Sexul: cât de des este sănătos să faci sex

Sexul şi sănătatea merg mână-n mână, iar cercetătorii l-au asociat cu o talie mai subţire şi o inimă puternică. Cât de des e necesar?
  • Publicat:
Sexul: cât de des este sănătos să faci sex

Ne îngrijorăm prea tare dacă facem suficient sex, dacă libidoul nostru este prea scăzut sau prea ridicat sau dacă schimbările care apar în viaţa sexuală schimbă relaţia cu partenerul. Adevărul este că nu trebuie să ne îngrijoreze deloc aceste aspecte, deoarece viaţa sexuală diferă în funcţie de relaţie şi parteneri. Sexul şi sănătatea merg mână-n mână, iar cercetătorii au asociat sexul cu o talie mai subţire, o inimă mai puternică şi un risc scăzut de apariţie a cancerului de prostată sau la sân. De asemenea, este ideal pentru sănătatea mentală din moment ce a fost asociat cu rata scăzută a depresiei şi bunele dispoziţii.

Sexul: cât de des trebuie să faci sex

Într-un anumit punct al relaţiei, cuplurile se întreabă cât sex este normal şi sănătos să facă şi, din moment ce răspunsul nu este suficient de clar, acesta poate varia de la o dată pe săptămână la o dată pe lună. În momentul în care cuplurile decid să nu mai facă sex sau pur şi simplu situaţia în relaţie se complică apare detaşamentul, infidelitatea şi, de ce nu, divorţul. Cu toate aste, viaţa sexuală a cuplurilor poate fi afectată de mai mulţi factori: vârstă, stil de viaţă, sănătatea partenerilor, libidoul natural şi, bineînţeles, calitatea relaţiei dintre cei doi.

Nu putem vorbi despre o cantitate ”normală” şi avem un motiv pentru asta. Indiferent dacă ai 23 de ani sau 83, nevoile tale diferă. Aşa că, dacă tu şi partenerul tău sunteţi fericiţi, nu contează dacă faceţi sau nu sex mai des.

În urma unui studiu realizat în 2010, s-au afişat statistici referitoare la frecvenţa cu care femeile şi bărbaţii fac sex, iar răspunsul respondenţilor depindea de statutul lor: singuri, într-o relaţie sau căsătoriţi.

Frecvenţa sexului la bărbaţi:

  • Doar 2% dintre bărbaţii singuri, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani făceau sex de 4 sau mai multe ori pe săptămână, şi doar 21% dintre cei căsătoriţi ajungeau la aceeaşi frecvenţă;
  • Mai puţin de jumătate dintre bărbaţii căsătoriţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani făceau sex de câteva ori pe lună, mai mult decât cei care erau singuri sau într-o relaţie.

Frecvenţa sexului la femei:

  • Aproximativ 5% dintre femeile singure, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani făceau sex de 4 sau mai multe ori pe săptămnă şi 24% dintre cele căsătorite ajungeau la aceeaşi frecvenţă;
  • La fel ca în cazul bărbaţilor, mai puţin de jumătate dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 59 de ani făceau sex de câteva ori pe lună, mai mult decât cele care erau singure sau într-o relaţie.

Chiar dacă femeile şi bărbaţii fac sex mai des, asta nu înseamnă că sunt mai fericiţi. Cercetătorii de la Carnegie Mellon University  au realizat un studiu alături de 64 de cupluri cu vârste cuprinse între 35 şi 65 de ani. Jumătate dintre aceştia au fost instruiţi să-şi dubleze activitatea săptămânală. Mai tâziu, cuplurile au fost nevoite să răspundă unor întrebări legate de activitatea sexuală şi fericirea lor. Cei care au făcut sex frecvent nu erau mai fericiţi, ba din contră. Pentru că le-a fost impus că facă mai mult sex i-a făcut să piardă acel entuziasm şi spontaneitatea.

Să ne amintim că fiecare cuplu este diferit, iar frecvenţa ”normală” este cea care îi satisface pe ambii parteneri. Poate că va dura ceva timp pentru a ajunge la aceste concluzii, dar concentrându-te pe intimitate, comunicare şi legătura cu partenerul este mult mai important decât să te îngrijorezi în privinţa frecvenţei cu care trebuie să faci sex. Este posibil chiar ca unul dintre parteneri să-şi dorească să aibă parte de mai multă activitate sexuală, iar celălalt să nu fie pe aceeaşi lungime de undă, aşadar comunicarea este cheia, iar unele cupluri sunt nevoite să facă compromisuri. De ce nu, un terapeut calificat vă poate ajuta să ”negociaţi” partidele de sex.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân