Lubrifierea vaginală: prea umed sau uscat. Cum e mai sănătos?

Crezi că este ceva în neregulă cu vaginul tău? Află că oricât ar fi de umed, trebuie să fii recunoscătoare pentru asta.
  • Publicat:
Lubrifierea vaginală: prea umed sau uscat. Cum e mai sănătos?
FOTO: shutterstock / Lubrifierea vaginală: prea umed sau uscat. Cum e mai sănătos?
Lubrifierea vaginală este un proces complet normal, cauzat de un fluid produs de celulele aflate pe pereţii vaginali. Mucusul de la nivelul colului uterin ajută la umezirea vaginului şi, totodată, creşte circulaţia sangvină în timpul excitării, fapt ce accelerează lubrifierea vaginului. În urma excitării, vaginul se dilată şi creşte şi nivelul de lubrifiere.

Prea umed?

În mod normal, nu există conceptul de ”vagin prea umed”, mai ales pentru că secreţia vaginală diferă de la o femeie la alta. Aşadar, ce este normal pentru un vagin, pentru un altul nu este, dar cât de umed şi lubrifiat este un vagin ţine de câţiva factori, în special de nivelul hormonal şi fluctuaţii. Femeile aflate la menopauză, din cauza lipsei de estrogen, se confruntă cu uscăciunea vaginală. Ciclul menstrual afectează şi el lubrifierea vaginului.
 
De asemenea, în jurul ovulaţiei, secreţia vaginală poate avea o consistenţă mai subţire, motiv pentru care vaginul va părea mai umed. De asemenea, femeile însărcinate se pot confrunta cu secreţii vaginale în cantităţi mari şi nu pentru că ar semnala prezenţa unei infecţii sau alte motive de îngrijorare, ci din cauza schimbărilor de dietă, a exerciţiilor sau chiar a medicamentaţiei. Însă, dacă acest lucru se întâmplă, alături de alte simptome precum mâncărimi, dureri sau miros neplăcut, nu amâna vizita la medicul ginecolog.

Ce se întâmplă dacă vaginul este uscat?

Dacă ai un vagin umed şi lubrifiat, chiar şi în cantităţi mai mari, este ceva pentru care ar trebui să fii recunoscătoare, deoarece uscăciunea vaginală este o problemă reală cu care multe femei se confruntă, iar asta din cauza nivelului scăzut de estrogen care apare fie după o sarcină, fie la menopauză. De asemenea, există infecţii vaginale care produc acest simptom sau chiar anumite medicamente, antidepresivele şi antihistaminele pot face ca vaginul să fie mai uscat decât în mod normal. 
 
Pentru a scăpa de uscăciunea vaginală, specialiştii recomandă creme, geluri sau supozitoare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân