Suferi de endometrioză? Sfaturi ca sexul să fie mai puțin dureros

Nu toate femeile cu endometrioză experimentează dureri în timpul sexului, însă depinde foarte mult unde este localizat implantul endometrial.
  • Publicat:
Suferi de endometrioză? Sfaturi ca sexul să fie mai puțin dureros
Foto: shutterstock

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul endometrial care se formează de-a lungul uterului migrează către alte părți ale corpului, precum ovare, vezică și trompele uterine. Multe femei se confruntă cu inflamații, mai ales în timpul menstruației, iar activitățile de zi cu zi pot fi afectate, inclusiv viața sexuală, când actul sexual poate fi neplăcut și dureros. Nu toate femeile cu endometrioză experimentează dureri în timpul sexului, însă depinde foarte mult unde este localizat implantul endometrial în pelvis. Dacă se află pe nervuri, ligamente sau țesuturi, atunci se întinde în timpul sexului, iar durerea poate trece neobservată. În alte situații, durerea și disconfortul se pot resimți ore sau chiar zile de la contactul sexual.

Femeile care au endometrioză și care se confruntă cu dureri în timpul sexului le descriu în diferite moduri. Unele dintre ele spun că simt ca o înțepătură, în timp ce altele simt o durere profundă în abdomen. Pe de altă parte, mai sunt și femei care se confruntă cu aceste dureri după sex, nu în timpul sexului. Indiferent de perioada în care apare durerea, libidoul femeii poate fi afectat din această cauză, motiv pentru care am căutat câteva sfaturi care te pot ajuta să ai parte de o partidă de sex mai puțin dureroasă.

Spune-i partenerului cum se simte să ai endometrioză

Înainte de toate este foarte important să discuți cu partenerul problemele prin care treci. Astfel, el va încerca să te înțeleagă și poate că nu-și va mai pune întrebări sau nu va mai avea nesiguranțe legate de refuzul tău vizavi de sex sau reacțiile pe care le poți avea în timpul actului sexual. Cu cât partenerul este mai informat despre durerea și disconfortul pe care le resimți, cu atât este mai ușor pentru el să găsească alternative ca amândoi să vă simțiți bine. Nu este nimic rușinos în a avea acest tip de discuții cu partenerul de viață. Din contră, comunicarea este cheia către o viață sexuală sănătoasă.

Penetrarea, mai puțin adâncă

Unele dintre femeile care suferă de endometrioză susțin că penetrarea adâncă le produce durere. Dacă te numeri printre acestea, adoptă poziții sexuale care să pună mai puțină presiune pe zona pelvisului unde se regăsește țesut endometrial. Femeia deasupra, de exemplu, este o poziție sexuală care permite controlul asupra penetrării. De asemenea, ”lingurița” este o altă poziție sexuală care dictează viteza și profunzimea penetrării.

Nu sări peste preludiu

Ține minte că nu este neapărat nevoie ca un act sexual satisfăcător să fie definit de penetrare. Dacă durerile nu-ți permit, atunci poți explora alte tipuri de sex sau activități precum masturbare, sex oral, stimularea partenerului, masajul, preludiul sau sexul tantric.

Folosește lubrifiant

Din cauza endometriozei și a durerilor pe care le poate resimți o femeie este posibil să apară în ecuație și anxietatea, care face dificilă lubrifierea naturală a vaginului în timpul excitării. Folosește un lubrifiant sau fă o baie caldă înainte de partida de sex pentru a ameliora simptomele și pentru a-ți relaxa mintea și corpul.

Programează sexul. Când suferi de endometrioză, anumite perioade sunt mai puțin dureroase

Pentru unele femei sexul este mai puțin dureros în anumite perioade din lună. De exemplu, unele femei se simt mai bine în săptămâna de după ovulație, în timp ce altele se simt mai bine cu două săptămâni înainte de ciclul menstrual.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: