Daniela Ulieriu, global traveller & scriitor: „Dacă aș putea, aș da o lege în care aș introduce obligativitatea călătoriilor!”  

„Dacă ești deschis la suflet și la minte, dintr-o călătorie adevărată înveți cât dintr-o școală” spune Daniela Ulieriu.
Daniela Ulieriu, global traveller & scriitor: „Dacă aș putea, aș da o lege în care aș introduce obligativitatea călătoriilor!”  
Daniela Ulieriu, global traveller, scriitor & jurnalist: ”Dacă aș putea, aș da o lege în care aș introduce obligativitatea călătoriilor!” foto arhiva personală

Una dintre cele mai fascinante personalități pe care le cunosc din România este cu siguranță Daniela Ulieriu, scriitor, jurnalist, om de televiziune ce a cutreierat aproape 70 de țări până acum. Și nu doar pentru propria plăcere ci pentru a duce mai departe în lume povești nespuse tradiții uitate ale oamenilor din Africa, din Asia. Întâlnirile ei sunt brodate cu peisaje magice și oameni de poveste precum prințesa cameruneză Ly Dumas, căreia Daniela i-a coordonat două superbe albume de artă:  „Perles, couleurs d’Afrique” și „Ndop, țesătura curților regale și a societăților secrete din Camerun”.

De asemenea, de curând Daniela a semnat alături de scriitoarea și jurnalista Doina Popescu și romanul „Perna cu fluturi”  și enciclopedia „Trei secole de gastronomie românească” (ambele publicate de editura Paralela 45). În pandemie, când tuturor ne lipsesc călătoriile, am readus speranța către noi aventuri în toate zările lumii, stând de vorbă cu Daniela Ulieriu despre viața unui călător de cursă lungă.

CSÎD: Dana, cum te-ai descrie ca persoană în câteva propoziții?

Daniela Ulieriu: Mai bine în câteva cuvinte: deschisă, cosmopolită, urbană, tenace. Iau decizii rapid, nu ratez oportunități (deși acum cu pandemia am ratat câteva), deficit de răbdare și diplomație, altfel veselă și pe alocuri fericită.

CSÎD: Cum te-ai descrie ca profesionist în câteva propoziții?

Daniela Ulieriu: Păi tot așa. Se potrivește și la „profesional”.

CSÎD: Poate că ar trebui să adaug că ești jurnalist de televiziune, fotograf, antropolog și acum, recent, ai debutat ca scriitor.

Daniela Ulieriu: Câte ceva din toate astea și, dacă mi-ai fi pus întrebarea acum 11 ani, aș fi început prin a spune că sunt călător de cursă lungă.

Daniela Ulieriu, Ly Dumas printesa cameruneza, foto arhivă
Daniela Ulieriu & Ly Dumas prințesa cameruneză, foto arhivă

Prima călătorie a Danielei a fost în Istanbul, imediat după Revoluție

CSÎD: Când ai călătorit pentru prima oară? Ce îți aduci aminte?

Daniela Ulieriu: Am niște imagini foarte puternice, destabilizatoare de la prima mea călătorie la Istanbul, din 1990, făcută împreună cu mama. Granițele abia fuseseră deschise, era o perioada de scutiri de taxe, vămile erau asediate de autocare ticsite cu români care mergeau să aducă marfă și să facă „bișnită”- prima formă de business autohton. Nu toți aveau banii necesari, cei mai mulți, sperau într-un troc și plecaseră din România blindați cu rulmenți și pânze de bomfaier… Bărbații fumau ca turcii în autocar și calculau șoptit, mișcând din buze, câte video-uri, geci de piele, câţi blugi și cât aur vor cumpăra. Am petrecut 36 de ore prin vama bulgaro-turcă, așteptând la o coadă mai lungă decât marele zid chinezesc…

Daniela Ulieriu, foto arhivă
Daniela Ulieriu în Cambodgia, foto arhivă

CSÎD: Wow!

Daniela Ulieriu: M-am ales cu o conjunctivită înfiorătoare. Ochii mi se înroșiseră și deveniseră cât două cepe. Contrar logicii, asta nu i-a împiedicat pe turci să-mi facă ochi dulci. Și pentru că penibilul trebuia să aibă un punct culminat, în plină stradă un locuitor al orașului m-a luat în brațe și nu mi-a mai dat drumul, în ciuda protestelor mele transformate rapid în urlete. Din senin au apărut doi polițiști care l-au trântit pe jos și au început să-i tragă bastoanele în cap și piept. Mama mea, hipnotizată de vitrina unui magazin de bijuterii, a ratat scena. A prins doar finalul, când eu îi rugam pe polițiști să nu-l mai bată pe individ, care între timp leșinase.

CSÎD: Impresionant. Ai mai revenit în Turcia?

Daniela Ulieriu: Poate că altcineva nu ar mai fi călătorit niciodată în Turcia, dar eu am revenit de multe ori în această țară. Sigur amintirile, la fel de puternice, ale Bosforului, scăldat într-o lumină dumnezeiască, și ale sublimei Sfânta Sofia au ajutat mult.

Daniela Ulieriu în Camerun, foto arhivă

Norvegia, cea mai frumoasă țară din Europa – din punctul de vedere al Danielei  Ulieriu

CSÎD: Când și unde ai călătorit cel mai recent?

Daniela Ulieriu: În 2019 am făcut un tur al statelor nordice, în urma căruia declar cu mâna pe inima că Norvegia e cea mai frumoasă țară din Europa. Soțul meu, un etern nemulțumit, a zis o frază antologică: «Sunt de o săptămână în Norvegia și nu am văzut nimic urât». Am fost amândoi receptivi la splendoarea și puritatea absolută a peisajului nordic. Iar anul trecut, pândind foarte atentă cifrele de îmbolnăviri Covid, am mers în iulie, o săptămână, pe coasta Amalfitană, împreună cu familia mea. Erau de 10 ori mai puțini turiști decât în anii precedenți, ceea ce ne-a permis să admirăm în voie locuri precum Pompei sau Capri, care altfel ar fi fost cotropite de vizitatori.

Daniela a vizitat 67 de țări până în prezent

CSÎD: Sunt călători care notează numărul țărilor /regiunilor vizitate. Tu? Câte țări ai vizitat până acum?

Daniela Ulieriu: Și eu le număr adesea împreună cu fetița mea, mai mult ea decât mine. Până să mă căsătoresc, ani de zile am trăit cu gândul la viitoarea călătorie. Era cel mai important lucru din viața mea, care se organiza în jurul acestei obsesii: să văd încă o țară. Sunt puțini oameni care înțeleg asta, dar cred că tu, Mădălina, mă înțelegi perfect. Am mers în 67 de țări, contorizând aici micro-țărișoare precum Vaticanul, San Marino, Monaco, Liechtensteinul etc.

Daniela Ulieriu, foto Ly Ulieriu
Cu “Ndop, țesătura curților regale și a societăților secrete din Camerun” de Ly Dumas, foto Ly Ulieriu

Ce schimbări a adus pandemia în viața unui călător de profesie

CSÎD: Cum a schimbat viața unui călător ca tine pandemia de coronavirus?

Daniela Ulieriu: Din păcate, am întrerupt temporar proiectele mele legate de Africa. Aștept și tot aștept, ca în „Deșertul tătarilor”, să se întâmple ceva decisiv. Să se stingă urletul sirenelor de ambulanță și să ne permită să revenim la normal.

Călătorii trebuie să se „arunce și în necunoscut”, dincolo de frici și lipsa de bani

CSÎD: Ce îi sfătuiești pe cei care simt că trebuie să plece la drum, prin lume? 

Daniela Ulieriu: Îi sfătuiesc ca imediat ce se termină cu restricțiile, să-și lase orice frică la ieșirea din țară și să pornească la drum, să se arunce în necunoscut. Azi se poate călători cu bani puțini, am testat-o de atâtea ori pe pielea mea. Nu e ușor, dar e intens și profund, e „de-adevăratelea”. Și mai ales, e o modalitate sigură de a intra în contact cu localnicii. Căci ce sunt locurile fără oamenii care le dau viață? Dacă aș putea, aș da o lege în care aș introduce obligativitatea călătoriilor! (zâmbește) Cred că dacă ești deschis la suflet și la minte, dintr-o călătorie adevărată înveți cât dintr-o școală. (VA URMA)

Daniela Ulieriu, foto arhivă
Daniela Ulieriu în Maroc, foto arhivă
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Despre yoga, meditație și stres