Kilogramele în plus afectează viața sexuală. Impotența și dezechilibrele hormonale, cauzate de obezitate

Obezitatea și viața sexuală • Kilogramele în plus afectează libidoul • Greutatea excesivă duce la impotență și dezechilibre hormonale •
  • Publicat:
Kilogramele în plus afectează viața sexuală. Impotența și dezechilibrele hormonale, cauzate de obezitate

Kilogramele în plus sunt responsabile pentru numeroase probleme de sănătate, atât fizice, cât și psihice.

Una dintre schimbările survenite din cauza kilogramelor în plus este reprezentată de disfuncțiile sexuale feminine și masculine severe, care pot conduce la probleme conjugale ale cuplului în care unul sau ambii parteneri suferă de obezitate.

Kilogramele în plus duc la disfuncții erectile

În cazul femeilor, obezitatea cauzează probleme ginecologice importante, precum menstruațiile neregulate și dezechilibrele hormonale.

La bărbați, obezitatea afectează negativ potența sexuală  pentru că depozitele adipoase îngustează sau blochează arterele de la nivelul organelor genitale. Impactul este unul negativ și afectează nivelul de testosteron, apetitul sexual și nu în ultimul rând funcția orgasmică, spune dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generală și chirurgie metabolică.

S-a dovedit științific că grăsimile care se depun în organism determină tulburări ale impulsului și ale excitației sexuale, respectiv disfuncții erectile.

La bărbați, gravitatea disfuncțiilor depinde atât de indicele de masă corporală, cât și de circumferința taliei – cei cu o circumferință mai mare a taliei având probleme de erecție mai mari decât cei cu o talie mai mică.

Când propria persoană este percepută ca fiind neatractivă, satisfacția sexuală este redusă

În general, persoanele supraponderale se simt inconfortabil în intimitate. Multe dintre acestea se confruntă cu o atitudine de dezgust și de repulsie față de propriul corp, se tem că vor fi respinse sau ironizate de parteneri sau urăsc cantitatea de energie pe care trebuie s-o investească în actul sexual.

Rușinea că acești oameni vor fi catalogați ca dizgrațioși le înrăutățește percepția asupra propriului corp. Este deja cunoscut faptul că atunci când propria persoană este percepută ca fiind neatractivă, satisfacția sexuală este redusă, explică medicul psihologul Cosmina Peta.

Terenul intimității este terenul întâlnirii cu imaginea de sine, cu încrederea în sine și cu respectul de sine. Atunci când acestea sunt profund afectate de opinia despre propria schemă corporală, intimitatea este evitată sau respinsă complet. De aici izolarea și înstrăinarea, iar cercul vicios se accelerează în jurul devalorizării personale.

Când o persoană evită sau fuge complet de activitatea sexuală, este ca și cum se neagă ca persoană completă bio-fiziologic și afectiv. Refuzul de a intra în interacțiuni intime este și o formă de autopedepsire, de tipul nu sunt demn de a mă bucura de propriul corp, nu sunt în contact cu mine și îmi neg nevoile corporale, adaugă psihologul.

Până la depresie sau anxietate e un singur pas

Kilogramele în plus duc la evitarea contactelor sexuale, la anxietate și chiar depresie, iar relațiile de cuplu au de suferit. Partenerii dezvoltă sentimente de inutilitate și de devalorizare a propriei ființe și ajung în cele din urmă să se despartă.

Disconfortul psihologic este devastator și în cazul tinerilor cu probleme de greutate, care au o stimă de sine scăzută, nu se implică în relații de prietenie și au un sentiment permanent de „pericol social”, care le afectează negativ calitatea vieții.

Efectele benefice ale scăderii în greutate asupra vieții sexuale

Modificarea pozitivă a aspectului corporal îmbunătățește atractivitatea dintre parteneri și face minuni asupra vieții conjugale.

Scăderea în greutate elimină rușinea, optimizând astfel orgasmul și toate aspectele de satisfacție ale funcției sexuale. Cu alte cuvinte, lucrurile nu sunt atât de tragice, dacă se iau măsuri de înlăturare a kilogramelor în plus.

S-a demonstrat că femeile care au recurs la chirurgia bariatrică au avut o activitate sexuală satisfăcătoare, după ce au slăbit. Libidoul și satisfacția erotică au crescut pe măsură debarasării de kilogramele în plus.

Stările depresive au dispărut, iar autopercepția asupra propriului corp li s-a îmbunătățit. De asemenea, la bărbați, reducerea depozitelor adipoase de pe abdomen a determinat creșterea fluxului sangvin de la nivelul pelvisului, ceea ce a stimulat funcționarea zonei genitale.

Omul pe care la început îl găseam timid, timorat sau negativist, uneori furios mai degrabă pe el decât pe alții, încremenit în propriul corp, începe să se transforme. Devine mai vesel, mai zâmbăreț, se împrietenește cu cântarul, cu oglinda, cu vitrinele și cabinele de probă, se împrietenește mai presus de toate cu el însuși, concluzionează psihologul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”