Traumele trecutului: agresiunile sexuale din copilărie şi urmările acestora asupra vieţii intime de mai târziu

Cum reuşim să trecem peste o traumă sexuală din copilărie care riscă să ne distrugă viaţa intimă de adult? Psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu, ne îndrumă.
Traumele trecutului: agresiunile sexuale din copilărie şi urmările acestora asupra vieţii intime de mai târziu

Cum reuşim să trecem peste o traumă sexuală din copilărie care riscă să ne distrugă viaţa intimă de adult? Psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu, ne îndrumă.

Vă scriu pentru un subiect delicat, pe care nu îndrăznesc să îl deschid prin viu grai. Am fost agresată sexual în copilărie, iar acum, tânară în toată firea, mă întreb cum să nu las asta să îmi afecteze viaţa intimă? Am 25 de ani, sunt virgină şi simt că este ca o barieră în calea unei relaţii complete. Libidoul meu este ca şi inexistent.

Emilia Potenteu: Traumele suferite în copilărie, violul, abuzul de orice fel sunt factori care inhibă dorinţa sexuală, iar dorinţa sexuală este condiţia sine qua non a unei vieţi sănătoase. Psihicul unei persoane ajunse la maturitate după un abuz sexual din copilărie rămâne foarte afectat, iar urmările acestor traume se resfrâng asupra întregului comportament.

Deşi rememorarea episodului traumatizant este dificilă şi nedorită, totuşi comunicarea este primul pas în ameliorarea efectelor acestei traume. Urmarea unor şedinţe de psihoterapie va scurta timpul de vindecare a psihicului uman, şedinţe în cadrul cărora vor fi aplicate diverse metode psihologice pentru schimbarea perspectivei asupra momentului traumatizant, pentru întărirea încrederii în sine, dar mai ales pentru diminuarea sentimentului de vinovăţie ce se instalează mai mereu în psihicul unei victime a unui abuz sexual.

În acest fel, frigiditatea dobândită poate fi tratată, abordând retrospectiv momentul traumatizant şi schimbând perspectiva asupra lui. Conform unor studii de specialitate, există mai multe etape în frigiditate, însă cum ştim cu toţii că orgasmul este dependent, în primul rând, de atitudinea mentală, putem afirma că atingerea lui se poate învăţa, chiar şi după o experienţă traumatizantă.

Frigiditatea este cunoscută în termeni generali drept nivelul scăzut al libidoului sau chiar lipsa acestuia la femei. Acest termen este însă folosit incorect când se face referire la impasibilitatea fizică, dar şi emoţională a unei femei faţă de sex, precum şi angoasa faţă de apropierea de o persoană de sex opus. În cazul de faţă – o virgină, vorbim mai degrabă de o frigiditate emoţională, care, de asemenea, este tratabilă în cadrul şedinţelor de psihoterapie.

Citeşte mai multe în ediţia tipărită a revistei Ce se întâmplă, Doctore?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog - Redactor
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Despre menstruaţie şi orgasm
Despre menstruaţie şi orgasm
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân