Sexualitatea la maturitate poate fi influențată de traumele din copilărie

  • Publicat:
  • Actualizat:
Sexualitatea la maturitate poate fi influențată de traumele din copilărie
Sursa foto: Shutterstock

Sexualitatea este parte a personalității noastre. Cum aceasta începe să se contureze încă din copilărie, orice experiență pe care o trăim de-a lungul întregii vieți ne influențează mai mult sau mai puțin.

Cum ne influențează diferitele evenimente ale primilor ani sexualitatea adulților care am devenit? Bătăile primite pe când eram mici, circumcizia ori certurile dintre părinți ne vor afecta în timp, când vom avea viețile noastre (sexuale)?

Nu discutăm aici despre cazuri extreme (abuzuri), ci despre situații în care ne putem regăsi oricând, oricare dintre noi. Și care ne-ar putea ajuta să înțelegem multe lucruri.

Copilul care face pipi în pat – ejaculare precoce, frigiditate la maturitate

Constituie un important motiv de surmenaj, nemulțumire și conflicte generate de grijile în plus pe care le impune (dormit separat, sculat noapte de noapte, spălat, refuzul de a fi primit în colectivitate), ca și de atitudinea contradictorie a celor care-l înconjoară (părinți, educatori) față de „boală” și de „bolnav”.

Toate acestea, cât și focalizarea atenției pe organele sexuale duc mai târziu la sexualitatea precară. Cele mai frecvente probleme sexuale, atât la bărbați, cât și la femei, sunt ejacularea precoce și frigiditatea.

Circumcizia – schimbări de natură psihologică și impotență

Până nu de mult, s-a crezut că circumcizia la copii nu are efecte psihologice, emoționale sau sexuale. Se spunea că un nou-născut are un sistem nervos „slab dezvoltat”, că nu simte durerea și că nu își va aminti.

Aceste mituri au fost spulberate. Prepuțul este singurul element mobil al penisului, acesta intervine și în actul sexual, facilitând activitatea sexuală.

Structura sa cuprinde numeroase terminații nervoase care joacă un rol foarte important în obținerea plăcerii sexuale, iar glandele sale produc uleiuri naturale (smegma) ce ajută atât la protejarea glandului penian, cât și a vaginului femeii.

Sunt argumente conform cărora, odată cu circumcizia, penisul devine mai puțin sensibil la excitare, deoarece se îndepărtează cam jumătate din țesutul erogen.

Prin circumcizie, se îndepărtează 20.000 de terminații nervoase erogene. Vena principală prepuțială este afectată, întrerupându-se astfel circulația sangvină penilă.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Manchester a descoperit că prepuțul conține glande apocrine. Aceste glande specializate produc feromoni, care sunt mesagerii chimici sexuali ai naturii.

Atunci când bărbatul nu este circumcis, în timpul contactului sexual, femeia este stimulată printr-o presiune a mișcării, nu doar prin fricțiune, cum se întâmplă în cazul când prepuțul bărbatului lipsește.

Astăzi există suficiente dovezi care arată că circumcizia cauzează schimbări de natură psihologică, cu efecte pe termen lung, precum și posibilitatea instalării impotenței.

Violența și certurile din copilărie, cauze ale sexualității deviante la maturitate

Cum influențează copilul de ieri sexualitatea adultului de azi? Unde dă mama crește riscul anumitor comportamente în intimitate? Cam da, din moment ce unele cercetări fac niște legături interesante.

În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că deviațiile sexuale ale adulților pot fi puse „în cârca” părinților care și-au pedepsit copiii prin diferite forme de violență.

Astfel, bătaia la fund influențează înclinația către limbajul vulgar în timpul actului sexual. Cei loviți peste față devin maturi timizi și fără inițiativă sexuală. Iar exemple de acest fel pot fi extrapolate în toate direcțiile comportamentale, fie ele educative, emoționale sau afective.

Un alt tip de pedeapsă corporală analizată de cercetători în corelație cu sexualitatea este bătaia care presupune lovirea copiilor cu alte persoane străine de față. Acești copii ajung să dezvolte la maturitate tot felul de fantezii cu cât mai multe persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân