Sunteţi pregătiţi să vă mutaţi împreună?

Mutatul împreună este într-adevăr sfârşitul unei perioade în care cei doi au locuit separat, iar dacă au stat împreună, aceasta a fost valabil pentru perioade scurte de timp (weekend, câteva zile de concediu). Dar mutatul împreună nu trebuie privit ca pe un obiectiv în sine, ci ca pe începutul unei noi etape, cu siguranţă mai complexă şi mai complicată decât cea precedentă. Adeseori, mutatul împreună îi surprinde pe cei doi parteneri şi frecvent pot apărea temeri, îndoieli sau chiar regrete.
Sunteţi pregătiţi să vă mutaţi împreună?

Autor: Dr. Ungureanu Corneliu, psihiatru, psihoterapeut

Orice cuplu are în vedere şi posibilitatea mutatului împreună.

Nu este nici pe departe o simplă formalitate, ci o adevărată probă de foc pentru orice relaţie.

După acest moment devin foarte rapid vizibile mai toate punctele forte sau slăbiciunile unei relaţii.


Mutatul împreună este într-adevăr sfârşitul unei perioade în care cei doi au locuit separat, iar dacă au stat împreună, aceasta a fost valabil pentru perioade scurte de timp (weekend, câteva zile de concediu).

Dar mutatul împreună nu trebuie privit ca pe un obiectiv în sine, ci ca pe începutul unei noi etape, cu siguranţă mai complexă şi mai complicată decât cea precedentă. Adeseori, mutatul împreună îi surprinde pe cei doi parteneri şi frecvent pot apărea temeri, îndoieli sau chiar regrete. ceastă etapă poate duce la evoluţia relaţiei de cuplu sau la deteriorarea ei, uneori până la ruperea acesteia.

Cum te pregăteşti pentru mutatul împreună

Fără a fi o reţetă universal valabilă, se pot face câteva recomandări pentru pregătirea acestui moment.

  • Cunoaşte-l pe celălalt

În ziua de azi există tendinţa ca un cuplu să se mute împreună cât mai repede posibil, uneori chiar şi după câteva zile. Ce va urma este un efort de adaptare mai mult sau mai puţin solicitant, care depinde major de experienţa de până atunci în relaţii.
Cei care sunt la prima mutare împreună vor avea cu siguranţă o perioadă mai dificilă decât cei care au mai făcut aşa ceva.
Fiecare ascunde anumite lucruri, de la probleme de familie, financiare sau legale până la chestiuni legate de starea de sănătate. Cu cât pasul este făcut mai repede, cu atât ajungi în situaţia de a afla mai multe despre partener în scurt timp. Poate fi neplăcut sau dezamăgitor, însă e bine să ştii că vei avea şi astfel de surprize.

Ideal ar fi ca cei doi să se cunoscă suficient înainte de mutare dar şi să-şi construiască obiective comune, ceea ce presupune în general o perioadă de 6-12 luni. În acest interval se termină „luna de miere” şi încep să apară deciziile care au la bază alte motivaţii decât obţinerea rapidă a unor gratificaţii. Este nevoie de timp ca o relaţie să se maturizeze suficient de mult, încât ea să reziste în contextul locuitului împreună.

  • Dezvoltă relaţii bune cu familia şi prietenii celuilalt

Dorinţa de a avea intimitate în cuplu este perfect justificată. Însă ţine mai degrabă de o gândire ideatizată decât de cea a unui adult să crezi că poţi trăi confortabil şi să ai o relaţie care evoluează sănătos în condiţiile în care eşti rupt de lume.

Experienţa de viaţă a tuturor arată clar necesitatea ca fiecare partener să relaţioneze cât mai bine  cu familia celuilalt.
Este suficient să ne amintim că tocmai din familia de origine ne construim modelele personale şi de relaţie, încât să conştientizăm că măcar pentru siguranţa proprie va fi necesar să aflăm mai multe.
Şi mai ştim că măcar într-o mică măsură partenerul va fi influenţat de opiniile familiei sale, fapt valabil pe termen lung.

Alteori acestă influenţă poate fi majoră, încât ea invadează şi deteriorează relaţia, mai ales dacă, de exemplu, bărbatul  este „alunecos” şi preferă să „fie prins la mijloc”, aşa încât să profite la maximum şi de legătura cu tine dar şi de cea cu propria mamă, lăsându-vă pe voi să vă descurcaţi una cu cealalată.

