Mananca, roaga-te, iubeste… si mai departe? „Am spus DA”

Cu cat esti mai bine educat, statistic vorbind, cu atat vei avea o casnicie mai buna. Cu cat femeia in special e mai bine educata, cu atat va avea o casnicie mai fericita.
21.04.2011
Mananca, roaga-te, iubeste... si mai departe?
Mananca, roaga-te, iubeste... si mai departe? "Am spus DA"

Autoarea, Elizabeth Gilbert, a formulat cu simplitate, intr-un interviu, concluzia noului ei volum: „Casatoria e o stranie combinatie de vis si realitate, iar noi, cuplurile, ne petrecem viata incercand sa negociem granita dintre cele doua. Am sa spun asta, pentru ca este, cred, cea mai importanta informatie din toata cartea: casatoria nu e un joc pentru oameni tineri”.

7 factori determinanti pentru rezistenta matrimoniala

Educatia

Cu cat esti mai bine educat, statistic vorbind, cu atat vei avea o casnicie mai buna. Cu cat femeia in special e mai bine educata, cu atat va avea o casnicie mai fericita. Femeile cu studii superioare si cu cariere, care se casatoresc ceva mai tarziu, sunt candidatele cele mai probabile la casnicii pe viata.

Copiii

Statisticile arata ca perechile cu copii mici declara o „dezamagire mai mare” in privinta casniciei decat cuplurile cu copii mari sau cuplurile care nu au deloc copii. Solicitarile la care nou-nascutii, mai ales, pot supune o relatie sunt considerabile. Oamenii mai copti, educati si fara bebelusi, au sanse destul de consistente ca pereche.

Coabitarea

Ei, aici lucrurile incep sa se intoarca impotriva noastra. Se pare ca oamenii care locuiesc impreuna inainte de casatorie au o rata a divorturilor un pic mai mare decat cei care asteapta casatoria pentru asta. Sociologii nu prea pot explica de ce, presupun doar ca locuitul impreuna dinaintea casatoriei ar indica o atitudine in general mai relaxata fata de angajamentul sincer.


Heterogamia
 
Cu cat tu si partenerul tau sunteti mai putin asemanatori din punctul de vedere al rasei, varstei, religiei, etniei, culturii si carierei, cu atat sansele sa ajungeti intr-o buna zi la divort sunt mai mari. Contrariile se atrag, e adevarat, dar nu rezista mereu.
 
Integrarea sociala
 
Cu cat un cuplu este mai bine angrenat in interiorul unei comunitati compuse din prieteni si membri ai familiei, cu atat casnicia va fi mai puternica. Faptul ca americanii de astazi au o probabilitate mai mica sa-si cunoasca vecinii, sa fie membri ai unor cluburi sau sa locuiasca in apropierea rudelor a avut un serios efect destabilizator asupra casniciei, pe toata linia.
 
Religiozitatea
 
Cu cat un cuplu este mai religios, cu atat este mai probabil sa ramana casatorit, desi credinta ofera un avantaj foarte mic.
 
Echitatea in functie de sex
 
Casniciile bazate pe o conceptie traditionala, restrictiva, asupra rolului femeii in gospodarie tind sa fie mai putin rezistente si mai nefericite decat casniciile in care barbatul si femeia se considera egali, iar sotul participa la activitatile casnice atribuite in mod traditional sotiei.
 
Andreea Chirila

Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make ... citește mai mult

Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!