Afla totul despre himen!

Himenul este o membrana fina si transparenta ce separa cavitatea vaginala de vulva.
  • Publicat:
Afla totul despre himen!
Afla totul despre himen!

Fara vreo functie speciala, himenul reprezinta pentru marea majoritate a oamenilor simbolul virginitatii. Exista insa niste exceptii care infirma regulile conform carora daca nu ai himen nu mai esti virgina!

Pentru inceput, hai sa vedem ce este himenul!

O membrana fina si transparenta ce separa cavitatea vaginala de vulva. Are mici deschizaturi ce-i permite menstruatiei sa treaca, in functie de care difera cele patru tipuri existente:

Himenul inelar: are o deschizatura rotunda in centru. Este cel mai frecvent.
Himenul semi-luna: este situat langa peretele vaginal.
Himenul labial: are o crapatura fie verticala fie orizontala si prin aspectul sau, pare a fi un al treilea rand de labii.
Himenul cibriform: are aspectul unei site, are mai multe orificii care ii permit sangelui menstrual sa curga.

In mod normal, la primul contact sexual, prin penetrare, acesta se rupe, provocand o mica sangerare. Exista si cazuri in care himenul nu vrea sa cedeze si este necesara interventia unui medic – procedeul se numeste himenotomie si in tarile occidentale e la mare cautare.

Pe de alta parte, himenul sfideaza mitul virginitatii intrucat:

Se poate rupe si fara contact sexual

Himenul are intotdeauna o mica deschizatura ce-i permite sa ramana intact dupa introducerea unui tampon sau chiar al degetului in vagin. Uneori insa, el se poate rupe prin diferite activitati: mersul pe bicicleta, echitatie sau chiar gimnastica. Nu va speriati insa intrucat cazurile sunt destul de rare.

Poate sa lipseasca cu desavarsire

Unele femei se nasc fara himen. Asta nu inseamna ca au sau vor avea vreo problema de sanatate din cauza asta. La altele, e ca si cum nu ar avea, asta pentru ca himenul este foarte elastic si se dilata fara a sangera.

Poate fi reconstituit

Asta printr-o simpla operatie numita himenoplastie. Redobandirea virginitatii constituie o optiune in special pentru femeile ce iau in considerare anumite considerente de varsta, cultura sau religie.

Interventia este una simpla, dureaza aproximativ o ora, nu are riscuri si nu este durereoasa. Singurul inconvenient ar fi de ordin financiar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mare sau mic, tu esti multumit?
Mare sau mic, tu esti multumit?
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: