Culoarea labiilor: în ce situații ar trebui să ne îngrijoreze?

Orice schimbare apărută la nivelul vulvei trebuie să ne ridice un semn de întrebare. Chiar și culoarea labiilor poate fi uneori un semn.
  • Publicat:
Culoarea labiilor: în ce situații ar trebui să ne îngrijoreze?
Foto: shutterstock

Orice fel de schimbare poate naște sentimentul de îngrijorare, mai ales când vine vorba de aparatul genital feminin. Bineînțeles, în momentul în care observăm schimbări dramatice ideal este să facem o vizită la cabinetul medicului, dar, mai des decât te-ai fi așteptat, schimbările la nivelul vulvei sunt normale și naturale. Vorbim aici în special de culoarea labiilor.

Culoarea labiilor: când să ne îngrijorăm?

În primul rând, vulva este numele pe carel poartă aparatul genital feminin, care include și labiile: labia majoră, cele din exterior și labia minoră, cele din interior. Multe persoane se preocupă de faptul că poate labiile nu arată ”norma”, dar fiecare vulvă are o formă unică, mărime și aspect, motiv pentru care nu trebuie să te aștepți la o culoare exactă. De exemplu, unele persoane pot avea o nuanță roz, roșiatică sau chiar purpurie, în timp ce altele pot avea labia maro. În principiu, culoarea labiei este determinată de tonul pielii, dar se schimbă în timp. Hormonii pot fi vinovați de aceste schimbări. Prima oară când poți observa o diferență este în timpul pubertății, atunci când labia se dezvoltă, se mărește și se închide la culoare.

De asemenea, sarcina afectează și ea culoarea labiei, bineînțeles tot din cauza schimbărilor hormonale care o acompaniază. Pe lângă asta, aceste schimbări sunt destul de comune, iar dacă nu vin acompaniate de simptome, nu prezintă motiv de îngrijorare. Culoarea în sine nu este un indicator major al unei boli, dar dacă sunt prezente leziuni sau secreție vaginală anormală, atunci trebuie să-ți pui un semn de întrebare și să-ți programezi o vizită la medic.

Cu toate astea, există câteva schimbări pe care trebuie să le iei în calcul. Dacă observi anumite pete pe labie, mai închise sau roșii față de restul pielii sau dacă observi umflături, mergi la medic. Orice leziune trebuie evaluată pentru melanom, iar medicul o va face cu ajutorul unei biopsii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: