Protectie sexuala vs placere

Pilula da cu libidoul de pamant - stii tu sigur de la o prietena care a patit-o, prezervativul nu ii este pe plac lui - mereu iti spune ca se simte tare ciudat cand il obligi sa-l poarte, steriletul este incomod din cale-afara.
  • Publicat:
Protectie sexuala vs placere
Protectie sexuala vs placere

Pilula da cu libidoul de pamant – stii tu sigur de la o prietena care a patit-o, prezervativul nu ii este pe plac lui – mereu iti spune ca se simte tare ciudat cand il obligi sa-l poarte, steriletul este incomod din cale-afara.

Pilula contraceptiva, zvonuri si adevaruri
Numeroase femei care folosesc contraceptivele ca masura de protectie se plang ca au libidoul scazut. Unii cercetatori spun ca exista o legatura stransa intre acest fapt si pilula. Ba mai mult, un studiu efectuat la o clinica din Boston a scos la iveala faptul ca femeile care iau pastile anticonceptionale pot avea un libidou scazut chiar si dupa un an de cand au renuntat la ele.

E drept, studiile nu sunt numeroase si nici efectuate pe un esantion reprezentativ de femei, dar din ce in ce mai multi specialisti pun semnul „egal” intre pilule si libidoul scazut. Multi specialisti sustin ca pastilele contraceptive afecteaza negativ si gradul de lubrifiere al vaginului, transformand actul sexual intr-o experienta dureroasa.

Mai trebuie mentionat faptul ca pilulele nu pot fi folosite decat dupa un set de analize. Persoanele care sufera de afectiuni ale ficatului, care prezinta o anomalie a coagularii sangelui, care au antecedente de flebita sau embolie pulmonara nu au voie sa le foloseasca.

Multe voci blameaza folosirea anticonceptionalelor din cauza hormonilor continuti, care, spun ele, dau organismul unei femei complet peste cap si pot influenta negativ anumite afectiuni de care aceasta sufera (de exemplu, femeile care au mastoza fibrochistica trebuie sa evite folosirea contraceptivelor sau sa foloseasca numai anumite tipuri, recomanda ginecologii).

E important sa nu uiti insa ca nici o metoda contraceptiva hormonala nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Avem de bifat insa si avantaje. Femeile care folosesc anticonceptionale o perioada mai lunga vor fi mai fertile. Apoi, pilula te protejeaza impotriva cancerului ovarian, ca si de cel de endometru.

De asemenea, ajuta la aparitia unei menstruatii regulate si duc la scaderea durerilor menstruale. Si sa nu uitam eficacitatea crescuta a acestei metode – intre 95 si 97%.

Bune si rele, despre sterilet

Acest mijloc de contraceptie are o reputatie proasta. Ca favorizeaza aparitia infectiilor, ca nu poate fi folosit decat dupa ce femeia a avut o sarcina, ca exista riscul sa duca la sterilitate, ca ii poate face rau partenerului in timpul contactului sexual, ca femeile care il folosesc prezinta un risc ridicat de a avea o sarcina extrauterina.

Le lamurim pe rand. Specialistii spun ca riscurile aparitiei maladiilor inflamatorii pelviene vor scadea imediat dupa primele trei saptamani de la montarea steriletului, mai putin in cazul femeilor care prezinta factori ridicati de infectie (anumite infectii care se transmit pe cale sexuala, o infectie genitala puternica in curs sau vindecata recent, varsta sub 25 de ani sau multipli parteneri).

Asadar, montarea steriletului in conditii riguroase de igiena si dupa o evaluare a riscului de infectii nu prezinta nici un pericol. Alta idee considerata de medici preconceputa este aceea potrivit careia, dupa renuntarea la sterilet, nu vei mai putea ramane insarcinata.

Doctorii subliniaza ca nu a fost dovedit nici un risc de sterilitate. De asemenea, sustin ca riscul aparitiei unei sarcini extrauterine este foarte scazut. Tot ei adauga ca steriletul poate fi folosit si de femei care nu au devenit mame. Cat despre disconfortul simtit in timpul actului sexual, medicii recunosc ca firele steriletului pot iesi din uter, iar partenerul le poate simti, dar penisul nu va avea de suferit.

Daca se intampla,  e nevoie de o vizita la ginecolog care va reprinde firele. Medicii sustin insa ca sunt rare cazurile si ca se intampla numai in primele luni de la montare (care oricum sunt caracterizate de obicei de crampe abdominale si sangerari menstruale abundente).

La capitolul avantaje mentionam: eficacitatea mare (asemanatoare cu cea a pilulelor), iar expertii insista pe absenta riscului cancerigen sau cardiovascular. Si in acest caz ia aminte: folosirea dispozitivului intrauterin nu te protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

Cat despre spermicide…

Disponibile sub forma de geluri, ovule sau foite, spermicidele sunt adesea utilizate impreuna cu alte metode de protectie din cauza eficacitatii moderate. Tocmai de aceea sunt recomandate mai ales in cazurile in care riscul aparitiei unei sarcini este mai mic: imediat dupa o nastere, de exemplu, sau in cazul femeilor de peste 45 de ani.

Sunt usor de folosit si prezinta avantajul ca asigura un anumit grad de lubrifiere vaginala. Totusi, trebuie sa ai grija sa le introduci in vagin cu 10-15 minute inaintea contactului sexual. Pentru fiecare partida de amor, e nevoie de un nou ovul, foita sau doza de gel.

Trecem la dezavantaje si posibilitatea aparitiei unor senzatii neplacute de caldura si usturime in vagin sau pe penis (aceste senzatii apar mai ales daca aceste produse chimice sunt utilizate de mai multe ori intr-o singura zi). Iar daca ele apar, nu prea pot fi indepartate indata pentru ca utilizarea sapunului la spalare este interzisa din cauza ca le afecteaza eficacitatea, si asa modesta. Nici ele nu protejeaza impotriva multor BTS-uri.

Prezervativul, protectie si senzatii

Singurul mijloc de contraceptie care protejeaza si impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv a virusului imunodeficientei umane (HIV), raspunde mai nou tuturor cerintelor legate de placere (te miri ce culori, arome, striatii pentru senzatii sporite, extralubrifiate).

Partenerul tau va insista probabil ca utilizarea prezervativului ii atenueaza sensibilitatea penisului, dar ganditi-va serios inainte sa renuntati la aceasta metoda de protectie a carei eficienta este foarte mare. Nu are efecte secundare, nu ai nevoie de vizite la medic pentru a-l folosi, nu afecteaza nicicum revenirea fertilitatii, nu exista riscul sa-ti dea peste cap ciclul menstrual si ajuta la prevenirea ejacularii precoce.

E drept, cam 1% din populatia lumii prezinta o sensibilitate cutanata la latex si acest procent este in crestere. Alergia la latex poate aparea la orice varsta, iar contactul repetat cu produse din latex favorizeaza aparitia simptomelor alergiei: iritatii, urticarie, astm. Exista insa prezervative speciale pentru cei alergici la latex.
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Fantezii sexuale si pasiune
Fantezii sexuale si pasiune
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: