Amsterdam, atractii irezistibile

Intaia impresie pe care mi-a facut-o Amsterdam a fost: un oras cochet cu oameni relaxati.
Amsterdam, atractii irezistibile
Amsterdam, atractii irezistibile

In toiul verii, cand sunt 45 de grade Celsius la umbra, iar toata lumea se incuie in camerele dotate cu aer conditionat, la Amsterdam este o vreme placuta si in jur de 20 de grade. Deci, conditiile sunt perfecte pentru o evadare in pofida caniculei, impotriva conventiilor si a prejudecatilor. Si impotriva somnului de frumusete…

Desi temperaturile de afara nu sunt ridicate, in Amsterdam poti avea experiente fierbinti. Si la propriu, dar si la figurat. Re­cu­noscuta ca un simbol al li­bertatii de exprimare, pentru viata de noapte frenetica, pentru zestrea sa culturala deosebita, pentru coffee shop-uri – preferate de ama­torii de iluzii -, pentru nivelul extraridicat de toleranta, pentru cele 90 de mini-insule legate prin 400 de poduri, pentru cele 7.000 de cladiri ca din turta dulce, pentru locuitorii sai prietenosi, pentru limba engleza vorbita la orice colt de strada, pentru lalele, pentru cele 600.000 de biciclete, pentru Van Gogh, pentru bere, pentru mori de vant, pentru saboti de lemn, pentru Cartierul Rosu – capitala Olandei ofera fiecarui vizitator ceea ce doreste. Asteptarile nu sunt inselate.

Relaxare de la prima ora

Intaia impresie pe care mi-a facut-o Amsterdam a fost: un oras cochet cu oameni relaxati. Cat se poate de relaxati… Am inteles ca aici timpul este relativ (se intarzie la intalniri, taxiurile intarzie la comanda etc.) si ceea ce trebuie sa savurezi este clipa. Relaxat.

Stiu ca prin ochii turistului (aproape) orice oras european in zonele centrale pare rupt de stresul cotidian, insa aici este cu o totul alta poveste. Micul dejun spre exemplu, este servit in jur de ora 13.00, iar multe restaurante se deschid pe la ora 17.00.

Senzatii spirituale

Dupa o masa usoara, centrul vechi luat la pas este delicios. Planul arhitectural a ramas neschimbat de 200 de ani, cladirile uniform aliniate schiteaza, parca, scene dintr-o poveste. Pentru ca tot se vorbeste in aceeasi propozitie despre Amsterdam, senzatii tari si experiente deosebite, picturile lui Vincent van Gogh (Muzeul Van Gogh) fac parte din harta placerii. Mai fa un pas in demersul de a-i intelege nefericirea genialului pictor olandez, citind cartea „Draga Theo”.

Pranzul poate fi servit pe apa, daca alegi o plimbare pe canale. Putina sare, piper si voie buna pot condimenta ziua daca itinerariul contine si opriri la Muzeul Sexului, la Muzeul Madame Tussauds sau la Muzeul Diamantelor (unde se poate observa pe viu cum se slefuieste o piatra rara si extrem de valoroasa).

 

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

S-a dat startul distractiilor pe partii!
S-a dat startul distractiilor pe partii!
Cel mai nou articol Video:
Dr. Virginia Țârlea: Despre depistarea precoce a infecției cu HPV