Sângerări în timpul sexului: care sunt cauzele?

27.09.2020 | Autor: Paula Rotaru
Sângerări în timpul sexului: care sunt cauzele?

Sângerări în timpul sexului? Nu e un lucru tocmai normal. Sexul nu trebuie să doară, nici să lase „amintire” pe lenjerie o pată de sânge.

Dacă te confrunţi des cu sângerări în timpul actului sexual, programează cât mai rapid o consultaţie la medicul ginecolog.

Între timp, descoperă care ar putea fi cauzele sângerărilor vaginale apărute în timpul sexului şi când este cazul să te îngrijorezi.

Sângerări în timpul sexului: 7 cauze posibile

Există mai multe explicaţii privind sângerarea apărută în timpul actului sexual, de la modificările hormonale prin care treci până la administrarea contraceptivelor sau chiar… sarcina. Iată care sunt cele mai comune cauze ale acestui simptom:

Contraceptivele orale

Dacă ai schimbat pilulele contraceptive sau ai uitat să iei câteva pastile din folie, e foarte posibil să te confrunţi cu sângerări în timpul actului sexual. Cu toate acestea, este important să mergi la medic pentru un control de rutină, pentru că sângerarea vaginală poate fi şi un semn de infecţie.

Bolile cu transmitere sexuală

Sângerarea din timpul sexului, dar şi cea intermenstruală pot fi semne ale unei infecţii cu transmitere sexuală, precum chlamydia sau gonoreea, atrag atenţia specialiştii. Din fericire, multe boli cu transmitere sexuală pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor, cu condiţia să fie descoperite la timp şi tratamentul să fie instituit cât mai devreme.

Polipii cervicali

O altă cauză posibilă a sângerărilor vaginale poate fi existenţa unor polipi la nivelul colului uterin, care pot fi „deranjaţi” în timpul actului sexual şi se pot rupe. De asemenea, există şi posibilitatea ca pielea cervixului să fie foarte subţire (afecţiune numită ectropion) şi, astfel, să fie mai predispusă la apariţia unor leziuni care pot cauza sângerare. Cel mai indicat este să mergi la un control ginecologic, pentru a afla cauza exactă a sângerărilor vaginale.

Sarcina

Sângerarea vaginală în timpul sexului sau între menstre poate fi şi un simptom al unei sarcini ectopice (extrauterină). Infecţiile, apendicita, endometrioza sau absenţa unuia dintre ovare sunt, toate, posibile cauze ale sarcinii ectopice, care se poate manifesta şi prin sângerare vaginală. Aşadar, nu ignora acest simptom şi fă-ţi rapid un test de sarcină sau, şi mai bine, mergi la medic!

Menopauza

Vârsta înaintată poate fi, de asemenea, o posibilă cauză a sângerării vaginale în timpul actului sexual. Pe măsură ce îmbătrânim, noi, femeile, ne putem confrunta cu atrofie vaginală, ca urmare a scăderii nivelul de estrogen, iar asta poate duce la subţierea şi uscarea vaginului, care favorizează apariţia sângerărilor. De asemenea, dacă eşti la menopauză sau încă mai ai sângerări menstruale sporadice, e foarte posibil să te confrunţi cu mici hemoragii şi în timpul sexului.

Cancerul cervical

Unul dinte motivele pentru care ar trebui să te îngrijoreze sângerările în timpul sexului sau după este faptul că acestea pot fi cauzate de o afecţiune gravă, respectiv cancerul cervical sau de col uterin. Alte simptome specifice cancerului cervical sunt: durerile în timpul actului sexual, scurgerile vaginale neobişnuit, oboseala excesivă, durerile lombare sau sângerările vaginale după instalarea menopauzei. Pentru sănătatea şi liniştea ta, programează-ţi o vizită la medicul ginecolog cât mai curând posibil, pentru a afla cu certitudine care este cauza problemei.

Endometrioza

O altă cauză a sângerărilor vaginale neobişnuite, atât cele din timpul sexului, dar şi cele dintre menstre sau cele foarte abundente, este endometrioza, una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu infertilitatea la femeile tinere. Se estimează că peste 500.00 de românce suferă de endometrioză, iar printre principalele simptome ale acestei afecţiuni se numără: durerea puternică la menstruaţie sau în timpul actului sexual, sângerările vaginale neobişnuite, ciclul menstrual neregulat şi infertilitatea. Cauzele acestei afecţiuni nu sunt pe deplin cunoscute, prin urmare boala nu poate fi prevenită decât prin controale ginecologice regulate.

Cel mai nou articol Video: