Una dintre afectiunile cu transmitere sexuala, mai „tacuta” decat cele deja „consacratele” si, prin urmare, mai putin luata inseama, este Molluscum Contagiosum. Aceasta se manifesta prin aparitia unor mici bubite localizate in zona genitala, care pot fi usor confundate cu o iritatie generata de foliculii pilosi sau chiar cu cosurile.
Molluscum Contagiosum este o infectie virala determinata de virusul Molluscipox virus care poate fi de 4 tipuri: de la MCV-1, la MCV-4.
Adultii se infecteaza de obicei prin contact sexual, cu MCV-2, iar papulele vor aparea in regiunea anala, interfesiera, in interiorul coapselor si in jurul organelor genitale. Boala poate sa apara si la copii, insa generata de alta forma a virusului decat la adulti. In cazul lor, ei se pot contamina usor la bazinele de inot sau chiar prin simpla atingere de alti copii infectati.
Modalitatea de transmitere a MCV-2 este mai simpla decat in cazul bolilor mai „serioase”, cum ar fi Chlamydia sau Gonoreea, si anume prin simplul contact fizic. Prin urmare, chiar daca folositi prezervativul in timpul actului sexual, puteti sa va treziti infectati. Primul simptom apare in doua saptamani pana la cateva luni de la contactul sexual ce a generat transmiterea infectiei.
Astfel, la suprafata pielii (din regiunea peri -anala in special) vor aparea pustule care prezinta in mijloc o colectie de lichid gros, albicios. Ele pot fi de diferite marimi: mici cat gamalia unui ac sau de marimea unui bob de piper, rotunde, hemisferice, de culoarea pielii si relativ dure la palpat. Aspectul acestora poate usor induce in eroare, fiind adesea confundate cu cosurile sau cu iritarea foliculilor pilosi in urma epilarii.
Boala trece de la sine atunci cand pacientul are un sistem imunitar puternic, insa este nevoie de interventia medicului specialist in cazul in care acestea sunt in numar mare si raspandite pe o suprafata extinsa. Medicul fie va curata interiorul lor pentru a nu mai fi contagioase, fie va recomanda tratamente imunostimulatoare, antivirale sau chiar electrocauterizare.
In cat timp va trece?
Atentie: nu va scarpinati si nu va spargeti singuri pustulele pentru a elimina lichidul intrucat prin aceasta metoda nu faceti decat sa contribuiti la raspandirea virusului pe suprafetele invecinate. In cazul in care va supara mancarimile, spalati usor zona cu alcool si evitati sa va scarpinati.
De asemenea, avand in vedere ca virusul este prezent in organism pana ce ultima papula dispare, este recomandat sa va abtineti de la sex pe toata aceasta perioada, intrucat sunteti contagiosi. In cazul in care respectati normele de igiena, boala poate sa dispara de la sine in 2 – 3 luni. In caz contrar, veti avea de luptat cu ea chiar si un an.