre farmecul sau existent sau inexistent in opinia celor care nu vad mai departe de blocurile stil cutie de chibrit (apropo, sunt mult mai elegante decat cele din Bucuresti) se spun multe.

Poate ne-am fi dorit o Atena plina pana la refuz de monumente, teatre vechi, muzee, cladiri istorice, un stil arhitectural unitar si armonios, insa nu avem puterea sau dreptul de a schimba trecutul apropiat sau indepartat. De noi tin doar prezentul si viitorul!

Savoarea vine in timp

Daca prima oara cand am vizitat Atena mi-a placut, a doua oara m-a fermecat complet pentru ca am descoperit-o dintr-o alta perspectiva decat cea a turistului care doreste sa bifeze multiple obiective turistice intr-un timp scurt, cea a omului relaxat iesit la promenada. In plus, am savurat-o la 26 de grade la sfarsitul lui octombrie, nu la plus 40 la mijlocul lui iunie.

Orasul strajuit de Acropole poate fi vizitat in principiu pe tot parcursul anului, insa toamna, iarna si primavara temperaturile sunt mai blande. Cred ca la fiecare vizita descoperi alta fateta a spiritului grecesc. De exemplu, poti merge si la plaja, poti sa vizitezi imprejurimile (insula Hydra, templul lui Posedion la Sounion) sau pur si simplu poti sta pe o terasa si savura fructe de mare proaspete. Ascultand muzica lui Zorba Grecul… Ori poti descoperi la pas ruine mai mult decat interesante gen „scoala unde a invatat Aristotel”.

Itinerariu

Pentru vizita la Acropole, recomand sa fiti insotiti de un ghid pentru a contempla povestile vii de mii de ani ale vestigiilor templelor Parthenonului, Erecteion si Athena Nike si sa aveti incaltaminte comoda si o sticla cu apa. Teatrul lui Dionysos este situat la cateva minute distanta de Acropole: aici inca au loc spectacole de muzica, opera, teatru sau jazz.

Este un adevarat privilegiu sa asisti la unul dintre ele. Pentru o lectie de istorie antica intensiva ilustrata pe viu, trebuie sa vizitati noul Muzeu Acropole. Ar trebui sa-i alocati cel putin o zi. Dupa atata arheologie ar merge o cafea sau un suc proaspat stors din portocale made in Gr, care sa faca tranzitia catre zilele noastre.

Zona Plaka este vestita pentru cafenele, restaurante si suveniruri. Strada Ermou este pentru cumparaturi. Evident, Stadionul Olimpic, Arcul lui Adrian, Parlamentul (a nu rata schimbarea garzii), Piata Syntagma trebuie sa faca parte din vizita initiala in Atena.

La acelasi nivel cu Acropole
Revelionul poate fi memorabil, mai ales pentru cei care il petrec la restaurantul de la ultimul etaj al celui mai luxos hotel: Grande Bretagne, situat langa Parlament, ce ofera o splendida panorama a Acropolelor, face to face.

Chiar daca nu orice buget este suficient pentru a-ti permite sa te cazezi in hotel, o cina, un pranz sau un mic dejun la acest restaurant reprezinta o investitie gurmanda si de ce nu, spirituala. Peisajul iti permite sa te (re)indragostesti. Tot o petrecere la inaltime, este si cea in clubul Galaxy, situat la mansarda Hilton.

Sub stele… Pentru celebrarea diversitatii (de toate felurile) puteti lua cina si pe terasa restaurantului japonez Nobu din Atena (Astir Palace Vouliagmeni, Apollonos 40).


Concluzia?
Indiferent de atributele turistilor, nimeni nu ii poate contesta Atenei farmecul unic in lume. Cu atat mai mult daca muzica traditionala greceasca iti calauzeste pasii.
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Mihaela Chivu: soluții pentru bruxism