3 mituri sexuale controversate lămurite

Numarul mare de parteneri sexuali creste riscul contactariii unei bts.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 mituri sexuale controversate lămurite
3 controverse sexuale lamurite

Toata lumea se pricepe, cu totii au ceva de spus. Nu intotdeauna corect, nu mereu cu urmari dintre cele pozitive. Sunt multe lucruri care se aud si se cred despre viata sexuala. Iata cateva,cu tot cu parerile specialistilor despre ele.

Mit 1: Sexul oral inseamna boala curata. Cei care il practica vor face cancer la gat

În 2007 cercetatorii de la centrul de cancer Johns Hopkins Kimmel au anuntat intr-adevar ca au dovezi certe ca human papillomavirus (HPV) poate provoca, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, cancer de gat. De altfel, infectia orala cu HPV este cel mai mare factor de risc al bolii, adica intrece tutunul si consumul de alcool.

Iar un numar ridicat al partenerilor sexuali il creste si pe cel al riscurilor de cancer de acest tip. Expertii au realizat un studiu pe 100 de barbati si femei abia diagnosticati cu cancer orofaringial si pe alte 200 de persoane care nu aveau maladia.

Cei care au spus ca au facut sex oral cu mai mult de 6 parteneri prezentau riscuri de 8,6 ori mai mari sa dezvolte un cancer legat de HPV. Medicii sunt clari: sexul oral – si felatia, si cunnilingusul – reprezinta principalul mod de transmitere a infectiei cu HPV. „Majoritatea infectiilor HPV se elimina spontan fara a prezenta simptome, dar un procent redus de persoane care au dobandit tulpini HPV cu risc crescut pot dezvolta cancer.

Totusi, cancerul de gat este o forma relativ rara de cancer, iar majoritatea oamenilor care dobandesc o infectie orala cu HPV nu vor dezvolta cancer de gat”, ne explica doctor Raluca Hera, specialist www.ginecologie.ro.

Mit 2: Cine nu face sex regulat se imbolnaveste grav

Uite, de pilda, tinerele care nu au o viata intima activa fac noduli mamari. Foarte, foarte multe fete par convinse de asta. Asa ca am cerut lamuriri. „Femeile abstinente sexual au un procent mai redus de vaginite si de infectii urinare. Aceste infectii sunt cauzate de bacteriile de pe piele care sunt introduse in vagin sau in uretra in cursul actului sexual.

Adolescentele abstinente sexual au performante intelectuale mai bune. Femeile abstinente de toate varstele sufera mai putin de depresii si fluctuatii emotionale provocate de conflictele in relatia cu partenerul”, ne informeaza specialistul www.ginecologie.ro, doctor Raluca Hera.

Sa nu va inchipuiti insa ca viata sexuala activa ne face mai mult rau. (Re)cititi articolul despre beneficii, ca sa va convingeti. Dar nici abstinenta sexuala nu are nici un risc, nu are efecte negative asupra sanatatii asa cum se tot spune. „Abstinenta sexuala este inofensiva atunci cand este practicata cu moderatie.

Riscurile de sanatate pe termen lung ale femeilor abstinente sexual nu decurg ca o consecinta directa a abstinentei in sine, ci mai degraba din faptul ca femeile abstinente nu au copii si nu utilizeaza contraceptive orale. Sarcina si contraceptivele orale reduc expunerea unei femei la estrogenii propriii din cursul ciclului menstrual.

Femeile care au putini copii sau nu au deloc, precum si cele care nu utilizeaza pilule anticonceptionale, chiar si daca nu sunt abstinente sexual, sunt expuse la urmatoarele afectiuni: endometrioza, cancer de ovar, cancer de endometru si cancer de san.

Totusi, preventia dobandita prin sarcina si anticonceptionale este considerabil mai mica decat riscul unei activitati sexuale neprotejate”, ne lamureste ginecologul Raluca Hera.

Mit 3: Vaccinul impotriva cancerului de col uterin te ucide

Doar s-a intamplat cu mai multe fete din Europa si, am auzit, si din America. Este plin internetul de articole care infiereaza acest vaccin. Exista inclusiv filmulete video ale rudelor sau prietenilor tinerelor care ar fi murit dupa ce au facut injectia. Se spune ca omoara cate o fata pe luna, ca ar avea peste 3.500 de efecte adverse.

Sa dam cuvantul specialistului. „Expertii afirma ca vaccinul anti-HPV, care previne infectia cu patru tipuri de papilomavirus uman (HPV), este sigur si eficient. Cu toate acestea, tot ei afirma ca in urma administrarii vaccinului anti-HPV, au fost raportate accidente severe in circa 6% din cazuri, cateva dintre aceste accidente soldandu-se chiar cu deces.

Insa, cauza deceselor nu a prezentat nici un factor comun la cazurile analizate, ceea ce a condus la concluzia oficiala ca vaccinul anti-HPV nu a reprezentat cauza directa a decesului”, spune medicul Raluca Hera.

Care adauga si ca „Majoritatea problemelor raportate in urma administrarii vaccinului anti-HPV sunt minore si nespecifice: cefalee (durere de cap), greata, febra, lesin in momentul injectiei, dureri la locul injectiei.

Beneficiile vaccinului anti-HPV prevaleaza in mod absolut riscurile acestuia. Vaccinul anti-HPV protejeaza nu numai impotriva tulpinilor HPV care cauzeaza circa 70% din cancerele de col uterin, ci si impotriva tulpinilor HPV care cauzeaza circa 90% din condiloamele genitale (vegetatii). De asemeni vaccinul anti-HPV protejeaza impotriva cancerului vaginal si vulvar.

Administrarea vaccinului anti-HPV in combinatie cu efectuarea anuala a testului Papanicolau reprezinta in prezent cea mai eficienta metoda de protectie a femeilor impotriva cancerului de col uterin.“ Care se situeaza pe locul al doilea in topul cancerelor letale in randul femeilor, cu 240 de mii de decese inregistrate anual in lume.

Tot anual apar aproximativ 500 de mii de noi cazuri. Autoritatile noastre au decis ca fetitele de clasa a 4-a sa fie vaccinate gratuit impotriva acestei teribile maladii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Tu esti dependenta de sex?
Tu esti dependenta de sex?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”