Care este vârsta ideală să faci sex?

Educația sexuală este extrem de importantă pentru adolescenți, mai ales că principala lor întrebare este „Care este vârsta ideală să faci sex?”.
  • Publicat:

Multe persoane se simt inconfortabil să vorbească despre sex. Fie pentru că este considerat un subiect tabu, fie pentru că nu sunt atât de deschise către asemenea discuții. Educația sexuală este extrem de importantă pentru adolescenți, mai ales că principala lor întrebare este „Care este vârsta ideală să faci sex?”.

Știm cu toții că foarte important în actul sexual este consimțământul, dar pe lângă asta, este bine să știi care este vârsta potrivită să faci sex (psihologic vorbind) atât pentru femei, cât și pentru bărbați, dar mai ales care sunt schimbările care apar în corpul nostru.

Care este vârsta ideală să faci sex?

În realitate, decizia este a fiecărei persoane în parte. Există studii științifice care arată că schimbările corpului pot semnifica maturitatea biologică și ne sugerează când este momentul în care să ne implicăm în contactul sexual. Pe lângă asta, vârsta ideală pentru sex presupune și ca acea persoană să aibă maturitatea psihologică și să înțeleagă sexul în profunzime, dar și consecințele cu care vine la pachet.

La femei

Vârsta legală pentru a face sex, atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 18 ani. Corpul începe să se dezvolte în timpul pubertății (între 9 și 15 ani), dar din punct de vedere emoțional și mental nici femeile, nici bărbații nu sunt complet dezvoltați. Pentru femei, studiile arată că vârsta ideală să faci sex este între 20 și 25 de ani.

În jurul acestei vârste, corpul femeii este deja ajuns la maturitate, la fel și gândirea. Mai mult, este vârsta la care femeile ating pragul fertilității.

La bărbați

Similar femeilor, bărbații au nevoie să se maturizeze emoțional și mental pentru a înțelege sexul și ce presupune această practică. Și în cazul bărbaților, cantitatea spermatozoizilor începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă, deși la bărbați acest declin apare destul de târziu, începând cu vârsta de 40 de ani, iar la 17 ani, cei care se implică în partide sexuale tind să fie copleșiți de experiența pe care o au.

Statisticile arată că tinerii bărbați tind să nu fie interesați să folosească prezervativul, ceea ce crește riscul de boli cu transmitere sexuală, dar și riscul de a produce o sarcină nedorită. Acesta este și motivul pentru care sexul trebuie înțeles în profunzime, atât cu părțile lui plăcute, cât și privind consecințele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult