Să punem din nou accentul pe sex!

Sunt întotdeauna surprinsă de cât de mulţi oameni sunt dornici să încerce să aibă relaţii sexuale în afara relaţiei, deşi acasă sunt atât de blânzi şi de puritani cu partenerii lor.
  • Publicat:
Să punem din nou accentul pe sex!

Sunt întotdeauna surprinsă de cât de mulţi oameni sunt dornici să încerce să aibă relaţii sexuale în afara relaţiei, deşi acasă sunt atât de blânzi şi de puritani cu partenerii lor.

Mulţi dintre pacienţii care apelează la terapie sexuală au, după spusele lor, vieţi personale lipsite de emoţie şi erotism, deşi ei sunt consumaţi şi stârniţi de o bogată viaţă sexuală imaginară în afara “domesticităţii” – aventuri, pornografie, sex virtual, fantezii etc.

Pentru ei, dragostea sexuală este compromisă în clădirea unei familii, chiar şi a unei familii formată din doi.

Din punct de vedere erotic, aceştia se lasă rece unul pe celălalt. Apoi, fiindcă şi-au refuzat libertatea şi libertatea de imaginatie în relaţiile lor, ei merg în afara acestora pentru a se reînchipui eliberaţi de constrângerile angajamentului. Siguranţă înăuntru, aventură şi pasiune în afară.

Aşadar, atunci când în mass-media se anunţă nebuneşte (deşi regulat) că perechile nu mai fac sex, nu pot să nu mă gândesc că aceştia fac foarte mult sex, dar nu unul cu celălalt.

Pasiunea ar putea alimenta etapele iniţiale ale unei relaţii sau poate nu. Oricare ar fi cazul, caracterul inconstant al erotismului pasional se aşteaptă să se transforme într-o alternativă mai constantă, stabilă şi mai flexibilă: dragoste matură.

Antropologul evolutionist Helen Fisher spune că este cunoscut faptul că cocktailul hormonal al iubirii (dopamină, norepineprina şi feniletilamină) nu durează mai mult de câţiva ani, în cel mai bun caz. Oxitocina, hormonal dezmierdării, durează mai mult decât toate celelalte.

Fructele acestei iubiri în curs de maturizare – tovărăşie, respect profund, intimitate şi grijă – sunt considerate de mulţi ca fiind un schimb cinstit pentru fierbinţeala erotica. Dacă atracţia şi dorinţa erau actorii principali în curtarea ta, acum ele se retrag în culise pentru a face loc actului principal: clădirea unei vieţi împreună.

Erotismul este în mod vădit absent din idea noastră de căsnicie. Desigur, acum se aşteaptă ca perechile devotate să facă dragoste şi chiar să le placă. Sexul numai de dragul reproducerii este, teoretic, de domeniul trecutului. Dar sexul şi erotismul nu sunt acelaşi lucru, iar sexul lasciv, intim, pasional, necesar, frivol şi erotic al iubiţilor devinde rar după petrecerea de inaugurare a casei.

Dacă mariajul se referă la dragoste, aşa cum ne place nouă să credem, atunci sexul din timpul căsniciei trebuie să fie o declarative de dragoste. Trebuie să fie plin de înţeles. Dar terapeutul sexual, Dagmar O’Connor, spune: Pentru ca sexul din timpul căsniciei să fie semnificativ, trebuie să fie întotdeauna o expresie a iubirii – de preferat a iubirii pe durata vieţii, trainice – de fiecare dată când ne urcăm în pat cu celălalt. Şi ce povară incredibilă este aceasta!

Elimină sexul stimulat de o întreagă gamă de alte emoţii şi senzaţii: sex jucăuş şi sex supărat, sex rapid, lipsid de raţiune şi sex indecent. Elimină, de fapt, aproape fiecare ocazie existentă de a face sex.

La urma urmei, cine poate simţi o “dragoste trainică” atât de des – mai ales la unsprezece noaptea?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”