Poți să rămâi însărcinată dacă faci sex anal? Răspunsul medicului ginecolog

  • Publicat:
Poți să rămâi însărcinată dacă faci sex anal? Răspunsul medicului ginecolog
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă riscul este mic, asta nu înseamnă că dacă faci sex anal nu poți rămâne însărcinată. Însă pericolul cel mai mare nu este sarcina, ci bolile cu transmitere sexuală pe care le poți lua dacă faci sex anal neprotejat. Cu alte cuvinte, este indicat să apelezi la prezervativ dacă faci sex anal, atât pentru a te proteja de o sarcină nedorită, dar și de o boală care se transmite pe cale sexuală.

Sexul anal poate fi un prilej de a „condimenta” viața sexuală a multor cupluri. Însă există dintotdeauna preconcepția că acest tip de sex nu ar duce la o sarcină nedorită. Lucru fals, spun medicii.

E drept, riscul de a rămâne însărcinată dacă faci sex anal neprotejat este destul de mic. Dar nu inexistent!

Vaginul și anusul sunt orificii destul de apropiate unul față de celălalt. Motiv pentru care, în cazul sexului anal neprotejat, dacă partenerul ejaculează în apropierea vaginului, este posibil ca aceasta să ajungă în interior, spune dr. Mary Jane Minkin, profesor de obstetrică-ginecologie la Școala de Medicină Yale.

Poți rămâne însărcinată dacă faci sex anal. O singură picătură de spermă ajunsă în vagin e de ajuns

Chiar dacă în vagin nu ajunge decât o cantitate foarte mică de spermă, este nevoie de doar o picătură pentru a rămâne însărcinată, adaugă medicul.

Așadar, deși nu se întâmplă des, poți rămâne însărcinată dacă faci sex anal. Asta înseamnă că ar trebui să folosești pilule contraceptive sau prezervativul pentru a te asigura 100% că nu rămâi însărcinată.

Potrivit unui chestionar realizat de British Medical Journal, una din 200 de femei rămâne însărcinată altfel decât făcând sex vaginal. Cel mai probabil, prin sex anal, deși raportul nu confirmă exact cum de rămân gravide aceste femei altfel decât făcând sex vaginal.

De asemenea, poți rămâne însărcinată dacă partenerul ejaculează în anus și apoi introduce penisul în vagin.

Sex anal cu prezervativ, pentru protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală

Dr. Minkin spune că folosirea prezervativului este ideală, deoarece te protejează atât de o sarcină nedorită, cât și de bolile cu transmitere sexuală.

De altfel, sexul anal este una dintre căile principale de transmitere a acestor infecții. Mucoasa anusului este mult mai „slab pregătită” decât cea a vaginului în ceea ce privește capacitatea de apărare împotriva bolilor cu transmitere sexuală, explică medicul.

Potrivit American Journal of Public Health, femeile care fac sex anal neprotejat au un risc de 4 ori mai mare de a contracta o boală cu transmitere sexuală în comparație cu femeile care fac sex vaginal neprotejat. Prin urmare, folosirea prezervativului în timpul sexului anal este foarte importantă și îți reduce riscul de a te îmbolnăvi.

Totodată, folosirea prezervativului este indicată dacă partenerii vor să schimbe „meniul” pe parcurs: de la sex anal să treacă la sex vaginal sau sex oral. Prezervativul menține penisul curat și, în momentul „schimbării”, bacteriile din rect sau din vagin rămân pe prezervativ.

Medicul recomandă, de asemenea, folosirea lubrifiantului în cazul în care faci sex anal. În caz contrar, țesutul sensibil poate fi lezat, creând astfel oportunitatea pătrunderii bacteriilor și apariției infecțiilor.

Surse:

Journal of the American Sexually Transmitted Diseases Association

The British Medical Journal

The American Journal of Public Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Alergia la ambrozie: diagnostic și tratament