Mariajul ucide libidoul?

Unul dintre cititorii noştri vrea să lămurească misterul: de ce căsătoriţii nu mai fac sex ca înainte de mariaj? Vine cu lămuriri pentru ei psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu.
  • Publicat:
Mariajul ucide libidoul?

Unul dintre cititorii noştri vrea să lămurească misterul: de ce căsătoriţii nu mai fac sex ca înainte de mariaj? Vine cu lămuriri pentru ei psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu.

Este normal ca libidoul să scadă după căsătorie? Observ asta la toate cuplurile din jurul meu şi, din păcate, şi în cazul nostru – al meu şi al soţiei.

Shakespeare spune că „patosul erotic conţine în miezul lui dorinţa omului de a trăi”. Asta înseamnă că libidoul ţine mai degrabă de psihologic decât de fiziologic. De perspectiva pe care o ai asupra adevăratelor valori, a bucuriilor simple şi a felului în care vrei să-ţi trăieşti viaţa.

Flacăra iubirii poate rămâne vie printr-o acceptare şi unificare în primul rând a noastră cu noi înşine. Nu trebuie aşteptată o schimbare exclusivă din partea partenerului, ci mai degrabă schimbarea trebuie să înceapă din noi. Ne place să credem că fericirea în cuplu este pasageră, pentru a avea o justificare a eşecului nostru.

Faptul că şi alţii ajung în acelaşi punct nu desemnează „normalul”, ci mai degrabă ne oferă un exemplu depre ceea ce NU trebuie făcut.

Contrar aparenţelor, sondajele arată că persoanele căsătorite sunt mai predispuse către sex, către regularitate şi către diversificare.

Comunicarea perfectă

Reuşita unui act sexual, şi implicit reuşita unei vieţi funcţionale de cuplu, ţine de cunoaştere şi comunicare. Nimic nu este ruşinos în pat, atât timp cât este cunoscut şi acceptat de ambii parteneri. A primi de la partener aceleaşi senzaţii pe care le atingem siguri, le creşte înzecit valoarea.

Trebuie doar să ne dezvăluim nevoile şi particularităţile, conducându-ne către comuniunea perfectă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Muşchii şi stimularea sexuală
Muşchii şi stimularea sexuală
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”