10 mituri despre contracepție în care să nu mai crezi

  • Publicat:
10 mituri despre contracepție în care să nu mai crezi
10 mituri despre contraceptie

Exista multe metode de prevenire a aparitiei unei sarcini nedorite, insa si mituri despre contracepție care persista in jurul lor.

De aceea, iti prezentam in continuare cateva dintre cele mai dezbatute mituri despre contracepție.

Cele mai frecvente mituri despre contracepție

1. Alaptez, deci nu pot ramane insarcinata

In perioada in care femeia alapteaza, aceasta intampina o predispozitie organica de inhibare a ovulatiei, insa acest fapt nu este intotdeuna garantat. Ovulatia poate aparea chiar si atunci cand femeia alapteaza, motiv pentru care nu trebuie pus foarte mare pret pe acest aspect. In plus, este recomandat ca proaspata mama sa foloseasca pilule contraceptive in cazul in care nu doreste sa ramana din nou insarcinata.

2. Nu pot ramane insarcinata daca nu am avut orgasm
Unul dintre miturile cele mai incetatenite, este, fireste, fals. Sarcina se instaleaza in momentul in care un spermatozoid reuseste sa strapunga mebrana ovulului secretat de femeie. Cand barbatul ejaculeaza, eliberand lichidul seminal, este putin probabil ca si partenera lui sa obtina un orgasm concomitent. In plus, ciclul menstrual care se instaleaza in fiecare luna, apare independent de existenta vreunui orgasm al femeii pe parcursul lunii respective. Ovulul este deci eliberat oricum. Graviditatea apare doar daca el este fecundat ulterior de spermatozoid.

3. Nu voi ramane insarcinata daca fac dus dupa
Spalarea in urma contactului sexual nu reprezinta nici pe departe o garantie iompotriva instalarii sarcinii. Dupa ejaculare, spermatozoizii ajung in cervix, si nici cel mai eficient dus nu poate sa ii inlature de acolo. In plus, dusarea in interiorul vaginului este o practica condamnata de medicii ginecologi, reprezentand o modalitate facila de infectare a vaginului cu diversi germeni si bacterii continute in apa.

4. Nu am nevoie de contraceptie, pentru ca am contacte sexuale doar in perioada „sigura” a lunii
Mituri asemanatoare acestuia apar din cauza informarii deficitare asupra manierei in care se instaleaza ciclul menstrual. Exista 4 tipuri de hormoni (substante care stimuleaza sau regularizeaza activitatea celulelor si organelor) implicati in menstra, si anume: hormoni care stimuleaza foliculii- FSH, hormoni care stimuleaza sintetizarea luteinei- LH, estrogen si progesteron. O secretie echilibrata a acestei sume de hormoni centralizeaza eliberarea ovulului (procesul de ovulatie). In vreme ce menstruatia este mai mult sau mai putin regulata, secretia acestor hormoni poate fi influentata de o serie de factori extrinseci, printre care varsta, stresul, medicatia, etc. Din aceasta cauza, stabilirea zilelor „sigure” se poate dovedi a fi nu doar defectuoasa, ci si eronata. Cuplurile care practica aceasta metoda de prevenire a sarcinii, trebuie sa acorde atentie o sporita si constanta simptomelor ovulatiei si factorilor externi care o pot influenta.

5. Nu pot ramane insarcinata daca adopt anumite pozitii sexuale
Unele persoane sunt convinse ca daca fac sex in anumite pozitii, reduc pana la disparitie riscul de a se confrunta cu o sarcina nedorita. Au senzatia ca daca femeia sta deasupra, spermatozoizii nu vor putea ajunge in cervix, si aceasta nu va ramane insarcinata. In realitate, nicio pozitie sexuala nu prezinta acest beneficiu. In momentul ejacularii, lichidul seminal este expulzat cu o viteza considerabila, astfel ca el ajunge acolo unde trebuie. Si in plus, spermatozoizii incep un drum ascendent spre capatul vaginului imediat dupa ce au fost eliberati din canalul spermatic.

6. Poti folosi banda plastica sau baloane, in cazul in care nu ai prezervative la indemana
Total gresit! Si neindicat! Nu se potrivesc bine, motiv pentru care pot cadea in timpul actului sexual. in cazul baloanelor, acestea contin aditivi speciali si substante care pot vatama tesutul din jurul organelor sexuale. Prezervativele sunt concepute special pentru a proteja in timpul actului sexual si pentru a preveni scurgerile de lichid spermatic in vagin. Sunt testate, si au rezultate efective de necontestat.

7. Nu am cum sa raman insarcinata daca partenerul se retrage la timp
Aceasta practica nu reprezinta o modalitate contraceptiva eficienta. Este adevarat ca scade sansele femeii de a ramane insarcinata, insa nu intotdeauna. Mici cantitati de lichid seminal sunt secretate pe intreg parcursul actului sexual, si nu doar la sfarsit. In plus, unii barbati ar putea ceda tentatiei, ejaculand in interiorul vaginului. Altii nu au control total asupra momentului in care resimt climaxul, astfel ca in acest fel, sansele de aparitie a unei eventuale sarcini cresc simtitor.

8. Nu poti ramane insarcinata dupa primul contact sexual
Femeia poate resimte o sarcina oricand, indiferent daca este prima oara cand are un contact intim cu partenerul sau nu. Ovulatia survine independent de natura vietii sexuale, necontand daca aceasta este activa sau nu. Intalnirea ovulului eliberat cu un spermatozoid inseamna fecundare, si deci aparitia unui fat, 9 luni mai tarziu.

9. Sexul in cada nu este periculos
Intr-adevar, nu este periculos, insa poate cauza o sarcina nedorita. Spermatozoizii supravietuiesc in apa, iar daca ajung in vagin, pot gasi calea catre cervix.

10. Pilula contraceptiva este eficienta imediat de la administrare
Acest mit este total fals. De cele mai multe ori, este nevoie de un ciclu menstrual complet pentru ca efectele anticonceptionale sa se activeze. Hormonii administrati pe cale orala au nevoie de un anume ragaz pentru a se combina cu hormonii existenti ai femeii, toate astea pentru a impiedica ovulatia. Majoritatea pilulelor hormonale actioneaza asupra cervixului, prin ingrosarea peretilor acestora (ceea ce face aproape imposibila ascensiunea spermatozoizilor), si asupra secretiei propriu-zise a ovulului, prin oprirea eliberarii lui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: