7 semne ale infertilităţii feminine şi masculine pe care orice cuplu ar trebui să le cunoască

Crampele menstruale dureroase, acneea şi orgasmul „uscat” sunt doar câteva dintre simptomele timpurii ale infertilităţii. Dacă s-ar acorda mai multă atenţie unor simptome timpurii, medicii cred că şansele de a rămâne însărcinată ar fi mult mai mari, deoarece tratamentul s-ar realiza mai devreme şi mai eficient.
Autor: Paula Rotaru
7 semne ale infertilităţii feminine şi masculine pe care orice cuplu ar trebui să le cunoască

Infertilitatea afectează din ce în ce mai multe cupluri din România, dar şi la nivel mondial. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că un cuplu din şase, adică15% din populaţia reproductivă, se confruntă cu infertilitatea.

Dacă s-ar acorda mai multă atenţie unor simptome timpurii, medicii cred că şansele de a rămâne însărcinată ar fi mult mai mari, deoarece tratamentul s-ar realiza mai devreme şi mai eficient.

Crampele menstruale dureroase, acneea şi orgasmul „uscat” sunt doar câteva dintre simptomele timpurii ale infertilităţii.

Descoperă în rândurile de mai jos 7 semne ale  infertilităţii feminine şi masculine pe care orice cuplu ar trebui să le cunoască!

Simptome timpurii ale infertilităţii la femei şi bărbaţi

Niciodată nu ştii când trebuie să îţi vină menstruaţia 

Durata normală a ciclului menstrual este de 28 de zile, dar nu este cazul să te alarmezi dacă în cazul tău este de 21 sau 35 de zile, susţin specialiştii. Nu este nimic în neregulă cu organismul tău dacă, din când în când, menstruaţia întârzie sau vine mai devreme cu câteva zile, dar dacă este atât de neregulată încât nici nu mai ştii când ţi-a venit ultima dată, ar fi bine să faci o vizită medicului ginecolog, pentru că poate avea la bază o problemă cu ovulaţia. 

Tulburările de ovulaţie sunt cauza infertilităţii în 25% din cupluri, potrivit medicilor de la Mayo Clinic. Principala cauză a infertilităţii la femei este reprezentată de sindromul ovarului polichistic, o afecţiune caracterizată de mentre neregulate sau care lipsesc cu lunile. Află mai multe despre sindromul ovarului polichistic aici!

De asemenea, menstruaţia neregulată poate fi cauzată de stresul emoţional sau de efortul fizic intens, care poate da peste cap echilibrul hormonal. Greutatea în exces sau cea la limita inferioară este, de asemenea, o cauză frecventă a dezechilibrului hormonal. 

Menstruaţie abundentă

Problemele cu tiroida sau cu rinichii pot fi de vină pentru cantitatea mare de sânge menstrual, la fel şi anumite medicamente (antiinflamatoarele, anticoagulantele). Dar menstruaţia abundentă poate fi şi un semn timpuriu al infertilităţii: în timpul ciclului menstrual, estrogenul şi progesteronul ajută la curăţarea uterului, dar dacă ovarele nu mai eliberează în fiecare lună ovule, apare un dezechilbru hormonal, care duce la menstre abundente, cu cheaguri. De asemenea, fibromul uterin poate fi de vină pentru cantitatea mare de sânge menstrual. Se estimează că mai bne de 10% dintre femeile infertile suferă de fibrom uterin, arată datele American Society for Reproduction Medicine. 

Dacă trebuie să îţi schimbi absorbantul la fiecare oră, înseamnă că menstruaţia ta este abundentă şi ar trebui să mergi urgent la ginecolog!

Crampe menstruale foarte dureroase

Orice femeie are dureri în prima zi a menstruaţiei, dar există şi unele care experimentează crampe foarte puternice, care le ţintuiesc la pat nu doar în prima zi, ci şi în următoarele. Această durere puternică este asociată de regulă cu endometrioza şi este însoţită frecvent de dureri lombare, incontinenţă urinară şi fecală şi durere în timpul actului sexual. Aproape 50% dintre femeile care suferă de endomentrioză întâmpină dificultăţi în a rămâne însărcinate. Află mai multe despre endometrioză aici!

Ai multe coşuri pe faţă

Coşurile nu sunt cauzate doar de igiena deficitară sau de alimentaţia dezechilibrată, ci şi de fluctuaţiile hormonale, de stres sau medicamente. De asemenea, pot apărea din cauza sindromului ovarelor polichistice: ovarele produc prea mulţi hormoni masculini androgeni, care contribuie la apariţia inflamaţiilor pielii şi la formarea coşurilor, precum şi la creşterea excesivă a părului facial sau corporal. 

Mărirea în volum a scrotului

Infertilitatea afectează şi bărbaţii, nu doar femeile! Aproape o treime din cazurile de infertilitate tratate în Statele Unite au la bază probleme reproductive masculine. Varicocelul este una dintre ele şi poate cauza umflarea testiculelor şi a scrotului – află mai multe despre această afecţiune aici! Una dintre consecinţele acestei boli este scăderea calităţii spermatozoizilor, precum şi cantitatea de spermă produsă. Vestea bună este că varicocelul poate fi tratat cu succes prin intervenţie chirurgicală.

Ejacularea „uscată”

Sperma este ingredientul de bază în procesul de concepţie, aşa că o cantitate prea mică sau inexistentă în timpul orgasmului duce la imposibilitatea femeii de a rămâne însărcinată. Orgasmul „uscat”, aşa cum este numită, în termeni medicali, ejacularea retrogradă, se caracterizează prin deplasarea spermei înapoi în vezică, în loc să urmeze cursul firesc al naturii, respectiv prin penis. Cauzele acestei afecţiuni pot fi diabetul, deteriorarea nervilor din zona respectivă, anumite medicamente, intervenţiile chirurgicale la nivelul prostatei, vezicii urinare sau uretrei.