Sunt nenumarate motivele care pot da peste cap viata femeilor – de la cauze medicale (cum ar fi anumite medicamente) pana la cele psihologice (precum o relatie care schiopateaza). Cel mai adesea, disfunctiile sexuale apar dintr-o combinatie a celor doua tipuri de cauze. Femeile se confrunta cu patru tipuri de probleme intime. Avem disfunctiile dorintei sexuale – cand nu mai sunt interesate sa faca dragoste sau interesul este mult mai mic decat inainte, disfunctiile excitarii – cand corpul femeii nu mai raspunde la stimulii sexuali sau cand nu poate pastra excitarea, disfunctiile orgasmului – cand nu reusesc sa atinga placerea sau cand simt durere in timpul orgasmului si disfunctiile durerii sexuale – cand au dureri in timpul actului sau dupa terminarea lui. Trebuie sa stii ca aproape 70% dintre cupluri se confrunta la un moment dat cu o problema sexuala. Multe femei au uneori acte sexuale care nu le satisfac, insa asta nu inseamna ca au o disfunctie sexuala. Daca nu exista dorinta de iubire fizica ori daca niciodata nu se simt bine dupa un episod intim, abia atunci vorbim despre o tulburare. Ce solutii sunt? Destule. Daca vorbim despre disfunctii ale libidoului, incearca sa iti schimbi rutina intima (vezi indicatii mai jos). Pentru disfunctiile excitarii apeleaza la lubrifianti si la un ginecolog care iti poate recomanda niste pastile pe baza de plante ce te pot ajuta. Daca orgasmul este problema, specialistii spun ca masturbarea iti este de mare folos, invata-ti partenerul sa te stimuleze suficient inainte de actul sexual si spune-i cum sa-ti atinga clitorisul in timpul penetrarii ca sa te poti bucura de orgasm vaginal. Cat despre durerile resimtite in timpul partidei de amor, aici ai neaparat nevoie de un consult medical. Schimbarea pozitiei, folosirea unor lubrifianti sau o baie calduta inainte de a face sex pot ajuta, dar problema poate fi o boala ce trebuie tratata. Ca sa intelegi de unde ti se trag necazurile in viata sexuala, am dat de urma a 10 principali suspecti de moartea libidoului si i-am adus in fata ta ca sa-i judeci. Iti dam si rezolvari care te-ar putea elibera de aceste probleme.
Contraceptivele orale – problema cu pilulele este ca in timp ce te feresc de o sarcina nedorita, iti distrug si dorinta sexuala. Explicatia e simpla: pastilele blocheaza activitatea ovarelor timp de trei saptamani pe luna si o data cu ovulatia impiedica si alte functii ale acestora, cum ar fi producerea hormonilor. O alta problema ar fi ca pilula determina organismul sa produca o proteina numita „globulina pentru transportul hormonilor sexuali” (SHBG) care se amesteca impreuna cu hormonii sexuali si practic ii „absoarbe”, acest lucru se intampla in special in cazul testosteronului. Iar el joaca un rol crucial in fluxul sangvin din vagin si influenteaza senzitivitatea in aceasta zona, asa ca un nivel scazut al acestui hormon duce la aparitia problemelor de natura sexuala. Multe femei se gandesc ca odata oprite pilulele, corpul lor isi va reveni complet. Unele studii arata insa ca efectul anticonceptionalelor si productia de SHBG pot fi mai mari in cazul celor care nu mai folosesc aceasta metoda de contraceptie, decat in al celor care inca o utilizeaza. Ce e de fAcut? Nu este o regula pentru toate femeile, unele nu patesc deloc acest lucru. Dar daca observi ca apetitul tau sexual a avut de suferit de cand ai trecut pe pilule, consulta-te cu ginecologul. Iti poate recomanda un alt tip de pastile (mai ales daca iei unele cu o doza foarte mica de hormoni, pentru ca se pare ca acestea fac cel mai mult rau libidoului) sau o alta metoda de protectie.
