De ce ți se face somn după ce faci sex? Explicațiile specialiștilor

În urma unui studiu din 2019 s-a descoperit că atât după masturbare, cât și după sexul practicat cu un partener, calitatea somnului se îmbunătățește.
  • Publicat:
De ce ți se face somn după ce faci sex? Explicațiile specialiștilor
Foto: shutterstock

Cu siguranță ți s-a întâmplat ca imediat după o partidă de sex să ți se facă somn. Nu este nimic greșit în asta! Află că orgasmul și-a îndeplinit funcțiile, iar știința a demonstrat acest lucru de-a lungul anilor. În urma unui studiu din 2019 s-a descoperit că atât după masturbare, cât și după sexul practicat cu un partener, calitatea somnului se îmbunătățește. Mai mult, în cazul persoanelor care se confruntă cu insomnie, această practică este esențială pentru a ameliora tulburările de somn. Mai mult, experții explică relația dintre sex și somn.

De ce ți se face somn după ce faci sex?

Hormonii sunt vinovați de acest aspect. Indiferent dacă ești femeie sau bărbat, orgasmul elimină un cocktail de hormoni în organism printre care oxitocină, serotonină, prolactină și dopamină. Oxitocina, cunoscută și ca hormon al dragostei, contribuie la sentimentul de conexiune dintre parteneri. Între timp, prolactina este cunoscută pentru senzația profundă de eliberare pe care o aduce în organism, în timp ce serotonina și dopamina vin la pachet cu un sentiment euforic și de calmitate.

Pentru multe persoane, acest amestec de hormoni duce la starea de somnolență. De fapt, nici nu este nevoie să ai orgasm în timpul sexului pentru a te bucura de acest efect. Stresul este unul dintre marile impedimente ale unui somn de calitate, așadar orice ai face pentru a reduce nivelul de cortizol din corp poate fi benefic pentru somn. Asta se traduce și ca sărutări, îmbrățișări sau act sexual.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum măsori corect lungimea penisului?
Cum măsori corect lungimea penisului?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân