Nu-ţi începe viaţa sexuală în prima parte a adolescentei şi asta nu pentru că aşa îţi spun părinţii. Dacă faci sex la o vârstă mult prea fragedă, creşte cu 80% riscul de a face cancer de col uterin.
Infecţia cu HPV creşte riscul de cancer de col uterin. Sigur ai auzit această informaţie. Dar sexul în prima parte a adolescenţei nu e periculos doar din perspectiva infecţiilor cu transmitere sexuală. Mai prezintă câteva pericole pentru fete, chiar dacă actul sexual se petrece cu prezervativ.
În primul rând, aşa numitul ax hipotalamo-hipofizo-ovarian nu e perfect dezvoltat. Aceasta înseamnă că aparatul genital al fetitelor nu are celule pregătite pentru actul sexual, aşadar acestea vor fi lezate chimic înainte de maturitate. Creşte astfel riscul ca, mai târziu, în viaţa adultă, să apară modificări canceroase tocmai pentru că celulele au fost afectate înainte de a fi perfect dezvoltate.
Iar în al doilea rând, actul sexual reprezintă o agresiune mecanică în sine. Dacă aceasta apare pe o mucoasă care nu şi-a încheiat dezvoltarea, agresiunea locală, de data aceasta fizică, va fi maximă.
Acestea sunt cele două informaţii pe care ar trebui să le comunicaţi unei adolescente, în loc de interdicţia nejustificată de cele mai multe ori de a-şi începe viaţa sexuală.
Axul hipotalamo-hipofizo-ovarian e perfect dezvoltat la 18 ani. E vârsta la care întreg organismul devine pregătit pentru debutul vieţii sexuale.
Citeşte şi: 10 semne care te trimit urgent la ginecolog
Vaccinarea anti HPV la fetite si baieti
Testele pentru HPV, mult mai eficiente decat clasicul Babes-Papanicolau