Principii de supravieţuire afectivă

Să învăţăm că pentru a iubi nu trebuie “să mori din dragoste”, să suferi, să devii şters, să-ţi pierzi orientarea, să fii una cu cealaltă persoană sau să-ţi pierzi identitatea.
  • Publicat:
Principii de supravieţuire afectivă

Să învăţăm că pentru a iubi nu trebuie “să mori din dragoste”, să suferi, să devii şters, să-ţi pierzi orientarea, să fii una cu cealaltă persoană sau să-ţi pierzi identitatea.

1. Dacă nu te mai iubeşte, învaţă să pierzi

Când cu adevărat nu te iubeşte, indiferent de motivele şi cauzele posibile, trebuie să renunţi la spiritul războinic şi să nu duci o luptă inutilă şi sfâşietoare. Lupta pentru o iubire imposibilă, nouă sau veche, lasă multe sechele.

Mai bine să suferi o singură dată o pierdere, decât să te supui unei incertitudini susţinute şi crude; mai bine un realism sfâşietor, decât credinţa oarbă care nu mişcă niciodată munţii.

2. Căsătoria cu amantul

Îl cunoşti pe amantul tău suficient de bine încât să-ţi dai seama dacă sunteţi compatibili sau nu pentru viaţa de cuplu? Calculează orele pe care le-ai petrecut alături de el sau ea.

Gândeşte-te în ce situaţii aţi fost puşi împreună şi dacă acestea te conving. Întreabă-te dacă ai nevoie de mai mult timp. Dacă nu ai decât poveşti frumoase la un hotel, nu ai nimic.

3. Nu te anula pentru el

Nu trebuie să te depersonalizezi pentru a iubi şi pentru a fi iubit. Evident, vor exista pacte şi ajustări de ambele părţi, ceea ce nu înseamnă că trebuie să negociem valorile şi principiile noastre.

Ceea ce te defineşte ca persoană este de neatins, indiferent de câtă dragoste este în joc şi de cât de mult ţi se pare că nu te va mai iubi dac-ai fi altfel.

4. Nici cu tine, nici fără tine?

Dacă te afli într-o relaţie de genul acesta, nu prea ai altceva de făcut decât să te rogi sau să pleci.

5. Mai puţină nevoie de celălalt

Dacă eşti capabil să decizi cu privire la timpul tău, să nu te simţi “al nimănui” şi să poţi păşi prin viaţă de unul singur, ai intrat pe tărâmul iubirii mature.

6. Nu întotdeauna un cui scoate pe altul

În iubirile înfierate, nu întotdeauna un cui scoate pe altul. Procesul cel mai sănătos este invers: mai întâi trebuie să-l elimini pe cel vechi şi apoi, dacă eşti norocos, vei găsi o persoană care merită şi care poate intra în viaţa ta în linişte, fără obstacolele trecutului.

7. Dacă nu există, nu îţi foloseşte

Compasiunea (împărtăşirea durerii) şi felicitările (celebrarea bucuriei) sunt două emoţii care trebuie să fie prezente pentru ca iubirea să poată fi simţită pe deplin. Nimeni nu se resemnează la indiferenţă: este preferabilă durerea despărţirii, decât să ai parte de o iubire insensibilă.

8. Nu-ţi idealiza iubitul

Trebuie să faci un contact deplin, complet, fără retuşuri şi camuflaje, iar apoi să te gândeşti dacă îţi place, dacă ţi se potriveşte sau dacă doreşti să rişti. Iubeşti ceea ce partenerul tău este sau nu iubeşti nimic.

9. Dragostea nu are vârstă, dar îndrăgostiţii au

Dacă eşti în căutare de aventuri, e irelevant, dar dacă vrei o relaţie “serioasă”, ar fi mai bine să începi să-ţi stăvileşti puţin impulsurile şi să faci în aşa fel încât deciziile tale să fie mai chibzuite şi rezonabile.

10. Ce nu vrei să ştii despre dragoste

Cei care aleg greşit pentru a doua sau a treia oară o fac deoarece
n-au lămurit, nici încorporat acei “nu vreau” corespunzători din primele încercări.


“Cum să nu mori din dragoste” de Walter Riso, Editura All, 216 pag., 24,90 lei

Citeşte şi: Când fanteziile sexuale distrug o relaţie

D’ale cuplului: de la flirt şi sex la rutină şi ceartă

7 greşeli pe care le (tot) facem în viaţa sexuală

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân