Sexul după naștere naturală sau prin cezariană. Ce obstacole poți întâmpina din punct de vedere fizic și psihic

  • Publicat:
Sexul după naștere naturală sau prin cezariană. Ce obstacole poți întâmpina din punct de vedere fizic și psihic
Foto: Shutterstock

Sexul după naștere întâmpină două mari obstacole, cel fizic și cel psihologic. E nevoie de timp şi dialog – temerile şi nemulţumirile trebuie mărturisite. În felul acesta, viaţa de cuplu va fi din nou ca înainte de sarcină. Lunile de după naştere sunt o perioadă de tranziţie în care trebuie să dai dovadă de răbdare, de senzualitate şi de disponibilitate. 

Află când e indicat sexul după naștere și ce probleme poți întâmpina din punct de vedere fizic și psihic.

Sexul după naștere, din punct de vedere fizic

Este important să aştepţi până ce sângerările încetează, iar epiziotomia sau cezariana se cicatrizează complet, altfel riscul infecţiei este prea mare. Întreaga zonă perineală este deosebit de sensibilă, chiar traumatizată, mai ales în cazul epiziotomiei sau al naşterii cu ajutorul forcepsului.

Durerea (sau frica de durere) poate fi o frână în calea unui raport sexual satisfăcător, subliniază Jean-Pierre Clemenceau în cartea „Frumoasă şi suplă după naştere. Programul complet de nutriţie, gimnastică şi bună dispoziţie”.

În ceea ce priveşte epiziotomia, adesea unele femei au senzaţia că au fost cusute prea strâns. Nu îţi face griji, îngustimea vaginului se datorează în totalitate procesului de cicatrizare. Când cicatrizarea este definitivă, cere-i partenerului să fie mai tandru, mai blând.

Pe de altă parte, uterul nu şi-a regăsit încă poziţia normală şi de aceea colul riscă să fie rănit. Ai constatat fără îndoială că vaginul şi perineul nu mai sunt atât de sensibile, întrucât vasele de sânge care alimentează vaginul au fost rupte ca urmare a trecerii bebeluşului.

Zona perineală este deci mai puţin irigată, mai puţin lubrifiată. Muşchii sunt mai lacşi, slăbiţi din pricina naşterii şi a hormonilor sarcinii, care se menţin în organism. Colul are nevoie de 6 săptămâni pentru a se cicatriza în totalitate şi este recomandat să respecţi acest termen. De aceea, în majoritatea cazurilor, primele raporturi sexuale sunt dezagreabile.

Reluarea vieții sexuale după naștere, din punct de vedere psihic

Unele teste medicale au dovedit că axele nervoase care fac legătura dintre vagin şi creier sunt aproape „adormite” timp de 3 până la 4 săptămâni după naştere. În plus, dacă mama este anemică, îi va lipsi acidul folic, indispensabil conductor de senzaţii.

Să notăm de asemenea că prolactina, hormonul care produce lapte, antrenează o scădere a dorinţei sexuale şi că mai există şi alte obstacole pur psihologice, cum ar fi creşterea în greutate, acumularea oboselii sau depresia, care pot împiedica reluarea activităţii sexuale.

Deşi eşti mamă, este esenţial să ai grijă de propria persoană şi să înveţi să seduci. Dacă partenerul te-a iubit în timpul sarcinii, când aveai kilograme în plus şi pântecul rotund, nu există niciun motiv să nu te iubească acum! Ai fost amantă înainte de a fi mamă: nu uita asta şi îţi vei regăsi armele seducţiei.

De teamă că o să te simţi rău sau că vei rămâne din nou însărcinată, e posibil să îţi reiei mai greu viaţa sexuală după naștere.

Imediat după naştere, silueta ţi se modifică şi este dificil să te simţi bine în propria piele cu multe kilograme în plus, cu un abdomen moale şi sâni umflaţi, chiar dureroşi.

În plus, numeroase femei sunt copleşite de bebeluşul lor, de legătura şi contactul fizic pe care le au cu acesta şi simt mai puţin nevoia de a fi în braţele soţului.

Prin urmare, reluarea activităţii sexuale nu se întâmplă de fiecare dată uşor şi firesc, dar nici nu e bine pentru cuplu ca situaţia să treneze. E un bun prilej de a restabili o nouă complicitate.

Unii taţi pot intra în concurenţă cu bebeluşul, fără să-şi dea seama… Pentru a restabili relaţia de iubire în acest moment al vieţii e nevoie de dialog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”