Metode contraceptive folosite de-a lungul vremii

Contraceptivele din secolul 18 au avut ca rezultat diferite infectii ale mucoasei uterine si chiar probleme permanente, ca rezultat al otravirii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Metode contraceptive folosite de-a lungul vremii
Metode contraceptive folosite de-a lungul vremii

Punctul de cotitura in dezvoltarea metodelor contraceptive a fost lansarea unui dispozitiv pentru organele genitale feminine, creat de F.K. Wilde, un doctor din Berlin, in 1838. Produsul insa, nu a avut prea mult succes, fiind dificil de utilizat, incomod si ineficient.

In 1881, dr. Mensing a luat problema in mainile sale si a publicat un document in care explica scopul aparatului in detaliu. Astfel, a creat un model nou, actualizat, care aproape inchidea cervixul si impiedica astfel materialul seminal sa intre in uter.

Pentru ca i-a fost teama de reactiile negative, dr. Mensing a publicat documentul sub un pseudonim, dar, mai tarziu, a realizat ca Germania este suficient de moderna sa accepte contraceptia feminina si prototipul diafragmei.

Batoane din cacao impotriva sarcinii

Riedell, un farmacist din Anglia, a inventat in aceeasi perioada un soi de batoane speciale din cacao si chinina pe care femeile trebuiau sa le introduca in vagin chiar inainte de penetrare pentru a preveni sarcina.

Dar nici acestea nu au avut o rata prea mare de eficienta. Totusi, Riedell a expus un nou punct de vedere asupra prevenirii sarcinii, bazata pe chimie. Acest lucru era cunoscut si folosit inca din vremea egiptenilor, dar Riedell a fost cel care a inceput cercetarea in epoca moderna.

In urma inventiei lui, diferiti medici, farmacisti si sarlatani au fabricat si au testat diferiti compusi si vrajitorii contraceptive. Femeile trebuiau fie sa-si introduca in vagin un dispozitiv, fie trebuiau sa-si aplice o crema in zona organelor genitale. S-au folosit diverse batoane, creme, tipuri de grasime, praf, lichide, cu scopul uciderii celulelor active din sperma.

Contraceptivele din secolul 18 au avut insa ca rezultat diferite infectii ale mucoasei uterine si chiar probleme permanente, ca rezultat al otravirii.

Americanii au venit cu ideea spalaturilor vaginale

Doctorul american Charles Knowlton a inventat o metoda mai eficienta si mai inofensiva, propunand femeilor sa-si spele vaginul cu un fluid dezinfectant sau chiar cu apa, imediat dupa penetrare.

Aceasta procedura era utilizata si in epoca romana, dar Knowlton a popularizat-o si, astfel, a creat un trend. La inceput a pledat pentru spalaturile vaginale cu substante chimice dar, mai tarziu, a realizat ca si apa simpla poate fi utilizata pentru ca procesul nu implica decat indepartarea materialului seminal.

Spalaturile vaginale au lasat astfel multi dintre sarlatani someri, iar ponderea femeilor infectate a scazut dramatic. Singura problema ramasa era faptul ca unele femei deja insarcinate voiau sa faca avort cu orice pret, prin urmare au folosit tot felul de metode periculoase pentru a provoca avortul. De la medicamente si pana la ace ascutite de andrele sau cartofii murdari inserati in organele genitale.

Numarul copiilor trebuia redus

Europa a fost in mod clar panicata la inceputul secolului 18, cand natalitatea inregistrase un adevarat boom. Din acest motiv, s-a incercat aproape orice pentru a reduce numarul sarcinilor si pentru a descoperi un contraceptiv eficient destinat femeilor, cand mai curand posibil.

Desigur, situatia era complet alta o suta de ani mai tarziu, cand distinctia dintre actul sexual si conceptia automata a fost introdusa. Sarcina a fost astfel considerata o decizie luata de un individ. Copiii erau, prin urmare, planificati, ceea ce a insemnat ca instinctul sexual si cel de conservare a speciei au fost separate.

Revolutia sexuala cu care Franta s-a confruntat in 1940, a sters rolul ridicol dat femeii ca purtatoare de sarcina. Tot atunci a inceput si emanciparea femeilor din punct de vedere al sexualitatii pentru ca in sfarsit acestea se puteau bucura de sex fara teama de sarcina. Au fost inventate pilulele contraceptive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fara muzica sau fara sex?
Fara muzica sau fara sex?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: