Statistici infioratoare despre viata sexuala a tinerilor

Tinerii nu comunica eficient despre contraceptie, mai mult de 36% dintre ei au contacte sexuale neprotejate care duc la sarcini nedorite si boli cu transmitere sexuala, iar peste 36% folosesc metoda "coitus interruptus", una dintre cele mai riscante metode contraceptive.
  • Publicat:
Statistici infioratoare despre viata sexuala a tinerilor
Statistici infioratoare despre viata sexuala a tinerilor

Tinerii nu comunica eficient despre contraceptie, mai mult de 36% dintre ei au contacte sexuale neprotejate care duc la sarcini nedorite si boli cu transmitere sexuala si tot atatia folosesc metoda „coitus interruptus”, una dintre cele mai riscante metode contraceptive.

Campania mondiala dusa an de an pentru promovarea metodelor contraceptive a avut loc si anul acesta in Romania, pe data de 26 septembrie. Organizatorii campaniei au efectuat un studiu multinational, unul dintre primele de asemenea anvergura, pentru a explora atitudinile tinerilor intre 15 si 24 de ani referitoare la sex si contraceptie. Datele obtinute nu sunt atat de imbucuratoare.

Coitul intrerupt, riscant dar inca folosit

Majoritatea tinerilor intervievati in Europa cred ca prezervativul si pilula contraceptiva sunt cele mai eficace metode de prevenire a sarcinilor neplanificate. Totusi, un numar semnificativ, adica 35% dintre respondenti, considera ca metoda ‘coitului intrerupt’ este si ea eficienta.

In viata de zi cu zi, dintre cei cu activitate sexuala, 79% folosesc prezervativul, 40% – pilula contraceptiva si mai mult de unul din sapte (16%) foloseste metoda retragerii.

Sarcina la adolescente – o problema globala

Sarcina la adolescente este un fenomen care, departe de a disparea o data cu dezvoltarea societatii, reprezinta in continuare un motiv de ingrijorare si obiectul multor programe sociale, chiar si in tarile dezvoltate din vestul Europei.

Pentru tinerele din ziua de azi cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, din intreaga lume, sarcina reprezinta principala cauza a decesului, din cauza complicatiilor la nastere si a avorturilor ilegale/nesigure.

Numarul de avorturi, imens

La categoria de varsta 15-19 ani, numarul de avorturi legale inregistrate in 2005 au fost: Germania – 15.753, Ungaria – 5.588, Suedia – 6.686, Finlanda – 2.268, Franta – 28.376, Italia – 9.725, Romania – 17.092, Marea Britanie – 36.023.

In America Latina, un procent intre 35 si 52% dintre sarcinile la adolescente sunt neplanificate. In medie, 38% dintre femei raman insarcinate inainte de 20 de ani.

Potrivit datelor Panamerican Health Organization, 15% dintre adolescentii intre 15 si 19 ani din America Latina contracteaza o boala cu transmitere sexuala in fiecare an.

Adolescentele romance, pe locul doi in Europa la numarul de nasteri

In Romania, in 2006 s-au inregistrat 28.328 de nasteri la adolescentele cu varsta pana in 19 ani; 551 dintre acestea au apartinut unor mame sub 15 ani. Aceste date plaseaza Romania pe locul 2 in Europa, conform unui raport al Uniunii Europene, dupa Marea Britanie (50.160 nasteri).

De remarcat este ca in Marea Britanie, in urma acestor statistici, guvernul a demarat o serie de programe guvernamentale sustinute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”