Relaţiile mai strânse cu familia de origine îţi pot arăta destul de obiectiv:

  1. ce trăsături de personalitate şi de caracter are partenerul („adevarăta lui faţă”)
  2. cât de înţelegător sau conciliant ştie să fie
  3. cum înclină balanţa între tine şi părinţii săi
  4. dacă şi când poate pune pe primul plan relaţia cu tine sau pe cea cu ei
  5. cum sunteţi voi percepuţi ca şi cuplu
  6. cum sunteţi capabili să faceţi faţă împreună unor presiuni importante

Prietenii apropiaţi  sau colegii de serviciu pot avea o influenţă mai mare decât s-ar crede, atât în perioada de formare a cuplului cât şi ulterior. Trăim într-o societate în care interacţiunile sociale directe sunt destul de reduse şi în care încep să predomine cele virtuale (telefon, facebook etc.).    
Totuşi, ele sunt absolut necesare pentru echilibrul emoţional al fiecăruia, iar cercurile de prieteni ale celor doi pot aduce beneficii sau complicaţii importante. Oricum, ignorarea lor este o idee neinspirată.

Suntem tentaţi să credem că dacă am spus ceva, mesajul a ajuns în totalitate la cel care ascultă. În plus, ne aşteptăm ca mesajul să producă efectele dorite. Mintea umană este prea complicată ca să poată fi redusă la o simplă căsuţă de e-mail.

Fiecare cuvânt rostit separat are mai multe înţelesuri, iar conţinutul unei fraze poate fi interpretat în diverse moduri. Dacă luăm în calcul şi limbajul corporal, starea emoţională de moment, alte probleme care îi preocupă, gradul de oboseală etc., constatăm doar câteva motive pentru care ceea ce gândim şi spunem noi diferă semnificativ de ceea ce aude şi înţelege partenerul de cuplu.
Cere răbdare şi efort susţinut pentru a găsi căi eficiente de comunicare, iar acest proces nu devine mai simplu odată cu trecerea timpului. Chiar şi după ani de căsnicie, multe cupluri au dificultăţi serioase în a-şi vorbi „pe limba celuilalt” şi acesta este un motiv important pentru care solicită şedinţe de psihoterapie, individuale sau în cuplu.

La baza reuşitei în această direcţie stă, în primul rând, disponibilitatea de a vorbi deschis, precum şi cea de a asculta cu atenţie. Dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, abilităţile de comunicare, oricât ar fi de bune, valorează puţin.
Aşa putem înţelege de ce unii sunt foarte buni vorbitori la serviciu sau în socieate, iar acasă nu se pot face înţeleşi sau îşi pierd răbdarea foarte repede.

Este imposibil să fii tot timpul de acord cu altcineva sau ca deciziile luate să aibă doar beneficii pentru ambii. Inevitabil apar măcar mici certuri, alteori adevărate perioade de criză.
Dacă tot ştim că sigur vor veni, nu vom fi surprinşi când aşa ceva se întâmplă. De aceea este nevoie de calm, răbdare şi dorinţa de a repara.  În acest fel eşti capabil să-l asculţi cu atenţie şi pe celălalt, cunoscut  fiind faptul că „la nervi” mintea noastră dă un randament slab, iar adesea distorsionează şi interpretează eronat realitatea. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, mulţi nici nu-şi amintesc exact ce au spus sau făcut atunci când erau foarte tensionaţi.
Aceste perioade sunt neplăcute  dar oglindesc fidel cât de solidă şi de sănătoasă este o relaţie.

  • Acomodează-te cu ideea

Devenim capabili să acceptăm o schimbare dacă ea survine progresiv în viaţa noastră. Intervalul petrecut împreună poate creşte cu diverse ocazii, de la 1-2 zile până la o săptămână sau mai mult. Este de la sine înţeles că aceste intervale includ şi noaptea, nu doar ziua.
Aceste perioade „de antrenament” vor creşte ca durată, de comun acord, dacă aduc suficiente satisfacţii fiecăruia.
Când ambii consideră că a sosit momentul, pot decide să locuiască în acelaşi spatiu. Este mai convenabil să procedezi aşa decât să te gândeşti obsesiv, cu lunile, dacă ai luat o decizie corectă sau nu.

  • Aşteaptă atât cât crezi că este necesar

Oricum ne-am imagina viitorul, realitatea nu va corespunde decât parţial aşteptărilor noastre.
Decizia comună de a locui împreună se va dovedi una bună sau nu, mai ales după ce după ce viaţa în aceeaşi locuinţă a început. 
Dacă există îndoieli, angoase, anumite reţineri (şi sigur există) importante, se poate amâna. Câteva săptămâni de aşteptare în plus pot fi exact ceea ce cuplul are nevoie.