Coitus interruptus = contraceptie ineficienta

Desi cuplurile folosesc aceasta practica de mii de ani, coitus interruptus ramane una dintre cele ineficiente metode de contraceptie.
  • Publicat:
Coitus interruptus = contraceptie ineficienta
Coitus interruptus = contraceptie ineficienta

Desi cuplurile folosesc aceasta practica de mii de ani, coitus interruptus ramane una dintre cele ineficiente metode de contraceptie.

Coitus interruptus este o forma a relatiilor sexuale ce presupune retragerea rapida a penisului din vaginul partenerei inainte de ejaculare. Aceasta se mai numeste prin urmare si metoda retragerii, de la care se asteapta prevenirea aparitiei sarcinilor nedorite.

Este coitus interruptus o medota eficienta?

Dintre toate metodele de contraceptie, coitus interruptus are cel mai mare procent de esec, fiind ineficienta in 20% din cazuri. Asadar, metoda retragerii cu siguranta nu este cel mai sigur mod de a te proteja de o sarcina nedorita.

Principalul responsabil pentru aceasta rata de esec este fluidul pre-ejaculator, ce este secretat de penis in timpul excitarii. Acesta este eliberat fara ca barbatul sa fie constient, si poate contine si spermatozoizi.

Numarul spermatozoizilor poate fi cu atat mai mare cu cat barbatul a ejaculat cu destul de putin timp inainte (in aceeasi zi), astfel incat unii spermatozoizi pot fi deja pe drumul spre ovul, chiar inainte ca barbatul sa ajunga la orgasm.

Mai mult, coitus interruptus necesita o mare capacitate de auto-control din partea barbatului. Tinerii lipsiti de experienta considera ca este greu sa reziste in momentul extazului si adesea isi retrag penisul cand este deja prea tarziu.

Aceasta tehnica devine tot mai putin populara

Sondajele au aratat ca aceasta metoda este foarte populara in Italia si Turcia, precum si in Asia Occidentala. In ultimele decenii popularitatea acesteia a fost insa in scadere in intreaga lume, ca urmare a aparitiei metodelor moderne de contraceptie.

Un studiu efectual in Iran insa a aratat ca in zonele in care coitus interruptus a fost practicat mai frecvent ca metoda contraceptiva, nu s-a inregistrat neaparat o rata mai mare a natalitatii.

Intr-o masura destul de mare depinde si de ciclul partenerei pentru ca nivelul de fertilitate nu este intotdeauna acelasi. Uneori exista sanse mai mari pentru aparitia sarcinii, alteori mai mici.

Cu toate acestea, pasiunea si entuziasmul sunt de nestapanit uneori, iar circumstantele sunt de asa natura incat cuplul nu are alta optiune decat sa utilizeze metoda retragerii pentru prevenirea sarcinii.

Avantaje si dezavantaje

Ambii parteneri pot obtine placerea maxima prin utilizarea metodei coitus interruptus, dar acestia pot mai tarziu sa se confrunte cu frustrari din cauza grijii aparitiei unei sarcini nedorite.

Avantajul acestei metode este ca femeia nu este nevoita sa ia un surplus de hormoni, cum se intampla in cazul pilulelor contraceptive. Si nici nu exista alte consecinte fizice, ca in cazul prezervativelor, care pot provoca alergii.

Dezavantajul practicarii metodei retragerii este cu siguranta expunerea la bolile cu transmitere sexuala. Pe termen lung, ea poate provoca si insatisfactie sexuala constanta, pentru ca nu poti avea un orgasm relaxat.

Cand e prea tarziu, nu mai poti face nimic

Spermatozoizii din materialul seminal se misca foarte repede si ajung la ovulul femeii intr-o clipa. Sansa fecundarii este foarte mare in mijlocul ciclului menstrual, adica in timpul ovulatiei.

De aceea, orice masura luata dupa un coitus interruptus nereusit este in zadar, cu exceptia metodelor hormonale de urgenta (pilula de a doua zi). Multe femei incearca spalaturile vaginale cu apa, otet sau suc de lamaie, insa de cele mai multe ori acestea un au efectul scontat.

Tu in ce masura folosesti coitus interruptus ca metoda contraceptiva?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Orgasmul masculin sub lupa
Orgasmul masculin sub lupa
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”