Discuțiile despre sex: de ce nu ar trebui să mai fie un subiect tabu

Discuțiile despre sex ar trebui să nu mai fie susținute cu jenă, dar din păcate încă trăim vremuri în care sexul este un subiect tabu și, odată abordat, ești judecat.
  • Publicat:
Discuțiile despre sex: de ce nu ar trebui să mai fie un subiect tabu
Foto: shutterstock

Discuțiile deschise despre sex țin foarte mult și de cât ești de dispus să înveți despre propriul corp, despre corpul altor persoane, despre intimitate, dar mai ales cum să comunici despre astfel de subiecte fără să stârnești reacții. De asemenea, discuțiile despre sex sunt strâns legate și de acceptarea și explorarea propriei sexualități sau sexualității celor din jur- inclusiv comportamentul, genul, identitatea sexuală și anatomia- fără a judeca.

Și nu, asta nu înseamnă că dacă vorbești deschis despre sex crești frecvența actului sexual, numărul partenerilor sau nivelul de excitare, ci pur și simplu înseamnă că ai o atitudine lipsită de judecăți vizavi de acest subiect.

Deși este în continuare privit ca un subiect tabu, discuțiile despre sex sunt sănătoase și chiar sunt recomandate de multe organizații, printre care și Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult, OMS spune că „o abordare pozitivă și respectuoasă a sexualității și relațiilor sexuale” reprezintă un parametru pentru sănătatea sexuală. Pentru multe persoane, a fi sănătos sexual poate însemna să te bucuri de plăcerea sexuală, să ai acces la serviciile medicale, să ai o comunicare eficientă cu patenerul legat de dorințele și nevoile pe care le ai, dar și să știi cum să eviți o sarcină nedorită și să minimizezi riscul de infecții cu transmitere sexuală.

Toate aceste perspective pot îmbunătăți și sănătatea mentală, ceea ce înseamnă că se reduce sentimentul de izolare, care ulterior poate duce la depresie și anxietate, dar și reducerea rușinii și stigmatului. În momentul în care eliminăm aceste aspecte bolnăvicioase începem să avem și comportamente mult mai sănătoase vizavi de propria persoană.

De ce sunt esențiale discuțiile despre sex?

Oricine poate purta genul acesta de discuții, indiferent că a avut 100 de parteneri sau niciunul. Avem în spate generații pentru care sexul încă este un subiect tabu, unii părinți nici până în momentul de față nu vor să discute deschis cu copiii lor sau, mai mult, refuză educația sexuală în școli de teamă că cei mici vor adopta comportamente aberante.

Din contră, în momentul în care li se explică dispare curiozitatea prematură vizavi de sex, iar dacă se întâmplă ca niște adolescenți să ajungă să facă acest pas, vor știi cum să se protejeze de o sarcină nedorită sau de bolile cu transmitere sexuală. Să nu uităm că România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul mamelor minore, un fenomen greu de controla tocmai din lipsa educației sexuale.

Să luăm în calcul și faptul că multe cupluri nu comunică deschis despre situațiile nefericite din viața lor sexuală, motiv pentru care se ajunge la distanțare, despărțire, respectiv divorț. Să nu fim ipocriți, sexul chiar este important în relație. Evident, nu se clasează pe prima poziție, dar este prezent pe listă.

Cred că principala modalitate prin care putem depăși aceste bariere este prin auto-educare. Dacă eu mă deschid față de acest subiect, îmi voi dori să aflu mai mult, să înțeleg mai bine și voi începe să citesc, să stau de vorbă cu un terapeut, să culeg informații, lucruri care mă vor ajuta în dezvoltarea mea, dar și să am mai multe perspective vizavi de acest subiect controversat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân