Mâncărimi după sex: ce le cauzează

Un articol amplu despre ceea ce poate cauza mâncărimile ce pot apărea după ce avem contact sexual. Citeşte cu atenţie şi nu uita să te protejezi! Este important!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mâncărimi după sex: ce le cauzează

Mâncărimea genitală după sex poate fi uneori datorată pielii uscate sau lipsei de lubrifiere în jurul zonei genitale. În cazurile în care mâncărimea persistă, acest simptom ar putea fi un semn al unei infecţii, al unei reacţii alergice sau al unei infecţii cu transmitere sexuală (ITS). În acest articol, analizăm posibilele cauze ale mâncărimii genitale la femei şi la bărbaţi şi discutăm opţiunile de tratament.

Mâncărimi după sex: cauze la bărbaţi şi la femei

Unele cauze ale mâncărimii genitale după sex sunt aceleaşi, indiferent de sexul biologic. Însă, unele dintre simptome pot diferi. Mai jos, discutăm despre alergii şi infecţii care pot afecta atât bărbaţii, cât şi femeile.

Alergia la latex

O alergie la latex înseamnă că sistemul imunitar reacţionează puternic la orice produs care îl conţine. Prezervativele din latex sau lubrifianţii care conţin latex pot cauza simptome inconfortabile la persoanele cu această alergie. Aceste simptome pot include mâncărimi, roşeaţă şi inflamarea în jurul zonei genitale după activitatea sexuală. Oamenii pot încerca să folosească prezervative şi lubrifianţi fără latex pentru a vedea dacă acest lucru le ameliorează simptomele.Latexul poate provoca două reacţii alergice diferite:

Dermatita de contact

Când latexul declanşează dermatita de contact, reacţia poate să nu apară până la 12-36 de ore după contactul cu pielea. Simptomele pot include: mâncărime, roşeaţă şi iritaţie, pielea care pare solzoasă

Reacţia alergică imediată

Acest tip de reacţie se întâmplă la persoanele care au devenit sensibile la latex prin expunerea anterioară la acesta. Intrarea în contact cu latexul pentru o a doua oară, declanşează un răspuns din partea sistemului imunitar, iar oamenii pot experimenta: secreţii nazale , strănut, tuse, respiraţie şuierătoare, ochi umezi, mâncărimi ale ochilor şi a gâtului. În unele cazuri, latexul poate provoca anafilaxia, care este o reacţie alergică foarte severă. Dacă o persoană observă semne de anafilaxie, ar trebui să solicite asistenţă medicală imediată, sau să sune la 112, sau la numărul local de urgenţă.

Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS)

Infecţiile cu transmitere sexuală nu produc adesea simptome, dar uneori pot provoca mâncărimi vaginale sau ale penisului. Această mâncărime şi orice alte simptome, care depind de tipul de ITS, pot dura câteva zile până să apară. Infecţiile cu transmitere sexuală comune, care pot provoacă mâncărimi, includ boli precum: chlamidia, herpes şi gonoreea.
Simptomele infecţiilor cu transmitere sexuală la femei pot include: scurgeri neobişnuite sau în cantitate mai mare din vagin, miros vaginal neobişnuit, durere la urinare, sângerare între perioadele de ciclu, febră şi frisoane, inflamaţii/răni în jurul organelor genitale sau în jurul gurii, durere în rect.
Simptomele infecţiilor cu transmitere sexuală la bărbaţi pot include: scurgere neobişnuită din penis, care pot fi galbenă, verde sau albă, durere la urinare, în unele cazuri dureri sau testicule umflate, răni sau negi în jurul organelor genitale sau ale gurii, simptome asemănătoare gripei, durere în rect.

Cauze la femei

După cum am discutat mai sus, mâncărimea în jurul vulvei sau vaginului după sex poate fi datorată reacţiilor alergice sau infecţiilor cu transmitere sexuală. Uscăciunea vaginală, o infecţie vaginală sau alergia la spermă pot provoca, de asemenea, mâncărimi genitale specifice femeilor.

Uscăciune vaginală

Uscăciunea vaginală poate provoca mâncărime şi durere în vagin sau în jurul său în timpul sexului sau după. Oamenii pot avea, de asemenea: durere în jurul organelor genital, o nevoie mai frecventă de a urina, infecţii repetate ale tractului urinar (UTI)
Modificările nivelului hormonal pot crea uscăciune vaginală. Oamenii pot experimenta acest lucru dacă: au trecut sau trec prin menopauză, utilizează metode de contracepţie pe bază de hormone, iau antidepresive, fac chimioterapie, au avut o histerectomie, alăptează.Utilizarea produselor parfumate în vagin sau irigatoarelor vaginale poate provoca, de asemenea, uscăciune vaginală. Uneori, uscăciunea vaginală poate fi un semn al unei stări de sănătate, care stă la bază, cum ar fi diabetul sau sindromul Sjogren.

Infecţii vaginale

Relaţiile sexuale pot provoca uneori un dezechilibru al pH-ului şi al bacteriilor din vagin. Acest dezechilibru poate provoca candidoză sau o infecţie bacteriană.
Candidoza apare atunci când există o supraproducţie a unei ciuperci numită Candida. De asemenea, aceasta mai poate fi numită şi tracţiune vulvovaginală sau afte vaginale. Alături de mâncărime, candidoza poate provoca: urinare dureroasă, înroşirea şi umflarea vaginului şi a zonei din jurul vulvei, o senzaţie de arsură, sex dureros, numit şi dispareunie, secreţie groasă, albă, inodoră, care arată ca brânza de vacă.
Infecţiile bacteriene apar dintr-o supraproducţie de bacterii. Vaginoza bacteriană este o infecţie bacteriană vaginală comună, care poate provoca: mâncărime vaginală, un miros asemănător peştelui, secreţie gri sau alba.

Alergia la spermatozoizi

Alergia la spermatozoizi afectează mai ales femeile şi se mai numeşte alergie la spermă sau hipersensibilitate plasmatică seminală.
O alergie la proteinele prezente în spermă poate afecta orice parte a corpului, care intră în contact cu materialul seminal, inclusiv vaginul, pielea şi gura. De obicei, provoacă apariţia simptomelor în decurs de 10-30 de minute de la contactul corporal.
În plus faţă de mâncărimi genitale, alergia la spermă poate provoca: roşeaţă, umflătură, o senzaţie de arsură, durere.
În cazuri mai severe, oamenii pot experimenta, de asemenea, o anafilaxie la o alergie la spermă.

Cauze la bărbaţi

După cum am menţionat anterior în articol, mâncărimi în jurul penisului sau testiculelor după sex pot apărea din cauza reacţiilor alergice sau a infecţiilor cu transmitere sexuală. Deşi este neobişnuit, bărbaţii pot dezvolta şi afte după activitatea sexuală. O reacţie la spermicid poate duce şi la mâncărime genitală.

Candidoza masculină

 

Deşi aceste infecţii sunt mai puţin frecvente la bărbaţi decât la femei, bărbaţii pot dezvolta acest tip de afte. Aftele pot provoca mâncărime genitală şi sunt asociate cu activitatea sexuală. La bărbaţi, aftele sunt numite uneori candidoză masculină. Pot afecta capul penisului şi preputul, provocând mâncărime, durere şi umflare. De asemenea, uneori produc o secreţie groasă, albă, plină de grăsime. Aftele pot apărea la bărbaţii cu un partener sexual care are candidoză vaginală şi la cei cu diabet.

Mâncărimile după sex: tratament şi diminuare

Utilizarea unui prezervativ poate preveni o reacţie alergică la spermatozoizi. De asemenea, oamenii pot primi un tratament pentru alergia la spermă. Medicul sau alergologul va pune în vagin nişte material seminal diluat şi apoi va creşte treptat cantitatea pentru a permite organismului să dezvolte o toleranţă.
Pentru persoanele cu alergie la spermă sau la latex, un medic poate prescrie un auto-injector de epinefrină, cunoscut sub numele de EpiPen, în cazul unei reacţii alergice severe.
Dacă oamenii au uscăciune vaginală, pot folosi un hidratant vaginal. Este important să folosiţi un produs hidratant pe care producătorii l-au conceput special în acest scop şi să evitaţi introducerea altor loţiuni în vagin.
Preludiul poate creşte excitaţia în timpul sexului, ceea ce poate ajuta la reducerea uscăciunii vaginale.
Dacă mâncărimea se datorează unei infecţii vaginale, un medic poate prescrie medicamente antifungice sau antibiotice pentru a trata infecţia.
Oricine crede că ar putea avea o infecţie cu transmitere sexuală ar trebui să vadă un medic, care va putea diagnostica infecţia şi va oferi medicamente care să o trateze.

Mâncărimile după sex: metode de prevenire

Oamenii pot fi în măsură să prevină o senzaţie de mâncărime după sex, făcând următoarele: evitarea utilizării irigatoarelor vaginale, folosirea prezervativelor fără latex, dacă latexul provoacă iritaţi, folosirea unui lubrifiant pe bază de apă înainte de a face sex, schimbarea spermicidelor sau trecerea la o altă formă de anticoncepţionale.
Oprirea folosirii altor substanţe iritante care pot provoca mâncărimi ale organelor genitale poate fi de asemenea utilă. Încercaţi să evitaţi: deodorante vaginale sau spray-uri, produse sanitare parfumate, utilizarea săpunurilor parfumate şi a produselor de baie chimice în jurul organelor genitale
Oamenii îşi pot spăla organele genitale cu săpun uşor/fin/slab şi apă caldă pentru a le menţine curate. Femeile pot spăla vulva şi evita spălarea în interiorul vaginului.

Mâncărimile după sex: în loc de concluzie

Mâncărimea organelor genitale după sex poate fi normală, iar acest simptom nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare dacă dispare la scurt timp. Cu toate acestea, dacă mâncărimea continuă, poate fi un semn de alergie sau infecţie.
O persoană ar trebui să meargă la un medic dacă mâncărimea nu dispare sau dacă observă şi alte simptome neobişnuite, cum ar fi: sângerare neaşteptată, secreţie neobişnuită, negi sau răni în jurul organelor genitale sau ale gurii, roşeaţă sau umflare, durere în timpul sexului sau urinării
Dacă oamenii au simptome ale unei reacţii alergice severe, ar trebui să solicite imediat ajutor medical.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân