Sexul vs Barza: Cât te costă să faci sex? Top 10 metode de contracepţie în funcţie de preţ

Prezervativ, anticoncepţionale, sterilet? Cât te costă să faci sex în România? Vezi un top 10 al metodelor de contracepţie în funcţie de preţ.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Am publicat de-a lungul timpului nenumărate articole despre metodele contraceptive şi de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, dar niciodată nu am abordat subiectul din punctul de vedere al costurilor, aspect pe care îl vom detalia astăzi. Miile de fete minore care rămân însărcinate în fiecare an duc lipsă nu doar de educaţie sexuală în familie sau la şcoală, ci şi de sprijin financiar pentru a-şi permite anticoncepţionale sau banalul prezervativ.

Tinerii sunt îndemnaţi să folosească metode de contracepţie, dar nimeni nu pare să ţină cont de faptul că adolescenţii nu sunt independenţi financiar. Peste 60% dintre tinerii cu vârste peste 18 ani continuă să depindă de sprijinul financiar al părinţilor mult după această vârstă.

România e singura ţară din Uniunea Europeană în care nu se pot obţine gratuit mijloace contraceptive de la medicul de familie, iar cabinetele de planificare familială pot fi numărate pe degete. Nu sunt fonduri! În acest context, tinerii care îşi încep viaţa sexuală sunt nevoiţi să se protejeze aşa cum ştiu, dacă ştiu, cu ce au, dacă au.

Adriana Radu, Master of Public Health şi Preşedintă a Asociaţiei Sexul vs Barza, cel mai de succes răspuns la lipsa cronică de educaţie sexuală din România, prezintă în cel mai recent clip video un top 10 al metodelor de contracepţie în funcţie de preţ. Dacă îţi plac aceste clipuri educative, dă o mână de ajutor, susţine Asociaţia Sexul vs Barza.

Ea a calculat cât te costă, cumulat, diferite metode de contracepţie timp de 5 ani, dacă eşti norocos şi faci sex, în medie, de 3 ori/lună, adică de 180 de ori în 5 ani. Vezi în GALERIA FOTO de mai jos cum arată topul metodelor de contracepţie în funcţie de preţ, în sens descrescător!

10. Inelul vaginal cu hormoni

Costă 240 de lei şi trebuie schimbat mereu o dată la 3 luni, adică te va costa 960 de lei/an. După 5 ani, ajungi la 4.800 de lei. Deci 1000 de EURO, prieteni!

9. Plasturele cu hormoni

Costă 200 de lei un pachet care te ţine 3 luni, adică te va costa 800 de lei/an. Dacă le foloseşti constant, după 5 ani ai băgat 4.000 de lei în contracepţie. 

8. Implantul hormonal

Te costă aproximativ 1.750 de lei (implant + instalare) şi ai nevoie de unul nou o dată la 3 ani. În plus, trebuie să plăteşti medicului scoaterea acestuia din corp după cei 3 ani (150 de lei) şi implantarea altuia nou (1.750 de lei). În total, după 5 ani, tragi linie şi constaţi că ai plătit 3.650 de lei pentru această metodă contraceptivă.

7. Prezervativul feminin

E prea scump, pur şi simplu. Costă 20 de lei/bucata. Dacă l-ai folosi timp de 5 ani, ai ajunge să plăteşti 3.600 de lei.

6. Pilula contraceptivă

O cutie care îţi ajunge o lună te costă aproximativ 50 de lei, adică 600 de lei/an. În total, pe o durată de 5 ani, costul ajunge la 3.000 de lei.

5. Steriletul hormonal

Te costă dispozitivul şi instalarea la medic cam 2.000 de lei, dar te fereşte de sarcină timp de 5 ani.

4. Diafragma + spermicidul

O diafragmă costă cam 200 de lei şi trebuie reînnoită după 2 ani, plus de fiecare dacă când faci sex trebuie să bagi şi de 5 lei spermicid. Astfel, ajungi după 5 ani la o cheltuială de aproximativ 1.500 de lei.

3. Steriletul non-hormonal cu cupru

Te protejează timp de 5 ani şi are un preţ fix de 1.000 de lei, care include implantarea la cabinetul medicului.

2. Prezervativul masculin

Costă 2,5 lei/bucata şi ai nevoie de unul noul la fiecare contact sexual. Asta înseamnă că, dacă faci sex de 3 ori/lună, adică de 180 de ori în 5 ani, vei scoate din buzunar 450 de lei pentru prezervative. 

1. Metoda calendarului şi cea a coitului întrerupt sunt aproape gratuite, dar şi nesigure

Am bugetat totuşi 300 de lei pentru nişte literatură de specialitate + un termometru, pentru orice eventualitate.

Sterilizarea şi contracepţia de urgenţă

În analiză nu au fost incluse sterilizarea masculină şi cea feminină, pentru că sunt decizii pe viaţă, costurile se amortizează în timp. Dar pentru cine este interesat, costurile sunt următoarele:

  • Sterilizarea feminină: costă între 2.500 şi 5.000 lei
  • Sterilizarea masculină: costă între 1.500 şi 2.000 lei

Contracepţia de urgenţă nu este un mijloc contraceptiv, atenţie! Pastilele de a doua zi trebuie luate doar în situaţii de urgenţă, aşa cum le spune şi numele. Iată şi costurile:

  • Pastila de a doua zi cu levonorgestrel: costă până la 90 de lei. Deci dacă te bate gândul să o iei după fiecare contact sexual (3 pe lună, deci 180 în total într-un interval de 5 ani), ai scoate din buzunar peste 15.000 de lei.
  • Pastila de la doua zi cu acetat de ulipristal: este şi mai scumpă, costă 175 de lei, deci ajungi după 5 ani să tragi linie şi să constaţi că ai cheltuit 31.500 de lei.

Cele peste 120 de videoclipuri postate pe canalul de YouTube Sexul vs Barza au fost vizionate de 12,5 milioane de ori. În plus, Asociaţia oferă, în parteneriat cu Salvaţi Copiii România, un serviciu online gratuit de consiliere pentru tineri şi tineri adulţi la care apelează în medie 35 de persoane pe săptămână. Nu în ultimul rând, Asociaţia luptă prin eforturi de advocacy pentru ca educaţia sexuală în şcoli şi serviciile de sănătate reproductivă prietenoase cu tinerii să devină realitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”