Agresiunea provoaca placere la fel ca un orgasm?

Dopamina este substanta din creier responsabila cu comportamentul uman sau animal.
  • Publicat:
Agresiunea provoaca placere la fel ca un orgasm?
Agresiunea provoaca placere la fel ca un orgasm?

Iti place sa te certi? Se pare ca cercetatorii ti-au gasit o scuza: procesele creierului inregistreaza agresiunea ca pe o placere asemanatoare sexului, mancatului sau consumului de droguri.

Scut de protectie

Agresiunea apare la aproape toate vertebratele si este necesara pentru a obtine si pentru a pastra resurse importante, cum sunt prietenii, teritoriul si mancarea. Si totusi, creierul primeste un astfel de eveniment agresiv ca pe o recompensa, spun cercetatorii.

Implicata in acest proces este si dopamina, unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos, adica o substanta ce transmite informatia intre multe dintre celulele creierului.

Aceasta este o explicatie plauzibila pentru faptul ca toate creaturile au o predispozitie naturala de a lupta, iar oamenii sunt atat de fascinati de sporturile violente cum sunt boxul si fotbalul.

Experimente pe soareci

Pentru acest studiu, cercetatorii au folosit o pereche de soareci, un mascul si o femela pe care i-au separat intr-o cusca, si alti 5 “intrusi”, pe care mai apoi i-a starnit intre ei.

Cand femela a fost scoasa temporar din cusca si a fost inlocuita cu un soarece intrus, acesta a determinat o reactie agresiva din partea masculului gazda. El si-a atacat rivalul lovindu-l cu coada, atacand prin laterala, boxand si muscandu-l.

Cercetatorii au antrenat, de asemenea, soarecele gazda sa alunge din cusca intrusul, iar acesta a reactionat, din nou, in mod negativ. Soarecele gazda a avut confruntari zilnice cu cate un intrus, iar analizele acestor confruntari au indicat ca soarecele gazda le-a perceput ca pe o recompensa.

Acelasi soarece gazda a fost apoi tratat cu un medicament ce i-a suprimat receptorii de dopamina. Dupa acest tratament, s-a constat o scadere a frecventei cu care el si-a instigat rivalul. Dopamina este adeseori asociata cu placerea, motivatia si recompensa.

Agresiunea poate fi motivanta

Aceste experimente ne arata ca un individ va cauta in mod intentionat o incaierare agresiva pentru ca in urma aceasteia el traieste o senzatie de recompensa. De asemenea, se poate observa pentru prima data ca agresiunea, starnita din proprie initiativa este motivanta si ca binecunoscutele suplimente pozitive de dopamina joaca un rol critic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”