Cand menstruatia te ingrijoreaza…

Ce femeie nu a avut macar o data in viata grija menstruatiei neregulate? Ciclul menstrual care vine prea devreme, prea tarziu sau deloc, in cantitate foarte mare ori alarmant de mica, dureaza fie mai mult decat de obicei, fie suspect de putin.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cand menstruatia te ingrijoreaza...
Cand menstruatia te ingrijoreaza...

Ce femeie nu a avut macar o data in viata grija menstruatiei neregulate? Ciclul menstrual care vine prea devreme, prea tarziu sau deloc, in cantitate foarte mare ori alarmant de mica, dureaza fie mai mult decat de obicei, fie suspect de putin.

Menstruatia este o pierdere lunara de sange uterin, care apare la fiecare 28 de zile (pot fi uneori si 30, 35, fara sa fie neaparat o problema), pe o durata de 3-5 zile. Cand trebuie sa ne ingrijoram? Cand sangerarea depaseste 7 zile (menoragie), cand menstruatia este insotita de dureri mari (dismenoree), cand ciclul este neregulat (apare la intervale mai mici sau mai mari de timp) sau cand lipseste de tot (amenoree secundara sau primara).

Ciclul menstrual poate fi afectat de multi factori, asa ca multe femei pot avea cand si cand menstre neregulate: stresul, scaderea sau cresterea in greutate cu peste 3 kg, o tulburare a regimului alimentar (dietele dure sau indelungate pot duce la disparitia temporara a ciclului), exercitiile fizice intense, dezechilibrul hormonal, ovarele polichistice.

Menstruatia neregulata anunta viitoare boli?
Daca tulburarile de menstruatie sunt frecvente, atunci nu le mai putem numi banale. Absenta unui ciclu nu trebuie sa ne ingrijoreze foarte tare, insa daca se ajunge la doua sau mai multe, vizita la ginecolog devine obligatorie. Tot mai multe studii arata o legatura intre menstruatia deseori neregulata si diverse maladii: diabet, boli cardiovasculare si osteoporoza.

O cercetare realizata in 1982 in Franta a demonstrat ca femeile cu cicluri neregulate prezinta un risc cu 25% mai mare de a suferi la un moment dat de boli de inima, iar cele cu cicluri foarte neregulate prezinta un risc de 67%. Doua fenomene ar putea explica aceste rezultate. Pe de-o parte, majoritatea celor care se confrunta cu tulburari de menstruatie prezinta sindromul ovarelor polichistice, care inseamna un nivel excesiv de hormoni masculini.

Pe de alta parte, neregularitatea menstruatiei se poate traduce printr-o carenta de estrogeni, care au un rol protector in ceea ce priveste maladiile cardiovasculare. Nu te impacienta insa inutil, poti totusi sa ii ceri medicului tau sa iti evalueze riscul cardiac.

Un alt studiu, din 2001, a depistat o crestere a riscului de diabet de tip 2 (indiferent de greutatea corporala), in cazul femeilor care au ciclurile menstruale mai mari de 40 de zile sau foarte neregulate. Acestea ar putea prezice chiar si osteoporoza, arata unele cercetari. 

Varstele tulburarilor de menstruatie
Intre 14 si 20 de ani – in primii ani dupa aparitie, ciclul este frecvent neregulat si mai dureros. Cel mai adesea responsabile de acest lucru sunt absenta ovulatiei si progesteronul insuficient. Tulburarile sunt trecatoare si nu afecteaza viata de femeie sau de viitoare mama. Vizita la specialist este totusi obligatorie pentru eliminarea altor cauze mai grave. Se poate administra un tratament cu pilule hormonale care va duce la rezolvarea problemei.

Intre 20 si 40 de ani – acum productia hormonilor (estrogen si progesteron) este sub controlul a doua zone din creier (hipotalamus si hipofiza), al caror rol este secretia hormonala. O stimulare insuficienta a acestor zone poate fi responsabila de ciclul neregulat.

Insuficienta de progesteron este frecvent intalnita si printre cauzele ei se numara: insuficienta tiroidiana (stimularea insuficienta din partea creierului a celor doua zone), hiperprolactimia, anomalie ovariana cu hiperandroginie (producerea in exces a hormonilor masculini), insuficienta ovariana, obezitate, maladie asociata.

Un stres sau un soc psihoafectiv pot, de asemenea, provoca o tulburare de ovulatie (infertilitatea poate fi asociata cu o menstruatie neregulata), un deficit de progesteron. Dereglarile vor da inapoi in urma unui tratament cu progestative de sinteza sau cu pilula clasica. Trebuie sa treci neaparat pe la medic pentru a elimina o cauza organica (infectie, tumoare, fibrom, endometrioza).

De la 40 de ani in sus – secretia de progesteron devine insuficienta, iar cea de estrogen va fi preponderenta. Este pre-menopauza. Din cauza secretiei hormonale neregulate vei simti tensiune in sani, dureri pelviene si vei avea tulburari de ciclu. Acum se dezvolta fibroamele, tot din cauza variatiilor hormonale care dureaza pana la instalarea menopauzei.

Tratamentul hormonal iese din discutie, asa ca ramane interventia chirurgicala care este necesara pentru a inlatura mucoasele care acopera cavitatea uterina in cazul menstruatiilor hemoragice cronice. Mergi la medic pentru a exclude -o patologie ovariana, cervicala sau uterina (fibrom, cancer) sau o sarcina.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cand sexul bate la usa...
Cand sexul bate la usa...
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”