Medicamentele – antidepresivele, de exemplu, afecteaza negativ libidoul si ingreuneaza atingerea orgasmului. Anumite substante din creier stimuleaza activitatea sexuala, printre ele dopamina, oxitocina, noradrenalina, in timp ce altele sunt inhibitoare, ca serotonina, de pilda. Pe reteta doctoriilor vinovate de scaderea libidoului mai trecem medicamentele pentru hipertensiune si antihistaminele. Ce e de fAcut? Vorbeste cu medicul tau despre cum iti va afecta tratamentul viata intima. Exista alternative la aceste pastile, care nu iti vor da peste cap libidoul. De asemenea, iti pot fi recomandate anumite tipuri de lubrifianti pe care sa ii folosesti cat timp iei pastilele.
Depresia – toate sentimentele de tristete, de oboseala, senzatia ca nu esti buna de nimic, la fel ca si schimbarile in programul de odihna sau in regimul alimentar iti taie pofta de sex. Specialistii nu s-au lamurit inca stiintific cum anume afecteaza depresia libidoul, dar se banuieste ca de vina este nivelul scazut de energie pe care-l avem atunci cand suntem deprimati, nivel care trage in jos si dorinta pentru placere sexuala. Ce e de fAcut? Un abonament la sala, pentru ca exercitiile fizice alunga depresia moderata, imbunatatesc parerea de sine, ridica nivelul de energie si cresc astfel si fluxul sangvin, inclusiv pe cel din zona organelor genitale. In cazuri mai complicate, un psiholog si o reteta de antidepresive sunt de ajutor. Ironia e ca aceleasi medicamente care iti alunga depresia, iti alunga si libidoul. Anunta-ti doctorul daca dorinta sexuala nu creste (sau chiar scade si mai mult) in urma tratamentului.
O parere proasta despre propriul corp – niste solduri mai mari sau niste sani prea mici pot distruge in scurt timp dorinta sexuala. Iar psihologii spun ca incurajarile partenerului si incercarile acestuia de a-si convinge jumatatea ca este exact pe placul lui nu duc (majoritatea cazurilor) la ameliorarea situatiei. Daca femeia nu reuseste sa se simta frumoasa, vorbele celuilalt nu au nici un efect, cred specialistii. Ce e de fAcut? O analiza serioasa: gandeste-te la momente din viata in care te-ai simtit in largul tau din punct de vedere sexual. Ce haine purtai pe atunci, care iti era rutina la locul de munca, ce mancai, ce parfum foloseai si cand a fost ultima oara cand ai facut sau purtat toate aceste lucruri? Poti incerca sa te intorci la ele, sa vezi daca mai au efect. Iar daca nu incapi in rochia care te facea sa te simti stapana pe tine, iata un nou motiv sa te apuci de sport, care are un efect spectaculos asupra starii tale de spirit.
Menopauza – aduce o sumedenie de schimbari in organismul tau, printre care si scaderea dramatica a nivelului de estrogen care se traduce printr-o lubrifiere vaginala tot mai slaba. Si nivelul testosteronului se injumatateste, asa ca libidoul se prabuseste, senzitivitatea clitorisului are de suferit, ca si capacitatea de a atinge orgasmul. Ce e de fAcut? Intai de toate e de mers la doctor, ca el sa elimine o cauza medicala a acestei lipse de dorinta sexuala, cum ar fi hipertensiunea sau colesterolul. Daca ai scapat de grija aceasta, solutii se gasesc. Exista creme, pastile si tot soiul de lubrifianti care te pot ajuta sa simti din nou placerea.
