Sexul şi cancerul oral, un pericol real

La început, suna prea de tot ca să fie adevărat. O scorneală a cercetătorilor străini care vin cu fel de fel de bombe care, uneori, nu explodează. Cum ar putea sexul oral să dea cancer, au sărit mulţi. Apoi, au apărut cifre tot mai alarmante, a mai venit şi Michael Douglas, o voce celebră care ar fi recunoscut (pentru scurt timp) că a trecut prin asta, iar lumea s-a gândit că poate este momentul să ia în calcul ipoteza. Să-l ştergem pe "poate".
  • Publicat:
Sexul şi cancerul oral, un pericol real

La început, suna prea de tot ca să fie adevărat. O scorneală a cercetătorilor străini care vin cu fel de fel de bombe care, uneori, nu explodează. Cum ar putea sexul oral să dea cancer, au sărit mulţi.

Apoi, au apărut cifre tot mai alarmante, a mai venit şi Michael Douglas, o voce celebră care ar fi recunoscut (pentru scurt timp) că a trecut prin asta, iar lumea s-a gândit că poate este momentul să ia în calcul ipoteza. Să-l ştergem pe „poate”.

 

Îmi amintesc perfect ziua în care a apărut la ştiri informaţia unei posibile legături între sexul oral şi cazurile de cancer la gât, pentru că numai despre asta s-a vorbit în hohote la masa mea de prieteni din seara ce a urmat. Scenariul părea desprins dintr-un SF prost pe teme medicale.

Riscul, în cifre

Dar, nu după multă vreme, doctorii americani, căci de la ei a venit semnalul de alarmă, au adăugat cifre interesante – spuneau că sexul oral a depăşit în ultimii ani tutunul în clasamentul celor mai periculoşi factori de risc asociaţi cu declanşarea cancerului orofaringian, mai ales în cazul tinerilor.

Oamenii de ştiinţă au depistat la nivelul tumorilor canceroase acele papiloma virusuri (HPV), responsabile de cel mai frecvent întâlnite infecţii transmisibile pe cale sexuală şi care sunt, totodată, principala cauză a apariţiei cancerului de col uterin.
Persoanele infectate cu aceste virusuri, în special cu tulpina HPV-16, „se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decât restul populaţiei, acest risc fiind considerabil mai mare faţă de cel asociat cu fumatul, care este doar de 3 ori mai mare”, declara Maura Gillison, medic la Universitatea din Ohio.
Doamna, care studia tema de peste 15 ani, a declarat cu această ocazie că persoanele care întreţin raporturi bucogenitale cu mai mult de 6 parteneri pe parcursul vieţii se confruntă cu un risc de cancer orofaringian de peste 8 ori mai mare comparativ cu restul populaţiei. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri erau înregistrate la bărbaţi.

Curând după ce am citit aceste lucruri, i-am cerut părerea, chiar pentru un articol publicat în revistă, ginecologului Ruxandra Dumitrescu, care îmi spunea:
“Cred în validitatea studiului, se ştie de câţiva ani de relaţia cauză-efect între HPV şi cancer orofaringian. Există tulpini de HPV cu risc oncogen crescut la care indicăm inclusiv terminarea naşterii printr-o cezariană pentru a preveni infectarea orală a nou-născutului. La bărbaţi, spre deosebire de femei, nu există teste de laborator care să depisteze purtătorii sănătoşi, asimptomatici de virus, deci să delimiteze persoanele cu risc crescut. Se presupune că la partenerul masculin se adaugă şi alţi factori de risc: fumatul, băuturile cu temperaturi extreme (fierbinte, gheaţă), consumul de alcool etc.”

De asemenea, folosirea prezervativului feminin este mult mai redusă decât a celui masculin. Deci femeile fac sex oral protejat, ceea ce le scade riscul de transmitere HPV şi, implicit, riscul cancerelor orale”, îmi explica atunci medicul român.

Controversatul caz Douglas

De la primele informaţii, specialiştii străini au continuat să avertizeze asupra pericolului şi să lucreze la noi teste – vorbim îndată şi despre ele – care să ducă la o depistare timpurie, şi, automat, la şanse mai mari pentru cei afectaţi. În tot acest tablou, faimosul actor Michael Douglas, pe care l-am văzut cu toţii topindu-se pe picioare din cauza unui cancer la gât şi mai apoi renăscând (consider genială revenirea lui pe ecrane cu rolul din „Behind the Candelabra), a venit cu o declaraţie extrem de controversată. Deşi în 2011, a spus că fumatul, consumul abuziv de alcool şi stresul au fost factorii care au cauzat apariţia tumorii canceroase, acum, actorul în vârstă de 68 de ani, a schimbat declaraţia.

„Fără să intru în detalii, acest tip de cancer este produs de virusul papilloma uman (HPV) şi poate apărea la cei care practică sexul oral. Am crezut iniţial că grijile pe care mi le făceam din cauza încarcerării fiului meu ar fi contribuit la declanşarea cancerului, dar nu este aşa, cancerul a fost cauzat de o boală cu transmitere sexuală”, ar fi declarat Michael Douglas pentru The Guardian.

Într-o declaraţie pentru BBC, agentul de presă al starului a precizat că „Michael Douglas vorbea în general, nu despre propriul său cancer”. În schimb, publicaţia The Guardian şi-a menţinut versiunea iniţială a informaţiei, postând pe site-ul său înregistrarea audio a interviului cu Michael Douglas, alături de transcrierea acestuia. În interviu, Douglas a fost întrebat dacă, ţinând cont de boala sa, regretă numărul mare de ani în care a fumat şi a consumat alcool. A răspuns: „Nu. Fără a intra în detalii, acest cancer specific este cauzat de virusul papiloma uman (HPV) şi provine din practicarea cunilingusului”.

Dincolo de dezbaterea cazului Douglas, rămân certitudinile: potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, HPV poate să provoace cancer al gâtului şi cancer cerebral. HPV se află totodată la originea a 99% din cazurile de cancer al uterului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din sistemul de sănătate britanic.
Conform Institutului Pasteur, există peste 150 de tipuri de HPV, dintre care doar 20 se pot afla la originea unor „anomalii celulare, a unor leziuni precanceroase şi a unor cancere”.
În celelalte cazuri, HPV este un virus benign, care dispare, în general, singur din organism.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”