Contraceptia masculina ne-ar putea salva de pilule

Barbatii aleg ca metoda contraceptiva:vasectomia dar dupa mai multi ani de casatorie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Contraceptia masculina ne-ar putea salva de pilule
Contraceptia masculina ne salveaza de pilule

Cele mai cunoscute metode contraceptive ce-i privesc pe barbati sunt prezervativul, actul sexual intrerupt si vasectomia. Dar asta nu e tot, cercetatorii s-au pus pe treaba si vor sa inventeze ceva la fel de sigur si simplu de administrat cum sunt anticonceptionalele, doar ca… pentru barbati!

Operatie cu nabadai

Sterilizarea masculina chirurgicala, prin vasectomie, poate fi considerata cea mai sigura metoda de contraceptie masculina, cu numai 0,1% risc de esec.

Vasectomia este o procedura simpla, sigura si foarte eficienta. Medicul taie cele doua tuburi numite vase deferente care transporta sperma de la testicule spre tractul ejaculator si uretra.

Vasectomia blocheaza singurele cai prin care spermatozoizii pot parasi organismul barbatului. Ei sunt reabsorbiti in corp. Barbatii care isi fac vasectomie pot in continuare sa faca sex si sa ejaculeze, dar sperma lor nu va mai contine spermatozoizi.

Dupa o saptamana de la operatie viata sexuala poate fi reluata fara probleme. Dar atentie! Sunt necesare cateva ejaculari pentru a elimina toti spermatozoizii din canalele deferente, asa ca pentru o perioada de aproximativ doua saptamani este indicata folosirea si a altor metode contraceptive sau realizarea un test care sa asigure ca sperma nu mai contine spermatozoizi.

Aproximativ 50 de milioane de barbati din intreaga lume au acceptat aceasta interventie de sterilizare si alti 500.000 de barbati se decid sa o faca in fiecare an.

Majoritatea dintre acestia sunt in general casatoriti de mai mult de 10 ani si aleg aceasta varianta in acord cu partenera (sotia) ca forma de contraceptie. Desi uneori vasectomia poate fi reversibila, ea este considerata o interventie permanenta. Costurile pentru o operatie de inversare a vasectomiei sunt foarte mari, si nu exista nici o garantie ca va avea succes. Inainte de a ajunge la operatia de vasectomie, incearca sa te pui in toate scenariile posibile care te-ar putea face sa te razgandesti.

Barbatii care si-au facut vasectomie au cu 56 % mai multe riscuri de cancer de prostata fata de ceilalti.

Tot femeile sunt de vina

Visul unei pilule contraceptive masculine – sau orice altceva asemanator – ii preocupa de mult timp de oamenii de stiinta. Cercetarile pe termen lung privind contraceptia masculina sunt axate in principal pe modul de functionare al hormonilor blocatori si dezorganizatori care au menirea de a perturba producerea si maturarea spermei sau aducerea acesteia intr-un stadiu de infertilitate.

Ca si in cazul oricarui medicament, potentialele efecte secundare pot semana reticenta printre eventualii producatori. Dar, poate cea mai mare temere a lor este legata de faptul ca aparitia unei astfel de metode contraceptive pentru barbati ar putea induce noi tensiuni intre partenerii sexuali.

Femeile trebuie sa si aiba incredere in parteneri – care nu risca o sarcina – ca isi vor inghiti cuminti pastila sau ca-si vor administra singuri o injectie. Intr-o astfel de situatie, companiile farmaceutice s-ar putea gasi in situatia ca in momentul promovarii noului produs, sa ofere femeilor si un set de control al nivelului spermatozoizilor, pentru a fi sigure.

Mijloace contraceptive pentru barbati complet diferite fata de ceea ce cunoastem deja, nu sunt de asteptat mai inainte de trecerea unei perioade de 5 pana la 10 ani. Acest termen poate parea surprinzator, insa trebuie tinut cont de faptul ca dezvoltarea oricarei noi tehnologii contraceptive are nevoie de 10 pana la 20 de ani. In aceasta perioada trebuie gasite noi modalitati de abordare a metodelor contraceptive masculine clasice – imbunatatirea prezervativelor actuale ar putea constitui o astfel de posibilitate.

Sunt barbatii de acord?

Dintre 4000 de barbati participanti la un studiu, o mare parte din ei au declarat ca ar accepta o astfel de metoda contraceptiva, un numar mai mic ar accepta doar la cererea partenerei si doar cativa nici nu ar vrea sa auda despre asa ceva. In curand, poate ca barbatii si femeile vor face cu randul sa protejeze sanatatea cuplului de o sarcina nedorita.

Partenerul tau ar lua anticonceptionale pentru barbati?

Citeste si Contraceptive de ultima generatie
                  Vrei sa…?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: