Let’s Make Safe Sex

Hainele zboara, preludiul e pe repede inainte, cuvintele sunt de prisos...
  • Publicat:
Let's Make Safe Sex
Let's Make Safe Sex

Hainele zboara, preludiul e pe repede inainte, cuvintele sunt de prisos… Cum sa intrerupi o asa atmosfera cu grijile protectiei? Asta isi spun din ce in ce mai des tot mai multi indragostiti. Un stiudiu de cercetare a fost facut de britanici.

Cercetarea s-a concentrat pe Marea Britanie si cifrele spun totul: 43% dintre britanicii adulti au declarat ca nici pomeneala sa foloseasca vreo metoda de protectie. Peste un sfert dintre tinerii englezi (cu varste intre 16 si 20 de ani) le tin isonul. Cat despre situatia la nivel mondial: o persoana din patru face sex neprotejat in mod regulat. Sexologii sunt ingrijorati si avertizeaza: daca oamenii se bucura de placerile iubirii fizice trebuie sa fie perfect constienti si de riscurile pe care si le asuma si sa le evite. Pana la urma decizia folosirii mijloacelor de protectie iti apartine in totalitate, dar ca sa o iei in cunostinta de cauza rasfoieste dosarul nostru.

S.O.S fertilitatea!
Lista infectiilor care pot fi transmise prin sex vaginal, anal si oral este lunga. Vorbim despre SIDA, sifilis, gonoree, chlamydia, candidoza, herpesul genital, hepatitele virale, uretrita negonococica, granulomul inghinal, pediculoza inghinala, vegetatiile veneriene. Majoritatea acestor boli cu transmitere sexuala sunt „tacute”, nu au simptome care sa te alerteze si sa te trimita fuguta la doctor.

Complicatiile care pot aparea in stadiile mai avansate dau fiori: caderea parului, afectiuni ale ficatului si rinichilor, gastrite, artrite, afectiuni osoase, surditate, orbire, boli de inima si dementa. Apoi mai sunt si acele probleme care ne dor cel mai tare: riscul ca in timp sa devenim infertile si sa fim predispuse la sarcini extrauterine. Si capacitatea barbatilor de a procrea este afectata (ca in cazul chlamydiei). De altfel, infectiile netratate ocupa un loc fruntas in topul motivelor pentru care cuplurile nu pot avea urmasi.

Ne-am decis: vrem protectie! Ce alegem?
O intrebare care le da batai de cap femeilor. Nu si celor din Romania, se pare. 48% dintre romance nu folosesc nici o metoda contraceptiva in acest moment, demonstreaza un studiu efectuat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala. Cercetarea a fost realizata pe un esantion reprezentativ de 1.035 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani.

Principalele motive pentru care acestea nu folosesc contraceptive sunt „Nu am nevoie” (66%) si, la mare distanta, „Am de gand sa fac un copil” (23%). Un lucru trebuie sa fie batut in cuie de la inceput: numai prezervativul ne apara de bolile cu transmitere sexuala, restul metodelor ne feresc DOAR de sarcina. Asadar, pe acestea din urma le putem folosi numai cand ne cunoastem bine partenerul, stim ca nu ne expunem la riscuri. Avem mai multe tehnici de contraceptie conventionala: cele bazate pe controlul actului sexual, metodele contraceptive locale mecanice sau chimice, metodele hormonale (pilule, implant) si dispozitive intrauterine.

Steriletul – un obiect mic (intre 2 si 3 cm) din plastic sau metal care se introduce in uter. Mecanismul sau de actiune este dublu: pe de o parte, impiedica un eventual ovul fecundat sa se fixeze in uter, iar pe de alta, actioneaza asupra spermatozoizilor si asupra ovulelor, facand imposibila fecundarea. Umbla vorba ca acesta ar provoaca infectii – exista intr-adevar un risc de inflamatie in primele trei saptamani de la introducerea sa, iar steriletul poate favoriza ajungerea unor germeni in trompele uterine (de aceea nu este recomandat femeilor care prezinta un risc ridicat de infectii sau celor care au numerosi parteneri), dar nu provoaca infectiile.

Spermicidele – disponibile sub forma de gel sau ovule, acestea au o eficacitate mai scazuta. Tocmai de aceea sunt recomandate in special femeilor pentru care riscul aparitiei unei sarcini nu e atat de important: celor care abia au nascut sau celor trecute de 45 de ani. Indicatiile de pe prospect trebuie respectate intocmai, iar ca un dezavantaj bifam aparitia unor senzatii neplacute de usturime sau caldura.

Prezervativul – inca o data: este singurul mijloc de contraceptie care protejeaza si impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv a virusului imunodeficientei umane (HIV). Fabricantii pun din ce in ce mai mult accentul pe partea placerii si scot te miri ce noi modele (cu aroma de pepene verde, cu striatii pentru senzatii, lubrifiate, colorate etc.).

Asa ca scuza ca diminueaza placerea nu mai tine. Folosite corect au o eficienta foarte mare. Iar ca avantaje: nu au efecte secundare, nu exista probleme de revenire a fertilitatii, ajuta la prevenirea ejacularii precoce. Vorbim de doua tipuri de prezervative: cel masculin si cel feminin. Ultimul este facut tot din cauciuc subtire (mai fin totusi decat cel folosit la prezervativul masculin), e mai mare decat cel pentru barbati (in mod obisnuit are 170 mm lungime si 78 diametru) si are la ambele capete cate un inel. Inelul interior serveste la inchiderea si mentinerea prezervativului, cel exterior, care e mai mare, acopera organele genitale externe.

Implantul contraceptiv – o capsula subtire care aduce cu un chibrit (are 4 cm lungime si 2 mm diametru) si care este implantata in partea superioara a bratului. Timp de cativa ani, el va elibera in mod constant un progestativ si astfel va inhiba ovulatia. Ca o deosebire fata de celelalte metode hormonale, in acest caz, organismul femeii va continua sa secrete natural estrogen. Au si avantaje (fertilitatea revine imediat dupa extragerea capsulei, ajuta la prevenirea sarcinilor extrauterine si a cancerului de endometru), dar si dezavantaje (cresterea chisturilor de ovar, modifica ciclul menstrual, amenoree).

Asa NU!
Bineinteles, exista si acele numeroase metode nescrise si extrem de periculoase de care trebuie sa te feresti – de tipul: comprese cu cola cu care sa iti stergi zona intima dupa un contact sexual neprotejat (pentru ca se zice ca sucul ucide spermatozoizii) sau o bucatica de sapun ori vitamina C strecurata strategic in vagin inainte de actul sexual care tine, chipurile, pericolul departe.

La fel de nerecomandate sunt metoda calendarului (chiar daca crezi ca stii cu siguranta cand se va produce ovulatia, poti avea parte de surprize) si metoda coitului intrerupt (chiar daca el se retrage in momentul ejacularii, nimeni nu-ti garanteaza ca niste spermatozoizi nu s-au strecurat deja in vagin). Evita aceste „solutii!”

Protectia viitorului
In 1996, Natiunile Unite anuntau lansarea cercetarilor internationale pentru gelurile antimicrobiene vaginale care le-ar permite femeilor nu numai sa scape de grija unei sarcini nedorite, ci si de cea a anumitor maladii ce pot fi transmise prin contact sexual – in special SIDA. In intreaga lume au fost testate mai bine de 50 de substante care ar putea face parte din compozitia gelului minune.

Iar astazi o societate britanica anunta rezultate incurajatoare – compozitia a fost testata cu succes pe 105 femei. Pana cand antimicrobianul vaginal va aparea in farmacii mai e ceva: acum se fac studii despre toleranta sa, eficacitate, cum tine piept chlamydiei, blenoragiei si altor infectii. Destul de aproape de aprobare este insa contraceptivul masculin, dar acesta nu tine departe si bolile, asa ca deocamdata tot in prezervativ ne este baza!

Daca optez pentru sex oral neprotejat?
Sa nu crezi ca esti la adapost de necazuri. Sexul oral neprotejat prezinta riscuri de transmitere a unei infectii sexuale. Nu conteaza ca unii specialisti spun ca aceste riscuri sunt mai mici, conteaza sa deschizi ochii. E drept ca sexul anal este considerat de medici cel mai periculos in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala, dar trebuie sa stii ca pericolul exista. La fel de mare este si in cazul sexului normal. Inainte sa te ia valul aminteste-ti: better safe than sorry!

Sex fara griji in perioada menstruatiei?
Multe femei cred ca in aceasta perioada nu au cum sa ramana insarcinate. Ei bine, nu numai ca acest lucru este posibil, dar in timpul menstruatiei suntem si mai vulnerabili la bolile cu transmitere sexuala. In aceste zile fertilitatea poate fi chiar mai ridicata decat in perioada ovulatiei. Rar, dar se intampla, spun ginecologii.

Cat ma ajuta contraceptia de urgenta?
Pastila de a doua zi ii da unda rosie berzei si te poate scapa de grija sarcinii (nici asta 100% sigur), dar nu te fereste de infectiile cu transmitere sexuala. Eficienta ei este mai mica decat a altor contraceptive folosite in mod obisnuit. Atentie! Ginecologii interzic folosirea ei mai mult de doua ori pe an -asta din cauza schimbarilor hormonale pe care le provoaca in organism.

Trebuie sa o iei in timp de 72 de ore de la contactul sexual buclucas, cu cat o iei mai repede, cu atat eficienta ei creste. Specialistii spun ca folosirea ei corecta previne aparitia a cel putin trei sferturi dintre sarcinile ce ar fi putut aparea, ceea ce inseamna o eficienta de 75%.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pilula, vedeta contraceptiei
Pilula, vedeta contraceptiei
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”