Buget de criză. Budapesta şi Croaţia

Când am aflat că aş putea vizita Budapesta pentru 2 zile, că aş putea visa pe malul Adriaticii, în Croaţia alte 2 zile şi că aş putea da o tură prin Zagreb cu doar 150 euro (cazare şi transport), eu o împătimită a zborului cu avionul, am spus DA mersului cu maşina. Vă prezentăm un mini-ghid al vacanţelor pe patru roţi prin Europa.

Când am aflat că aş putea vizita Budapesta pentru 2 zile, că aş putea visa pe malul Adriaticii, în Croaţia alte 2 zile şi că aş putea da o tură prin Zagreb cu doar 150 euro (cazare şi transport), eu o împătimită a zborului cu avionul, am spus DA mersului cu maşina. Vă prezentăm un mini-ghid al vacanţelor pe patru roţi prin Europa.

Hai la Budapesta!

Dacă vă hotărâţi ca în vacanţă să fiţi cu picioarele pe “pământ”, trebuie să puneţi la punct un plan de acţiune. Maşina trebuie să aibă o stare impecabilă, iar dările obligatorii să fie plătite la zi. Pentru estimarea costurilor (carburanţi, taxe de drum), a timpului, a distanţelor, puteţi folosi un route planner virtual (spre exemplu, viamichelin.com). Următorul pas, căutarea unui loc de cazare, booking.com este popular în acest sens.

Orientaţi-vă către hotelurile care au parcare şi internet gratuite.

În funcţie de preferinţele şoferului/ilor, puteţi alege momentele în care să călătoriţi, noaptea sau ziua. Evident, ziua este mai puţin obositor, însă timpului pierdut în trafic şi costurile de cazare cresc. De asemenea, un GPS este extrem de util, însă poate fi compensat (cu greu) de traseul  indicat de route planner printat şi un copilot.

Taxele de drum diferă de la ţară la ţară: unele se plătesc separat la intrarea în ţară, altele sunt de tipul rovignetă sau taxe de autostradă. Serbia, Croaţia, Slovenia, Italia, Franţa folosesc taxarea pe autostradă, deplasarea fiind gratis pentru autoturisme pe drumurile naţionale, în vreme ce Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria folosesc o taxă obligatorie de tip rovignetă care se ia pe o perioadă minimă de 7 sau 10 zile şi care costă în jur de 10 euro. În nordul Europei (Germania, Olanda, Belgia) autoturismele nu plătesc nici rovigneta, nici taxa de drum.

Budapesta, oraşul celor 9 poduri

Superbul oraş brăzdat de Dunăre este la fel de fermecător în orice anotimp. În august, 6-13, are loc Festivalul Sziget, unul dintre cele mai faimoase din lume, între 29 august -2 septembrie are loc festivalul berii de la castelul Buda, unde se pot degusta 100 de tipuri de bere, iar între 14-18 septembrie în Piaţa Eroilor puteţi admira unii dintre cei mai frumoşi cai din lume în cadrul evenimentului “Galopul Naţional”.  

Croaţia, vis la malul Adriaticii

Traseul trebuie calculat astfel încât să nu ajungi la hotel mai târziu de ora 00.00, căci nu toate hotelurile au recepţioner non-stop. De asemenea, înainte de a alege hotelul, fixaţi principalele puncte de atracţie, pentru a nu pierde foarte mult timp cu deplasările şi a nu creşte costurile. Apropo de bani, în ţările în care nu este valabil euro este recomandabil să aveţi un card şi fie plătiţi cu el, fie scoateţi sume mici în moneda locală de la un bancomat.

Teoretic, orice şofer nu ar trebui să conducă mai mult de 2-3 ore încontinuu fără o oprire de măcar 5-10 minute. În nici o ţară din Europa dinspre vestul României nu sunt admise detectoarele de radar, chiar şi prezenţa acestora în maşină în portbagaj este infracţiune şi se pedepseşte cu amendă şi confiscarea aparatului. GPS-ul trebuie să aibă dezactivată opţiunea care anunţă prezenţa camerelor video de viteză de pe şosea.

Dacă respecţi cu stricteţe regulile, limitele de viteza şi conduci corect, obţii şi cel mai mic consum de combustibil şi eviţi controalele poliţiei. O amendă de viteză pe autostradă în Austria, spre exemplu, poate fi şi 100 de euro, ceea ce reprezintă bugetul pe 2 zile de excursie pentru o persoană. Nu uitaţi de asigurarea medicală pentru călătorii.

La capitolul mâncare cu buget redus, vara, bătăia de cap este minimă, oferta de legume, fructe, salate este variată, iar supermarketurile pline de mâncare la preţuri decente. Pentru un plus de savoare a aventurei de vacanţă, încercaţi să mâncaţi din restaurantele din care se răsfaţă localnicii şi nu turiştii. În plus, majoritatea hotelurilor oferă mic dejun.

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Tudor Ciprut, SANADOR: cum se diagnostichează cancerul de colon