Cum facem fata conflictelor in cuplu?

Certurile sunt dureroase si neplacute, dar nu trebuie de fiecare data sa se sfarseasca cu o liniste ostila sau reprize de urlete.
  • Publicat:
Cum facem fata conflictelor in cuplu?
Cum facem fata conflictelor in cuplu?

Certurile sunt dureroase si neplacute, dar nu trebuie de fiecare data sa se sfarseasca cu o liniste ostila sau reprize de urlete. Invatand diverse modalitati de a face fata discutiilor cu o mare incarcatura emotionala poti evita certurile.

Afla de ce va certati!
Gandeste-te la adevaratele motive pentru care va certati. La suprafata, cauza putea fi banii, sexul, copii, prietenii, etc. Dar in profunzime poate fi cu totul alta cauza. Pentru a intelege mai usor cum poti descoperi adevaratele motive pentru care va certati iti poti imagina cearta ca pe un turn cu mai multe etaje. Etajele superioare reprezinta motivele despre care discutati de fapt, dar etajele inferioare sunt cele care stau la baza celor superioare. Deci in profunzime exista altre cauze decat cele superficiale. Trebuie sa le descoperi si sa rezolvi problema. Mai este necesar sa intelegi ca ceea ce simti in momentul unui conflict poate amplifica cearta. Daca de exemplu ai avut o zi grea la locul de munca vei incerca sa implici sentimentele negative pe care le ai in cearta cu partenerul.

Cand nu va puteti opri…
Daca motivele pentru care va certati sunt complexe, poate fi dificil, daca nu imposibil sa gasiti o rezolvare. Daca recunosti unul dintre acesti factori ca fiind si cauza pentru care voi va certati des, trebuie sa cauti sprijinul unor prieteni, rude sau specialisti in astfel de probleme:

– vietile voastre se dezvolta in directii cu totul diferite
– alcoolismul, dependenta de droguri sau alte astfel de probleme
– unul dintre voi are o aventura
– unul dintre parteneri nu il mai iubeste pe celalalt

Cum va certati?
In functie de strategia pe care o adopta cuplurile cand se cearta exista cateva modele des intalnite:

Zidul
Retragerea totala si refuzul de a discuta despre problema – partenerul nu se simte apreciat.

Critica excesiva
Comentand negativ fiecare miscare a celuilalt, referitor la problema despre care se discuta si nu numai. “Esti intotdeauna atat de uituc!” – partenerul se simte atacat si amenintat.

Sarcasmul
“Bine ca esti tu destept!” – partenerul se simte umilit.

Stilul defensiv
Apararea agresiva pentru a se justifica in fata partenerului. “Tu nici macar nu stii cate am eu de facut in fiecare zi!” – partenerul se simte atacat si invinovatit.

Gandeste-te la modul in care tu si partenerul tau va certati, apoi gandeste-te la ceea ce puteti face pentru a schimba asta.
Observa cat de usor treceti de la discutiile banale la certuri de proportii, aproape fara sa va dati seama. Discuta aceste aspecte cu partenerul tau iar daca nu se poate, treci direct la actiune. Schimba-ti tu comportamentul, iar partenerul tau va reactiona in consecinta. Adopta un stil de discutie “castig-castig”, pentru ca la sfarsitul discutiei nici unul dintre voi nu simte ca a pierdut. Aceasta strategie va va ajuta sa va axati pe dorintele si nevoile celuilalt, fiind dispus sa discutati relaxat despre posibilele solutii.

Asuma-ti responsabilitatea pentru emotiile tale!
Care sunt cauzele pentru care esti atat de suparata? Daca vrei sa discutati despre o problema delicata, incepe discutia amiabil. Nu te inarma cu toate reprosurile care iti trec prin cap sau cu remarci sarcastice si rutacioase. Asuma-ti responsabilitatea pentru emotiile tale! De ce esti atat de suparata? Este ceva din trecut care te influenteaza sa actionezi astfel? Daca spui “Ma enervezi atat de tare” arunci toata vina pentru sentimentele tale asupra partenerului. Comportamentul lui este cel care-ti declanseaza acele sentimente dar in profunzime acestea ar putea avea putine in comun cu problema actuala. Respecta-i punctul de vedere chiar daca esti nervoasa.

Incearca sa intelegi comportamentul partenerului, reactiile sale si incearca sa intelegi ca nu va certati numai pentru problema superficiala, ci si pentru altele mai profunde.
De exemplu, daca partenerul tau iti propune sa se ocupe de partea financiara, probabil ca incearca sa urmeze un model impus in copilaria sa cand parintele de acelasi sex se ocupa de organizarea cheltuielilor in familie. Va fi nevoie de negociere indelungata pentru a inlatura aceste asteptari ale partenerului.

Fii pregatita sa faci compromisuri!
Deseori singura cale de a ajunge la solutia “castig-castig” este aceea ca fiecare dintre parteneri sa renunte la o parte de teritoriu. Nu ramane rigida pe pozitia adoptata. Asculta ceea ce partenerul iti spune si incearca sa-ti imaginezi ce vrea sa obtina – nu considera ca stii deja ce vrea. Spune-i apoi care sunt asteptarile tale si incercati impreuna sa gasiti o solutie care sa va impace pe amandoi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: