Încerci să urmezi un stil de viaţă mai sănătos? Uită de curele cu sucuri – există dovezi ştiinţifice că o relaţie iubitoare şi sexul pot fi bune pentru starea generală de sănătate.
Matt Tilley, expert în sănătate sexuală la Universitatea Curtin spune că sexul este o experienţă consensuală, pozitivă şi declanşează eliberarea în creier a “hormonilor fericirii”, endorfine şi oxitocina.
În momentul în care se analizeazî funcţia acestor hormoni ose observă că pot fi de ajutor în reducerea stresului, şi, desigur, enforfinele pot acţiona asemeni unui antidepresiv natural, subliniază Matt Tilley.
În plus, sex-expertul consideră că sexul poate accentua sentimentul de intimitate între parteneri: “Sexul regulat cu partenerul tău este ceva pozitiv şi va facilita conexiunea între partenerilor. De asemenea, efectul oxitocinei – hormonal dragostei, cum este adesea numit – ajută la consolidarea sentimentelor de dragoste şi de încredere în cuplu. “
Sexul şi importanţa mişcării zilnice
Kevin Netto, director de cercetare la Universitatea Curtin susţine că sexul este similar unui nivel moderat de activitate fizică. Acesta determină o creştere a frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale sistolice şi nu în ultimul rând, transpiri mai mult.
“Sexul are exact aceleaşi beneficiii ca o un atrenament cardio, cu menţiunea că trebuie activitatea trebuie susţinută pentru o perioadă mai lungă.”, declară profesorul Netto.
Acesta subliniază că un studiu realizat de o echipă de cercetători francezi a arătat că o partidă de sex durează aproximativ 17 minute.
“Pentru cei mai mulţi oameni nu este suficient de mult şi de frecvent. Toată lumea ar trebuie să facă mişcare jumătate de oră sau o oră în fiecare zi pentru a contracara consecinţele unui stil de viaţă sedentar …şi faptul că sexul poate fi considerat un antrenament întâmplător este grozav.”, consideră Kevin Netto.
Sexul îmbunătăţeşte sănătatea mentală
Matt Tilley spune că partidele de sex şi un nivel ridicat de intimitate au fost asociate cu o mai mare stimă de sine , un nivel ridicat de încredere şi o dispoziţie mai bună.
“Înţelegem că există o parte a noastră ca fiinţe sexuale capabile să-şi satisfacă partenerul şi asta ne face să ne simţim mai bine în legătură cu noi. Aceste sentimente pot creşte sensul identităţii personale şi cel al stimei de sine. În general, ne pot îmbunătăţi starea de spirit şi ne ajută să ne simţim mai bine.”
„Cu toate acestea, expertul în sănătate sexuală atrage atenţia că beneficiile sexului asupra stării de spirit se aplică doar dacă este o experienţă pozitivă.
Dacă sexul nu este o experienţă pozitivă şi implică şantaj emoţional, trădare sau este perceput ca fiind o experienţă coercitivă sau agresiune sexuală…va deveni o problemă serioasă.”, subliniază Tilley.