Probleme de sanatate – exista destule afectiuni care pot da peste cap libidoul unei femei. Hipertensiunea, nivelul ridicat de colesterol, diabetul si dereglarile glandei tiroide afecteaza fluxul sangvin, semnalele nervoase si nivelul hormonilor. Un studiu realizat recent pe 417 de femei active sexual, cu varste intre 31 si 60 de ani, a aratat ca cele cu tensiunea mare prezinta de doua ori mai multe riscuri de a suferi de o disfunctie sexuala, decat cele care au tensiunea normala. Ce e de fAcut? E de anuntat indata medicul ca apetitul sexual a fost influentat negativ de aceste afectiuni. Iti poate prescrie medicamente care sa nu interfereze cu libidoul sau iti poate recomanda si alte schimbari ale stilului de viata (adio sedentarism, mancaruri grase) care sa iti permita sa renunti la doctorii.
Probleme de cuplu – resentimentele sunt pe primul loc in topul problemelor de cuplu care afecteaza libidoul si placerea sexuala, spun sexologii. Vorbim despre furia nerostita, despre suparari pe care le simtim dar nu le discutam cu partenerul. Toate se acumuleaza si pun pasiunea pe fuga. Ce e de fAcut? De comunicat! Ai citit asta de atatea si atatea ori, dar tot nu e suficient. Comunica pe orice tema cu partenerul, asigura-te ca nu raman lucruri nespuse care risca sa va puna relatia intima in pericol.
Stresul nostru cel de toate zilele – cand esti stresata ca trebuie sa platesti toate facturile si ratele pana pe 15 si te mai preseaza si dead-line-ul de la munca, numai sexy si dornica de placere fizica nu te simti. Stresul iti distrage in permanenta gandul de la sex, e greu sa te bucuri de momentele intime cu celalalt cand mintea ta e numai la serviciu, de exemplu. Explicatia pur biologica ar fi ca, atunci cand stresul pune stapanire pe tine, nivelul hormonului numit cortizol creste, iar cel al hormonilor sexuali – testosteron si estrogen – care iti dicteaza libidoul, scade extrem de mult. Ce e de fAcut? Aici e aici… Ironia e ca actul sexual – mai ales orgasmul – poate alunga stresul. Oxitocina eliberata in timpul sexului trage in jos nivelul de cortizol. Daca nu-ti arde insa de amor fizic, te poate salva tot sportul, incearca yoga sau meditatia. Si incearca sa faci o „trecere” intre viata profesionala si cea personala. Oferiti-va cate un masaj, stati de vorba dupa cina, beti un pahar de vin…
Nasterea si alaptatul – nervii pelvieni si muschii pot fi afectati in timpul nasterii si acest lucru duce la o scadere a senzitivitatii in zona genitala. Alaptatul scade foarte mult nivelul de estrogen, care este responsabil cu lubrifierea si flexibilitatea vaginului, lucru care face penetrarea dureroasa. La fel, in timpul alaptatului creste nivelul prolactinei, care trage in jos testosteronul, deci dorinta sexuala. Unde mai pui ca numeroase mamici sufera de depresie post-natala. Ce e de facut? Doar de asteptat, sunt niste probleme temporare. Medicul trebuie sa afle insa cauza exacta a lipsei libidoului.
Vesnica rutina – au un motiv intemeiat cei care spun ca varietatea este condimentul vietii. Fara ea, totul, chiar si sexul, devine monoton. Este vital sa puneti intotdeauna pe primul loc relatia si nu munca, ordinea in casa, viata sociala etc. Ce e de facut? O multime de lucruri. Explorati mereu noi pozitii sexuale furate din cartile de specialitate sau din filmele pentru adulti. Nu trebuie sa aduceti Kama Sutra in pat seara de seara, dar aveti grija sa nu va obisnuiti prea mult cu anumite ritualuri. Schimbati des si perioada zilei in care va iubiti, incercati o partida sub presiunea timpului in zori sau dedicati-va o dupa-amiaza intreaga de week-end. Pofta chiar vine facand sex, de multe ori cel mai puternic factor de excitatie e chiar actul sexual in sine pentru ca duce la intensificarea fluxului sangvin si la „conexiunea” voastra emotionala.