De ce nu reușesc anumiți bărbați să își satisfacă partenera din punct de vedere sexual?

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce nu reușesc anumiți bărbați să își satisfacă partenera din punct de vedere sexual?

Anumiți bărbați nu reușesc într-adevăr să își satisfacă partenerele. Unii pot avea anumite probleme medicale pe care trebuie să le trateze împreună cu un medic specialist, medic de familie sau urolog.

Dacă se dovedește că din punct de vedere medical bărbatul nu are probleme, atunci trebuie să le căutăm pe acestea în sfera psihică. În acest sens, putem urmări următoarele aspecte:

  • experiența. Cea adevărată, nu legendele. Pentru că, de cele mai multe ori, femeia poate fi înșelată de comportamentul dezinvolt al bărbatului ce denotă siguranță de sine. Ea poate crede că acea siguranță are legătură și cu ceea ce poate dovedi bărbatul în pat. Însă este o mare diferență între comportamentul social și cel sexual.
  • trecutul traumatic al bărbatului. În cazul în care a avut o mamă rece sau mult prea implicată, o familie cu probleme, a fost părăsit sau înșelat, acesta poate suferi de anumite traume ce îi vor marca comportamentul, dar și forma de implicare afectivă și implicit viața sexuală.
  • problemele psihice: o tulburare schizoidă sau schizotipală (pentru că nu sunt deloc comunicativi, își pot inhiba partenera, ceea ce poate duce la crearea unei atmosfere considerate de aceasta ostilă sau neprietenoasă), o tulburare paranoidă îl poate face extrem de suspicios, gelos și pus pe harță, o tulburare borderline o poate speria pe femeie și poate crea probleme de comunicare și relaționare afectivă, depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, o tulburare narcisică sau histrionică pot contribui în mod negativ la modul în care se înțeleg cei doi, le felul în care comunică sau se implică în relație, tulburări sexuale (tulburări erectile, ejaculare precoce, lipsa erecției sunt probleme ce necesită obligatoriu intervenția unui psihoterapeut). În aceeași sferă mai pot fi incluse: probleme create de dimensiunile penisului, despre greutatea corporală (dacă se consideră prea slab sau prea gras), despre imaginea de sine (se consideră prea frumos sau prea urât, prea deștept, genial sau prea lipsit de inteligență)

Oricare dintre elementele de mai sus, precum și multe altele, pot influența în mod negativ felul de a fi al bărbatului, modul în care el comunică și se implică din punct de vedere afectiv, sentimental, dar și sexual.

Pe lângă acele probleme de natură psihică, mai putem vorbi de anumite dereglări ce pot apărea în următoarele circumstanțe:

  • o familie de origine toxică, ale cărei probleme vin să întunece viața de cuplu, evident că va crea tensiuni ce se vor repercuta și asupra vieții sexuale
  • o parteneră care îl inhiba. În acest sens putem vorbi despre o parteneră care este mult prea deschisă în pat sau al cărei succes financiar sau social îl poate face să se simtă mult prea inferior.
  • un job toxic care îl încarcă foarte mult și îl lipsește de energie
  • prieteni toxici care îi influențează modul în care își vede partenera, viața de cuplu, viața sexuală sau îi invadează viața, provocându-l la ieșiri sau comportamente sociale incompatibile cu viața de cuplu
  • adicția de: alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc, filme porno pot de asemenea influența extrem de negativ modul în care se comportă un bărbat
  • problemele de somn: lipsa somnului, insomnia, coșmarurile, faptul că se trezește obosit pot contribui la performanțele lui sexuale
  • dorința de a face lucruri mult peste posibilitățile lui îi pot crea de asemenea frustrări extraordinare
  • o poziție socială înaltă sau câștiguri financiare mult peste medie îl pot determina să aibă comportamente condescendente, agresive, jignitoare sau umilitoare pentru parteneră
  • filmele pentru adulți pot fi de foarte multe ori toxice pentru că creează o imagine ce nu se întâlnește aproape niciodată în viața reală. Un bărbat intoxicat de imaginile create de astfel de filme poate fi agresiv sau își poate dori să facă lucruri de care nu este el însuși capabil, însă pentru propriile insuccese își blamează partenera. De asemenea își poate dori lucruri pentru care aceasta nu este pregătită sau care sunt foarte aproape de limita patologiei.

Cea mai bună soluție o poate reprezenta ajutorul unui specialist. Doar acesta poate pune un diagnostic corect și poate stabili un plan de tratament și psihoterapie, individuală sau de cuplu, ce va duce la rezultatele așteptate de cei doi.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Clinica Psievolution

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân