Ce e de facut cand unul dintre parteneri arde de dorinta, iar celalalt are libidoul mult mai scazut? Cum sa vorbim deschis despre fanteziile noastre sexuale? Marimea chiar conteaza cand vine vorba de placere? Psihologii nostri va dau sfaturi.
Misterele fecundarii
As vrea sa stiu daca poti ramane insarcinata cand simulezi sexul cu prietenul si amandoi purtam in acest timp lenjerie intima? Am gasit ba ca este posibil, ba ca nu.
Actul sexual in urma caruia o femeie poate ramane insarcinata presupune fecundarea ovulului (produs de ovare) de catre spermatozoizi (secretati de veziculele seminale si de prostata) care sunt expulzati in momentul ejacularii, dupa erectia penisului. Pentru ca etapele de mai sus sa poata avea loc, este necesara copulatia, respectiv intromisiunea penisului in vagin.
O femeie poate ramane insarcinata, adica este fertila, numai in perioada ovulatiei (momentul eliberarii ovulului ajuns la maturitate), care apare pe perioada ciclului menstrual (intervalul dintre menstre). Ciclul menstrual dureaza 28 de zile, dar poate varia de la o persoana la alta, iar ovulul nefecundat moare la 48 de ore dupa ovulatie si este eliminat de menstruatie.
Dorinta in cuplu
Imi place sa fac sex cat mai des posibil. Prietenul meu insa nu are acelasi „ritm”. Daca ar fi dupa el am face dragoste cel mult o data pe saptamana. Il iubesc si nici nu vreau sa ma gandesc la despartire. Ce pot face insa sa gasim o cale de mijloc?
Puterea dorintei variaza de la un individ la altul. Unii au nevoie sa faca dragoste de mai multe ori pe zi, altii doar de cateva ori pe an – si asta independent de varsta. Intre aceste doua extreme, toate gradele de variabilitate a dorintei sunt posibile. Chestiune de temperament: unii sunt mai fierbinti, altii mai putin.
Cand nevoile sunt excesive, vorbim deja de patologic, si anume satiriasis la barbati si nimfomanie la femei. Nu este insa cazul tau. Dorinta scazuta a unuia dintre parteneri poate avea diferite cauze. Oboseala, boala, stresul reduc dorinta. Si anotimpurile joaca rolul lor: nu primavara este libidoul in floare, ci toamna.
In cuplu avem de a face cu doua persoane, deci cu doua bioritmuri, iar dorinta risca sa nu fie intotdeauna sincrona. In orice caz, pentru specia careia ii apartinem, adevaratul dar este permanenta dorintei. Sa fim constienti de acest dar si sa profitam de el!
Sexul sau iubirea?
Ar trebui sa aleg un barbat care nu ma face sa simt nimic atunci cand facem sex, dar care ma iubeste si pe care, la randul meu, il iubesc, sau sa caut unul care ma va satisface si sexual? Sunt momente in care ma intreb cum ar fi cu altcineva…
Dorinta fara iubire nu are decat o singura forma de manifestare, sexul, iar fericirea adevarata nu rezida in asemenea intalniri. Placerea este ceva bun, dar exercitata doar ea singura, nu poate provoca fericirea. Placerea sexuala potoleste nevoia simturilor, insa nevoia de afectiune ramane aceeasi. „Orgasmul nu produce fericire fiindca actul iubirii nu este unul tehnic precum tenisul sau dansul. Bogatia reala se gaseste in valoarea sa afectiva” (Wainberg). Daca va iubiti asa cum sustii, puteti rezolva aceasta problema comunicand.
Fanteziile, un tabu
Am tot felul de fantezii sexuale pe care as vrea sa i le impartasesc partenerei mele, insa mi-e teama de reactia ei. Nu a fost niciodata „deschisa” la nou cand a venit vorba despre viata noastra intima.
Creierul este principalul organ sexual si, din acest motiv, se poate spune ca dorinta sexuala este mai intai psihica, cea fizica fiind materializarea primei. Fantasma este punerea in scena a dorintelor in profunzimile constiintei si provoaca emotii la fel de puternice ca si faptele reale.
Toata lumea are fantasme sexuale care reprezinta o componenta principala a vietii erotice. Fantasmele ajuta la mentinerea si cresterea dorintei sexuale, a intimitatii si la evolutia vietii afective a cuplului. Asadar, trebuie sa verbalizam dorintele, sa ne exteriorizam fanteziile, dar sa o facem inteligent. Acestea trebuie exprimate nerevendicativ, neacuzator. Spuneti: „Mi-ar placea sa-mi faci asta…” si nicidecum: „Niciodata nu-mi faci asta…” Conteaza, de asemenea, si „CAND” si „UNDE”.
Emilia POTENTEU, psihoterapeut ZonaPsi
Femeia indragostita elimina in timpul actului sexual trei feluri de lichide pe care specialistii le numesc metaforic: apa dorintei (secretata de mucoasa vaginala), apa placerii (secretata de glandele lui Bartholin) si apa orgasmului (provenita din glandele lui Skene – echivalentul feminin al prostatei). Cantitatea acestor secretii variaza de la o femeie la alta, dar si de la o perioada la alta.
Marimea conteaza
Am un penis de dimensiuni mici (in jur de 15 centimetri) si nu o data partenerele mele mi-au spus ca nu simt nimic in timpul actului sexual. Marimea chiar conteaza?
Da, marimea conteaza, dar doar in cazurile extreme (vezi afectiunea denumita micropenis). Nu este cazul tau, deoarece dimensiunea pe care tu o mentionezi este in limitele normalului. De asemenea, marimea penisului nu este o conditie sine qua non a unui raport sexual reusit.
Preocuparea obsesiva a barbatilor legata de centimetri constituie o falsa problema, exclusiv masculina. Femeile nu evalueaza actul sexual si performantele partenerului doar in functie de acest aspect.