Dăruieşte-ţi extazul unui sărut mai ceva ca-n filme!

Ce lucru extraordinar e sărutul, nu-i aşa? Şi nu ne referim la pupicul de pe obraz, cel de noapte bună cu care îţi trimiţi micuţul pe tărâmul viselor, sau cel pe care-l sufli către o prietenă pe care ai zărit-o în celălat capăt al camerei. Vorbim de sărutul romantic, însoţit de surle şi trâmbiţe în creier şi fluturi în stomac...
  • Publicat:
Dăruieşte-ţi extazul unui sărut mai ceva ca-n filme!

Ce lucru extraordinar e sărutul, nu-i aşa? Şi nu ne referim la pupicul de pe obraz, cel de noapte bună cu care îţi trimiţi micuţul pe tărâmul viselor, sau cel pe care-l sufli către o prietenă pe care ai zărit-o în celălat capăt al camerei.

Vorbim de sărutul romantic, însoţit de surle şi trâmbiţe în creier şi fluturi în stomac, sărutul cu care se încheie filmele romantice şi care pune ştampila pe cel mai important cuvânt de şase litere din istoria omenirii – iubire.

Fiind un fenomem atât de frumos şi de intim legat de existenţa fiecăruia dintre noi, era logic să-şi câştige o zi a lui, în care să fie sărbătorit cum se cuvine. Dacă şi tu ai uitat cum e săruţi ca Vivien Leigh şi Clark Gable în „Pe aripile vântului”, pe 6 iulie, de Ziua Internaţională a Sărutului, e cazul să-ţi reaminteşti.
Iată deci câteva informaţii cu adevărat interesante despre sărut.
 

Sărutul ca exerciţiu


În timpul sărutului, neurotransmiţători alături de hormonii fericirii precum endorfina, serotonina şi adrenalina sunt produşi, dându-le celor care se sărută o stare de stres pozitiv.

Acest stres pozitiv accelerează pulsul, care duce la o activitate mai intensă a inimii. Chiar şi plămânii fac exerciţii în timpul sărutului, datorită respiraţiei.

Când sărută, oamenii respiră de până la 60 de ori pe minut, spre deosebire de 20 de respiraţii pe minut – în mod normal. În plus, în timpul unui sărut pasional lucrează 34 de muşchi faciali, făcând schimbul de sărutări un antrenament perfect pentru prevenirea îmbătrânirii pielii. Un alt efect secundar demn de luat în calcul: 2 minute de sărut ard aproximativ 15 calorii.
 

Cocktail hormonal


Când buzele noastre se ating, miliarde de celule nervoase transmit neurotransmiţători, prin creier, ducând la eliberarea unui adevărat cocktail de hormoni.

Femeile, de exemplu, au un nivel mai ridicat al hormonului oxitocină în saliva lor. Acest hormon este cunoscut sub numele de „hormonul dragostei” şi provoacă emoţii, cum ar fi dragoste, încredere şi linişte. Cercetătorii susţin că există o corelaţie puternică între hormonul oxitocină şi comportamentul uman de stabilire a cuplurilor (Kosfeld Michael, Universität Zürich). De asemenea, bine-cunoscutul „hormon al fericirii” – dopamina – face sărutul şi mai special.

Sărutul e sănătos


Sărutul are aceleaşi efecte pozitive ca un vaccin. Peste 4.000 de bacterii sunt schimbate în timpul unui sărut intens. Acestea activează sistemul de apărare al organismului şi astfel întăresc sistemul imunitar. Prin urmare, persoanele care sărută se îmbolnăvesc mult mai puţin.

Şi nu numai atât – chiar şi dinţii lor devin mai sănătoşi, având în vedere că în timpul sărutului se produce mai multă salivă, aceasta conţinând calciu care ajută la întărirea smalţului.

Sursa: Nivea

 

Citeşte şi: Daţi-i sărutului, ce-i al sărutului!

Invata sa oferi sarutul perfect

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân