Pe lângă plăcere, sexul înseamnă responsabilitate

Nu suportam să mi se spună asta când eram o floare de adolescentă şi abia mă dumiream ce înseamnă viaţa sexuală, dar acum îmi dau seama cât de importante erau aceste vorbe de care niciodată nu aveam timp sau chef. Viaţa intimă nu vine doar cu valuri de plăcere, ci şi cu ameninţări din cele mai mari pentru sănătatea noastră. Să vedem care sunt principalele analize medicale de la care nu trebuie să lipsim dacă suntem activi sexual.
  • Publicat:
Pe lângă plăcere, sexul înseamnă responsabilitate

Nu suportam să mi se spună asta când eram o floare de adolescentă şi abia mă dumiream ce înseamnă viaţa sexuală, dar acum îmi dau seama cât de importante erau aceste vorbe de care niciodată nu aveam timp sau chef. Viaţa intimă nu vine doar cu valuri de plăcere, ci şi cu ameninţări din cele mai mari pentru sănătatea noastră. Să vedem care sunt principalele analize medicale de la care nu trebuie să lipsim dacă suntem activi sexual.

Prin „responsabilitatea” din titlu voiam să spun să nu faceţi ca doi buni prieteni de-ai mei – un el şi o ea, fără nicio legătură unul cu altul, dar, exemple perfecte împreună. El, mare crai, cucereşte dudui la munte, mare, mall-uri şi alte locuri aglomerate şi are prostul obicei de a uita că pe lume există prezervative.

Nu ajunge la dermato-venerologi decât dacă au trecut câteva săptămâni şi simptomele nu dispar şi păstrează tăcerea asupra posibilelor probleme în faţa următoarelor domniţe. Ea, om din sistemul medical, ajuns la frumoasa vârstă de 32 de ani, nu a fost niciodată, repet niciodată, la un control ginecologic. N-a avut timp, nu a fost cazul, îi e frică. Şi nu, să nu vă închipuiţi că lucrează la dispensarul vreunei mănăstiri, fata are viaţă sexuală de mulţi ani.

Ambele cazuri mă uluiesc de câte ori mi le amintesc şi îmi servesc drept modele minunate de AŞA NU! Căci odată începută viaţa sexuală, ne suntem datori nouă, dar şi celorlaţi să ne asigurăm că suntem sănătoşi sau, trataţi cât mai repede cu putinţă, dacă este cazul. Iată la ce investigaţii ar trebui să vă programaţi ca nişte pasionali responsabili ce sunteţi.

Controlul ginecologic – unii spun la 6 luni, alţii la 1 an, dacă nu sunt semne că ar fi cazul de un control urgent, doamnelor şi domnişoarelor. Iar dacă este cazul, nu amânaţi – odată apărute simptomele, nu dispar pur şi simplu. Şi chiar dacă dispar, puteţi spune precis că nu au lăsat nicio sechelă sau că nu vor reizbucni şi mai rău? Examinarea specialistului, ecografiile, sunt esenţiale pentru o viaţă intimă liniştită.

Gândiţi-vă, de pildă, la cazul cancerul ovarian, cel lipsit de alte semne în afară de nişte balonări şi dureri mici la început. Este cancerul descoperit cel mai târziu, tocmai pentru că aceste simptome nu ne trimit la medic urgent, de cele mai multe ori. Sunteţi dispuse să riscaţi?

Testul Babeş-Papanicolau – Pap-ul, aşa cum îl ştim în vremurile noastre, vremurile prescurtărilor. Pe el trebuie să îl faceţi o dată pe an, dacă recomandarea medicului nu sună altfel. Ce se întâmplă la acest test? Se recoltează celule cervicale din colul uterin. Şi ce aflăm după rezultat? Dacă avem modificări anormale ale celulor – premaligne sau maligne, şi vorbesc aici de cancerul de col – sau modificări nemaligne – infecţii sau inflamaţii.

Testul HPV – el se face, de cele mai multe ori, în strânsă legătură cu testul de care am vorbit înainte. Şi, dacă apare vreo modificare în celulele colului, posibil dată de acest virus, testul HPV ne va spune tot ce e de ştiut despre intrus. Ce tip este din cele peste 100, este potenţial cancerigen sau nu, a dispărut sau nu după diverse intervenţii?

Testul pentru chlamydia, sifilis, tricomonas – de obicei nişte simptome urâte ne trimit la doctor pentru astfel de analize, însă nu ne putem culca pe urechea simptomelor şi, cel mai bine ar fi ca cel puţin o dată în viaţa noastră sexuală să ne testăm pentru aceste boli cu transmitere sexuală, BTS-uri, că tot vorbeam de era prescurtărilor. Femeile se testează adesea înaintea unei sarcini. Şi, nu de puţine ori, află că din cauza unei maladii nedepistate la timp, nu pot rămâne gravide sau au fătul în pericol. Nu riscaţi. După un episod sexual necugetat – sex neprotejat cu cineva nu tocmai bine cunoscut – mergeţi la analize!

Testul HIV – nu este absolut nimic neobişnuit în a face acest test chiar de mai multe ori de-a lungul vieţii sexuale. Valul de care vă spuneam mai sus că îl ia pe amicul meu, ne poate lua pe oricare. Iar SIDA, dragilor şi dragelor, ca toate bolile, de altfel, NU alege. Nu vă faceţi niciun serviciu crezând că e o pierdere de timp să vă faceţi analiza sau spunând că tocmai vouă chiar nu o să vi se întâmple. La 6 luni după contactul care v-a lăsat o urmă de îndoială în inimă, mergeţi şi luaţi-vă sânge pentru testul HIV.

Control dermato-venerologic – pentru dumneavoastră, domnilor, după orice modificare care vă dă de gândit în zona organelor genitale. Secreţii, iritaţii, negi, orice. Replica preferată este „nu merg eu acolo, îmi e ruşine”, însă gândiţi-vă numai câte alte îmbolnăviri puteţi evita, dacă aţi contractat, de pildă, virus pe care îl veţi transmite mai departe iar şi iar şi iar dacă nu ştiţi nimic despre el. Ca să nu mai vorbim despre marele bine pe care vi-l faceţi dumneavoastră.

Screening-ul pentru cancer oral – după ultimele statistici anunţate de americani şi europeni cu privire la creşterea alarmantă a cazurilor de cancer oral provocate de sexul oral, acest test este tot mai solicitat. Nu doare, nu vă scrie nimeni numele pe o tablă a ruşinii, mergeţi de-l faceţi. Ca în cazul oricărui tip de cancer, momentul depistării este importantissim.

Aşadar, sexul nu vine doar cu orgasme fabuloase şi nopţi memorabile în vieţile noastre, şi e important să înţelegem asta şi să nu uităm niciodată. Vine şi cu o doză de responsabilitate pe care trebuie să o avem şi să o folosim cu sfinţenie. Ignorarea nu înseamnă că problemele nu apar, nu există şi nu ne afectează. Mergeţi la teste, rămâneţi sănătoşi şi aventuroşi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
10 motive serioase ca să faceţi sex
10 motive serioase ca să faceţi sex
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”