Delicatul subiect „folosim prezervativ?”

Cine oare n-a auzit macar o data o femeie plangandu-se asa: “eu am vrut sa ne protejam, dar mi-a fost rusine sa aduc vorba, daca el n-a zis nimic si ne-a luat valul…”. Astfel incep multe povesti dramatice despre sarcini nedorite, relatii complicate, diagnostice cumplite.
  • Publicat:
Delicatul subiect
Delicatul subiect "folosim prezervativ?"

Cine oare n-a auzit macar o data o femeie plangandu-se asa: „eu am vrut sa ne protejam, dar mi-a fost rusine sa aduc vorba, daca el n-a zis nimic si ne-a luat valul…”. Astfel incep multe povesti dramatice despre sarcini nedorite, relatii complicate, diagnostice cumplite.

Cercetatorii din Wisconsin au avut curiozitatea sa faca un studiu legat de aceasta discutie pe tema prezervativului, care apare in toate cuplurile.

Au strans mai multi studenti, i-au pus sa vizioneze niste inregistrari si acum, dupa tragerea concluziilor, ne anunta urmatoarele: ca face barbatul sugestia utilizarii prezervativului, ca vine din partea femeii, nu are importanta in modul cum este vazut/a apoi el/ea. Totusi, felul in care formuleaza cererea face o mica diferenta.

Conteaza cine propune?

Zeci de milioane de noi cazuri cu infectii transmise sexual apar an de an in lumea larga. Prezervativul le-ar putea impiedica. Exista o legatura, spun sexologii, intre modul in care perechile comunica si negociaza pe tema folosirii lui si utilizarea sa efectiva in timpul actului sexual. Asa au ajuns curiosii de americani la studiul de acum. 150 de tineri au fost poftiti sa vizioneze trei materiale video in care ba barbatul, ba femeia sugera folosirea prezervativului, ba, in ultimul, nici unul.

Studentii au fost rugati apoi sa-si dea cu parerea despre cum a fost vazut dupa acest episod cel care a facut propunerea. Dar si sa intuiasca daca perechea din imagine a facut sex protejat sau nu, in final. Autorii cercetarii au aflat ca persoanele care au propus prezervativul au fost catalogati drept mai maturi si mai putin romantici.

Femeile n-au fost evaluate diferit de barbati, de fapt au fost considerate mai putin promiscue cand aveau ele initiativa protectiei. Participantii au fost de parere ca indiferent cine facea propunerea, sexul avea sa fie protejat.

Conteaza cum propune? 

In partea a doua a cercetarii, 193 de studenti au fost rugati sa se concentreze asupra unor situatii: trei femei, care foloseau trei strategii de negociere pentru a obtine utilizarea prezervativului.

Prima “explicarea situatiei” – impartasea griji legate de posibile maladii cu transmitere sexuala, a doua “refuzul categoric” – avertiza ca nu va face sex decat cu prezervativ si a treia “referirea erotica” – cat de fierbinte va fi partida protejata si cat de dezinhibata si de sexy s-ar simti.


La concluziile acestui studiu, studentele au fost de parere ca femeile din ultima categorie sunt mai vulgare si nicidecum “de casa”. Insa si ele, si studentii au fost de acord ca daca femeile puneau problema asa, atunci actul sexual in sine avea mai mari sanse sa se intample.

Desi, spun toti, in toate cele trei situatii sunt sanse egale ca partenerul sa accepte prezervativul. Specialistii spera ca aceste prime concluzii oarecum intime pe acest subiect sa le fie de folos si sexologilor si ginecologilor care tot cauta o cale spre propovaduirea sexului fara riscuri. 

 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân